A venit vacanta fara trenul din Franta, asa ca preferam in continuare masina

A venit vacanta fara trenul din Franta, asa ca preferam in continuare masina
  • Ce trebuie sa stiti despre mersul cu masina la mare
  • Ai grija ce vacanta iti doresti, ca s-ar putea sa te surprinda putin
  • Cateva sugestii pentru o vacanta reusita
Distribuie pe Facebook

Iubesc marea si apa, in general. Si nisipul. Pot sa stau ore-n sir pe-o plaja, cu conditia sa nu-mi bata soarele-n cap, doar asa, sa ma uit la ea, s-o ascult, s-o miros. Indiferent daca-i albastra, turcoaz, verde, spumoasa, tulbure sau plina de alge, ramane la fel de frumoasa cand isi izbeste valurile de stanci sau cand lasa dare de spuma pe mal. Indiferent daca e asta a noastra sau alta, farmecu-i acelasi de fiecare data si nu poate fi anulat decat de (sac!) oameni.

Ganditi-va putin la urmatoarele aspecte: oamenii se-nghesuie s-o vada numai intr-o perioada a anului, oamenii arunca gunoaie in ea si pe langa ea, oamenii se-ndreapta catre ea cate doi intr-o masina de 5 si fac in asa fel incat drumul sa fie infernal, oamenii vor cluburi si restaurante si cafenele fix pe malul ei (ca nu pot sa-si miste fundurile slinoase cateva sute de metri), oamenii, adica noi.

Ce trebuie sa stiti despre mersul cu masina la mare

N-o sa tin eternul discurs despre cum marea ar trebui sa fie la indemana oricui si nu doar pentru copiii de bani gata care se duc in Mamaia doar sa-si dea check in si care se bucura mai mult de sampanii si bubuieli in cluburi decat de mare. Cluburi pe care, de altfel, le poti gasi si mai incoace, prin orase. N-o sa ma smiorcai pentru infrastructura minunata a Romaniei si, implicit, pentru cat de horror e sa mergi, de oriunde din tara, catre mare. Si n-o sa ma plang nici de taxa de la Fetesti, care ar fi absolut normala si civilizata daca banutii aia, oricum putini, s-ar investi cu adevarat in drumuri.

De fapt, de asta m-as plange cel mai putin, daca tot a venit vorba, mai ales ca acum se poate plati prin SMS, lucru care te-ar scuti de cozi interminabile si stat ore-n sir in trafic si consumat litri intregi de benzina / motorina. Si daca tot a venit vorba, cam astea-s tarifele prin sms: 3.10 euro pentru autoturisme si pentru masini care transporta marfa (maxim 3.5 t), 11.22 euro pentru masini care transporta marfa (3.5 t - 12 t) si pentru vehicule care transporta persoane (9 - 23 locuri pe scaune), 15.13 euro pentru masini care transporta marfa (peste 12 t, cu maxim 3 axe) si pentru autovehicule care transporta persoane si au mai mult de 23 de locuri pe scaune, respectiv 21.27 euro pentru vehicule care transporta marfa (peste 12 t si minim 4 axe).

Acum o sa presupun ca nu va duceti cu un Volvo FMX, cu un Mercedes-Benz Antos sau cu un MAN la mare, da' am zis sa fie informatia completa, sa n-avem reprosuri dup-aia.

Ai grija ce vacanta iti doresti, ca s-ar putea sa te surprinda putin

Un alt aspect pe care cred c-ar trebui sa-l subliniez in contextul asta il reprezinta campingul si vacantele cu rulota. Nu stiu voi cum sunteti, dar fetelor le e mai greu sa stea la cort, ca-i naspa cu spalatul si cu toaletele si-asa mai departe. O vacanta cu o rulota dotata decent, insa, as imbratisa cu drag, dac-as avea una. Costuri reduse, igiena cum si cat vrei tu si, desigur, posibilitatea sa parchezi cam oriunde sunt doar cateva dintre bilele albe. Ei, dar bilele astea albe mai capata si ele nuante de gri, de bun simt de altfel.

Adica nu poti chiar sa parchezi oriunde, nici la mare si nici prin alte parti. Locurile special amenajate incep sa rasara si pe la noi, iar autoritatile chiar iau masuri ca aceste reglementari sa fie respectate. De exemplu, daca esti genul care ar renunta la Mamaia si la Vama pentru cateva zile-n salbaticie, in Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii, trebuie sa stii ca autoritatile nu mai sunt atat de tolerante ca in anii precedenti.

Pentru parcarea sau camparea pe nisip in aceasta zona vei scoate din buzunar intre 200 si 700 de lei; iar astea nu-s taxe, ci amenzi. Daca vrei sa stai pe nisip si nu ai permis pentru a face asta, scorul se ridica la 100 de lei.

Cateva sugestii pentru o vacanta reusita

Daca nu vreti sa platiti amenzi, asigurati-va ca veti campa sau parca in locurile special amenajate in acest sens. Daca nu vreti sa pierdeti timp pretios la coada la Fetesti (devenita deja un cliseu), platiti-va taxa prin SMS si se vor ocupa niste camere sa va scaneze in timp ce treceti pe benzile alea libere destinate platitorilor prin SMS. La fel puteti proceda si cu rovinieta, pentru plata careia aveti la dispozitie si serviciile de banking online. Si, desigur, pastrati curatenia.

PS: Eu n-am ajuns inca la mare anul asta, asa ca experienta personala nu m-ajuta sa va vand mai multe ponturi. Dar dac-ati fost voi, asteptam cu interes sugestii si sfaturi.

Sinziana Patru

Distribuie pe Facebook
mai multe