Cum arata despagubirile accidentelor rutiere in Romania

Cum arata despagubirile accidentelor rutiere in Romania
Compania Nationala a Autostrazilor si Drumurilor din Romania este buna de plata, a decis ieri Inalta Curtea de Casatie si Justitie. Suma datorata pentru victima unui accident: 1 milion euro. Record pentru CNADR, dar, in niciun caz, record pentru companiile de asigurari din tara, care au achitat sume mult peste despagubirea pe care compania de stat trebuie sa o achite catre Georgiana Elena Ghegeliu, victima unui accident din 2006.
Distribuie pe Facebook

Surprinzator, fata de media europeana, Romania pare sa stea excelent in acoperirea daunelor pentru victimele anumitor accidente rutiere. Iata un top al celor mai bine platite tragedii petrecute pe soselele din Romania si cum ne raportam din acest punct de vedere la restul Europei.

Ani intregi de procese

Accidentul in care a fost implicata Georgiana Elena Ghegeliu a avut loc in 2006, pe DN1, inspre Brasov. Incercarea de a evita ciocnirea frontala cu un alt autovehicul a aruncat masina in care se afla tanara direct in parapet. In urma accidentului, Elenei Ghegeliu i s-a amputat o mana. Ancheta politistilor pentru stabilirea vinovatului a durat 5 ani. In cele din urma, CNADR s-a dovedit buna de plata pentru neintretinerea in termen a parapetului.

Procesul deschis de tanara impotriva companiei de stat s-a intins pe 2 ani, perioada in care despagubirea stabilita de instante a oscilat intre 1 milion de euro si 200.000 de euro, conform hotararii Curtii de Apel Bucuresti. Reactia companiei: "CNADR a luat act de decizia ICCJ si o va respecta si aplica intocmai" - se mentioneaza in comunicatul emis de conducerea companiei de stat.

Cat de repede va plati Compania de Autostrazi si Drumuri paguba este cu adevar un mister. In urma cu mai bine de un deceniu, un accident petrecut pe Valea Oltului, intre Calimanesti si Brezoi, a lasat ambii ocupanti ai locurilor din fata ai unui autoturism fara picioare. Cu chiu, cu vai, acestia au reusit sa obtina o despagubire de 200.000 de dolari in instante. Au asteptat inca 2 ani pentru a executa silit compania, a confisca o vila de protocol de pe Valea Lotrului a CNADR si a o scoate la vanzare.

In rest, despre masinile strivite anual de stanci prin defileele Oltului si Jiului nu se aude nimic, semn ca soferii se multumesc cu recuperarea daunelor pe CASCO sau RCA, fara a mai bate la usa administratorilor de drumuri.

Asiguratorii au platit mai mult

Pana acum, companiile de asigurari din Romania au recorduri similare sau chiar mai mari acordate victimelor sau urmasilor acestora. 2 milioane de euro a platit Astra Asigurari pe o polita RCA anul trecut pentru un accident din 2012, in timp ce Asirom a scos din conturi un milion de euro in aceeasi perioada pentru acelasi tip de asigurare.

Ambele accidente s-au petrecut in strainatate si s-au soldat cu victime. Un alt caz, dus in instanta de familia victimei, in Satu Mare, urma sa scoata din conturile Astra 1,7 milioane euro, dar decizia a fost data doar in prima instanta.

In rest, media despagubirilor pe polite RCA in Romania se inscrie la 35.000-75.000 lei pentru pierderea unui copil, a unui frate sau a sotului/sotiei intr-un accident rutier. Pentru perioada de recuperare se acorda despagubiri de 300-400 lei/zi de spitalizare, in functie de gradul de infirmitate al victimei.

Joc periculos

Pentru despagubirile in cuantumuri de milioane de euro, Autoritatea de Supraveghere Financiara a deschis larg usa inca din 2012. Astfel, maximul este de un milion pentru pagube materiale si cinci milioane pentru vatamari corporale. Corect pentru victime si pagubiti, total incorect fata de sistem, in conditiile in care o polita RCA medie abia atinge valoarea de 150 euro/an.

Astfel, inca din 2012, asiguratorii si proprietarii de masini au simtit ca se pune presiune constanta pe marirea valorii politelor RCA. De altfel, Romania pare raiul despagubirilor in comparatie cu alte state europene. In Italia, de exemplu, media despagubirilor pentru pierderea unui membru al familiei se situeaza la 300.000 euro, iar in unele tari nordice nu exista termenul de despagubiri morale in legislatia asigurarilor auto.

Mai egali decat altii

Modul discretionar in care se acorda despagubirile in materie de asigurari auto, indiferent ca sunt platite de CNADR sau de catre firmele de asigurari, ridica semne mari de intrebare privind tratamentul egal de care ar trebui sa beneficieze platitorii RCA.

Asa cum semne de intrebare planeaza si asupra activitatii ASF, din moment ce unele victime par mai egale decat altele in momentul recuperarii daunelor.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Accidente DATA PUBLICĂRII: 12 Iunie 2014