Romania, campioana la accidente auto grave: de ce in Moldova au loc cele mai multe accidente?

Romania, campioana la accidente auto grave: de ce in Moldova au loc cele mai multe accidente?
  • 10% din persoanele ranite consumasera alcool
  • 82% din numarul de accidente au avut loc pe carosabil uscat
  • 50% din persoanele ranite erau de peste 30 de ani
Distribuie pe Facebook

INSEE, adica Institutul National de Statistica, a publicat un raport cu privire la numarul de accidente pe regiuni la nivel national care au avut loc anul trecut. Din pacate, Romania inregistreaza o crestere an dupa an, iar in 2016 se asteapta un nou record negativ.

Conform INSEE, in 2015 la capitolul accidente rutiere grave, soldate cu vatamari corporale, tara noastra a inregistrat o crestere. Desi nu se cunosc cu precizie motivele pentru care tot mai multi oameni isi pierd viata sau sunt raniti in incidente rutiere, putem sa banuim o serie de motive plauzibile. Oricum, in 2011 anuntam ca numarul persoanelor decedate e in scadere, dar se pare ca din 2014, accidentele grave sunt in crestere la nivel national...

Daca in 2014 au avut loc la nivel national 25.355 accidente soldate cu vatamari corporale, anul trecut s-au inregistrat 28.944, adica o crestere de 14 procente. In aceste accidente au fost ranite 36.807 persoane, cu 13,8% mai multe fata de anul 2014. Nici la numarul de persoane decedate in urma accidentelor rutiere nu stam bine, iar cei de la Statistica ne arata ca anul trecut au murit nu mai putin de 1893 indivizi, o crestere cu 4,1% fata de anul anterior.

Si daca la numarul de accidente, raniti si decedati lucrurile sunt clare si merg intr-o directie gresita, pe partea de regiuni in care se petrec cele mai multe incidente, par sa fie cateva surprize. Regiunea Moldovei inregistreaza cele mai multe accidente cu vatamari corporale, adica 16% din totalul national, aproape la fel cu regiunea foarte aglomerata a capitalei. Urmeaza zona Munteniei si zona Dobrogei la numarul de accidente grave... De fapt, explicatia ar fi una singura: unde este traditia alcoolului apar si accidentele.

Se pare insa ca cele mai sigure zone sunt cele din vest, acolo unde influenta occidentala se pare ca ajunge mai usor si soferii sunt mai responsabili. Numai 8,6% din numarul total de accidente au avut loc in zona Banatului, ceea ce ne spune ca acolo e raiul sigurantei si a asiguratorilor de masini.

Aceeasi statistica ne mai arata cateva cifre ingrijoratoare: mai bine de 50% din totalul de persoane ranite in accidente rutiere aveau varsta de peste 30 de ani. Si chiar daca multi considera ca noaptea este periculos sa conduci, peste 71% din numarul total de accidente grave au avut loc ziua. Mai mult, peste 82% din accidente au avut loc pe carosabil uscat, nu pe ploaie, polei sau zapada, ceea ce ne da de inteles ca nu degeaba trebuie sa avem anvelope bune pe masina noastra...

La final, mai spunem doar ca aproximativ 10% din persoanele implicate intr-un accidente rutier grav erau sub influenta bauturilor alcoolice. Asta inseamna ca Romania inca nu a ajuns la o educatie suficienta, pentru ca soferul sa-si dea seama ca nu trebuie sa urce baut la volan. In plus, pe langa alcool, cauzele au mai fost neacordarea de prioritate si oboseala la volan. Pe scurt, e clar ca Romania nu se duce intr-o directie buna si, fara indoiala, statistica de anul viitor ne va arata ca 2016 a depasit recordurile din 2015. Trist.

Sursa: INSEE

Distribuie pe Facebook
mai multe