5 activitati la volan care pot provoca un accident

5 activitati la volan care pot provoca un accident
  • Neatentia este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere
  • 25% din accidentele rutiere au la baza activitati aparent banale
  • Antrenarea in alte activitati poate creste riscul de accident
Distribuie pe Facebook

Neatentia este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere. Potrivit unor studii recente, 25% din accidentele rutiere au la baza activitati in aparenta banale, insa extrem de periculoase in realitate. Sofatul presupune o atentie deplina si o buna coordonare intre minte si corp, de aceea antrenarea in alte activitati poate creste riscul de accident.

Iata cateva activitati banale pe care le faci in timp ce conduci si care te-ar putea costa viata:

1. Privitul in alta parte

Indreptarea privirii catre alti soferi sau pietoni in timpul conducerii unui automobil este una dintre principalele cauze ale accidentelor grave ce au loc in fiecare an. Distragerea atentiei in timpul sofatului, chiar si pentru cateva secunde, poate avea repercusiuni grave sau chiar mortale. Asa ca, atunci cand esti la volan, incearca sa iti mentii concentrarea strict asupra condusului.

2. Diversele reglari ale masinii

Atunci cand esti la volan, evita sa iti reglezi oglinzile, sa schimbi posturile de radio, sa reglezi sistemul de climatizare sau orice alt lucru care ti-ar putea distrage atentia, deoarece facand aceste activitati poti pierde cu usurinta controlul masinii. Toate ajustarile si reglarile trebuie sa fie facute inainte de a porni la drum.

3. Nu sta cu ochii pe copii

Un studiu recent a aratat ca femeile au o capacitate de concentrare mai buna decat barbatii. Ele pot sta cu ochii pe copii atunci cand conduc, dar pot fi atente si la drum. In schimb, barbatii nu au aceeasi atentie distributiva, de aceea este bine ca micutilor sa li se dea de lucru atunci cand sunt in masina, iar tu sa opresti in cazul in care acestia au nevoie de ceva.

4. Mancatul sau bautul

Lucruri simple precum deschiderea ambalajului unui sandvis ori savurarea unei cafele la volan poate avea consecinte grave. Atunci cand mananci, atentia concentrata este impartita sau daca bei o cafea in timp ce conduci o poti varsa pe tine, lucru ce ti-ar distrage cu siguranta atentia.

5. Visatul cu ochii deschisi

Aproximativ 62% din accidentele rutiere care au avut loc in ultimii doi ani au fost rezultatul visatului cu ochii deschisi. De multe ori, soferii care cad pe ganduri ignora semafoarele, semnele de stop sau pot face viraje bruste, lucruri ce ar putea duce cu usurinta la un accident.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 12 Septembrie 2013