Au trecut 25 de ani de cand Skoda a devenit parte a Grupului Volkswagen

Au trecut 25 de ani de cand Skoda a devenit parte a Grupului Volkswagen
  • Au trecut 25 de ani de cand Skoda a devenit parte a Grupului Volkswagen
  • Germanii au investit pana acum in marca din Mlada Boleslav peste 11 miliarde de euro
  • Producatorul auto ceh a livrat in 2015 un total de 1.055.500 de masini
Distribuie pe Facebook

16 aprilie 1991 este una dintre cele mai importante date din istoria companiei Skoda. Este momentul la care producatorul auto ceh a devenit parte a Grupului Volkswagen. De atunci si pana in prezent, germanii au investit in marca din Mlada Boleslav peste 11 miliarde de euro.

Dacia nu este singurul producator de masini din spatiul ex-sovietic care a fost salvat de banii vest-europeni. De o "soarta" similara a avut parte si marca Skoda, care a devenit parte a Grupului Volkswagen la data de 16 aprilie 1991.

In ultimele doua decenii si jumatate, germanii au investit in compania auto din Mlada Boleslav ceva mai mult de 11 miliarde de euro, aceasta ajungand sa numere in prezent aproximativ 28.500 de angajati si trei fabrici pe teritoriul Cehiei.

Primul model construit de Skoda sub umbrela Grupului Volkswagen este Felicia, masina disponibila inclusiv intr-o versiune cu motor diesel - o premiera pentru marca infiintata acum peste 120 de ani de Vaclav Laurin si Vaclav Klement.

Au urmat apoi Octavia si Fabia - ambele lansate inainte de anii 2000, portofoliul producatorului auto din Mlada Boleslav fiind apoi diversificat si cu alte optiuni, printre care Superb (2001), Roomster (2006), Yeti (2009) si nu numai.

Skoda nu are insa de gand sa se opreasca aici, constructorul ceh de masini lucrand in prezent la patru SUV-uri, primul dintre acestea fiind programat sa soseasca inainte de sfarsitul anului in curs, la Salonul de la Paris din luna octombrie.

Asemeni Dacia, Skoda este unul dintre principalii piloni ai economiei autohtone, producatorului auto din Mlada Boleslav avand o contributie semnificativa atat la produsul intern brut (4.5%), cat si exporturile tarii (8%).

Nu este deloc de mirare tinand cont ca livrarile de masini ale marcii cehe au urcat in 2015 la 1.055.500 de unitati, o crestere de 1.8 procente comparativ cu anul anterior. Un nou record a marcat si perioada ianuarie - martie 2016, care a adus vanzari globale cu 4.3% mai mari decat primele trei luni ale lui 2015, cererea totalizand 276.600 de exemplare.

Skoda Felicia si Skoda Superb

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 28 Aprilie 2016