De acum incolo vom plati 5 bani in plus la litrul de carburanti. Uite aici motivul

De acum incolo vom plati 5 bani in plus la litrul de carburanti. Uite aici motivul
  • Autoritatile au gasit rezolvarea in cazul taxei auto
  • Fiecare roman va plati 5 bani la litrul de combustibil, in contul acestei taxe
  • Pe langa aceasta, se vrea de-bulgarizarea soselelor, de aceea se va modifica si taxa locala pe masina
Distribuie pe Facebook

Autoritatile romane au ajuns din cate se pare la o decizie in ceea ce priveste returnarea timbrului auto de mediu. Soferii vor plati cinci bani in plus la litrul de carburanti, in contul acestei taxe.

Taxa auto a starnit de-a lungul anilor nenumarate discutii, iar autoritatile au incercat de mai multe ori sa gaseasca o solutie. De fiecare data insa, Uniunea Europeana a avut acelasi raspuns pe care nu l-au spus clar si raspicat, dar nimanui nu i-a pasat: ESTE ILEGALA.

Ei bine, dupa mai multe luni in care s-au cautat noi solutii, grupul interministerial de lucru responsabil de aceasta problema a ajuns din cate se pare la o decizie. Aceasta presupune modificarea legislatiei in conformitate cu principiul "poluatorul plateste", iar taxa sa fie continuta in pretul carburantilor. Astfel, s-a nascut un alt principiu tipic romanesc: consumi mai mult carburant, platesti mai mult atunci cand il cumperi.

Cei 5 bani care se vor adauga pretului platit pentru litrul de combustibil vor ajunge in conturile administrate de Ministerul Mediului, autoritatea care restituie taxele percepute pana acum.

Pentru a nu stim cata oara, in luna martie 2016, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca taxa de prima inmatriculare perceputa de Romania este ilegala. Aceasta decizie a venit imediat dupa ce tara noastra a extins-o si la masinile noi, pentru ca daca nu merge pe acolo, merge pe dincolo.

Un consultant financiar a declarat ca "Niciodata taxa auto nu a fost incasata legal in Romania. Intotdeauna a existat cineva favorizat si altcineva defavorizat." Marea problema este ca Romania nu a asigurat niciodata neutralitatea acestei taxe, iar introducerea ei in pretul carburantilor ar fi rezolvarea, spun surse guvernamentale.

In cazul in care fiecare roman va plati acei 5 bani in plus, statul ar fi obligat sa restituie integral taxa platita pana in prezent. Cu ceva timp in urma, ministrul Mediului declara ca aproximativ un milion de romani isi vor primi banii dati in perioada 2007-2013.

In acelasi timp, autoritatile romane sunt puse pe cai mari si vor sa descurajeze asa numita "bulgarizare" a soseselor. Pentru a reusi acest lucru, autoritatile vor modifica si taxa locala pe masina. Pe scurt, cu cat un autoturism este mai vechi, mai poluant, cu atat aceasta taxa ar urma sa fie mai mare.

Distribuie pe Facebook
mai multe