De ce e bine sa ai in permanenta o camera auto de bord in masina?

De ce e bine sa ai in permanenta o camera auto de bord in masina?
  • Camera auto te ajuta la asigurator
  • Cu filmarea poti sa-ti arati nevinovatia la politie
  • Unghiul, rezolutia si durata filmarilor, foarte importante
Distribuie pe Facebook

Cu totii stim ca Romania nu are cel mai educat si elegant trafic din lume. Ba dimpotriva: conform statisticilor europene, Romania este codasa in topul tarilor cu cea mai mare siguranta rutiera si fruntasa in topul tarilor cu cele mai multe accidente usoare. Dar, chiar daca autoritatile nu ne ofera cele mai bune conditii de drum si infrastructura, atunci cand e vorba de recuperarea daunelor de la asiguratori, intampinam cele mai mari dificultati. Si, cu fiecare ocazie, asiguratorul va incerca sa nu ne plateasca daunele facute de altii asupra masinii noastre. Ce este de facut?

Camera, ultimul cuvant in fata asiguratorului

Se intampla de multe ori ca un alt participant la trafic sa iti loveasca masina din vina lui. Ba ca nu ti-a acordat prioritate, ba ca nu s-a asigurat sau nu a franat la timp. Masina ta are pagube, asa ca urmatorul pas este sa o repari pe banii asigurarii RCA. Insa cand vei ajunge la constatator, nu trebuie sa te mire daca vei intampina probleme si credibilitatea ta va fi pusa la incercare. De exemplu, atunci cand esti lovit de cineva in partea din fata, dar tu stationezi. De cele mai multe ori, asiguratorul va zice ca a fost vina ta, ca nu ai franat, si nu vei primi niciun ban. Sau, atunci cand esti acrosat de cineva si pagubele sunt destul de numeroase, insa asiguratorul vrea sa te despagubeasca doar pentru o parte, avand impresia ca restul erau pagube mai vechi si ca tu incerci sa storci bani nemeritati...

Lucrurile se schimba daca ai o filmare cu accidentul care ti-a provocat daunele. Poti demonstra usor ca nu tu ai fost de vina si ca toate daunele pe care le are masina ta au fost ca urmare a accidentului din inregistrare. Si, ca asiguratul care te-a lovit, al carui numar de inmatriculare apare in filmare, este cel care are asigurarea la compania respectiva. Inregistrarea se poate depune la dosar, pe un stick, iar sansele ca tu sa primesti absolut toata suma integrala pentru despagubire cresc semnificativ.

VEZI SI ALTE AVANTAJE ALE CAMERELOR DE BORD!

Martor de incredere pentru politie

Situatia cel mai des intalnita in care o camera auto de bord isi demonstreaza eficienta si meritul cumpararii este atunci cand trebuie sa dai socoteala la politie. De exemplu, atunci cand fie esti oprit pe nedrept de un agent, fie cand esti implicat in accident. Sa zicem ca stai la semafor si cand se face verde si pleci, te loveste un nebun care vine pe rosu. In fata politiei, fiecare spune ca a trecut pe verde, ba se jura pe toti sfintii ca el a trecut pe verde si ca tu esti cel care ai fortat semaforul. Insa tu scoti filmarea la iveala si se demonstreaza ca ai plecat pe verde si ca esti nevinovat.

Dar nu trebuie neaparat sa ti se intample ti un accident, ci se poate sa inregistrezi o intamplare care are loc in fata ta, cu alte masini. Desi sunt unii soferi care isi recunosc greseala, majoritatea vor spune ca sunt nevinovati, ca doar nu vor sa-si piarda carnetul. Insa tu poti sustine corectitudinea si sa le spui celor implicati ca ai filmat incidentul si ca le vei da filmarea politistilor de la rutiera ca cel vinovat sa plateasca.

Desi rare, alte situatii sunt legate de abuzul politistilor. De exemplu, cand tu treci pe verde, dar esti oprit ca ai luat-o pe rosu. Sau cand esti oprit pentru ca nu ai acordat prioritate pietonilor. Daca insa lucrurile stau altfel, le poti demonstra agentilor ca gresesc, aratandu-le inregistrarea. Pe filmare se vede clar si limpede ca pietonul nu coborase de pe trotuar cand ai trecut pe langa el sau ca semaforul se schimbase abia din verde in galben cand ai trecut si ca nu mai aveai timp sa franezi. Indiferent de situatie, este cert ca o camera de bord iti poate sutine nevinovatia.

Poti face bani din filmele interesante

Cand ai o camera de bord in masina, filmezi vrand-nevrand multe evenimente din trafic amuzante, interesante sau chiar socante. Nu sunt deloc putini cei care au facut o adevarata afacere din filmuletele inregistrate de camerele din parbriz. Fie ca au filmat vreo bataie in trafic, un accident, greselile soferilor, vreun meteorit care lumineaza cerul in timpul noptii, niste copaci cum cad in drum, motociclisti care fac wheelie, pietoni nebuni, soferi care acorda ajutor batranilor si asa mai departe, poti sa urci clipurile pe Youtube si cu ajutorul vizualizarilor sa faci bani.

Sau, daca ai filmat ceva cu adevarat interesant pentru opinia publica, adica accidente grave, politisti cand iau spaga, comportament abuziv al politiei sau vreo vedeta care alearga pe sina de tramvai si trece pe rosu cu masina personala, poti sa vinzi clipul presei si sa incasezi bani frumosi din ceea ce a inregistrat camera de bord. Insa nu trebuie sa uiti ca acest aspect este unul secundar, principalul rol al camerelor de bord fiind siguranta rutiera si contribuirea la stabilirea vinovatiei in caz de accidente!

Ce trebuie sa aiba o camera de bord eficienta, buna in orice conditii?

Pret accesibil: o camera de bord nu trebuie sa fie exagerat de scumpa. Adica una care are un pret de pana in 300 de lei, astfel incat sa poata fi cumparata De marea majoritate, este mai mult decat suficienta;

Rezolutie FullHD: o rezolutie buna te va ajuta in orice situatii, fie ca ai nevoie sa vezi un numar de inmatriculare, fie ca vrei sa vezi cu exactitate culoarea semaforului sau chiar fetele unor personaje agresive din trafic;

Unghi mare de inregistrare: la o camera de bord vrei sa aiba neaparat un unghi mare de inregistrare, ca sa acoperi cat mai mult din campul din fata masinii tale. Asta inseamna ca o camera auto de bord trebuie sa aiba un unghi de filmare neaparat cuprins intre 140 - 180 de grade;

Clipuri de 1-3 minute: nu are rost sa cumperi o camera care inregistreaza continuu pe card. Pentru ca daca filmezi un eveniment rutier, nu are nicio logica sa derulezi o vesnicie pana la acele cateva secunde de actiune si nu trebuie sa ai un film de 16GB lungime pentru cateva secunde. Camera ideala poate filma continuu clipuri cu lungimi reglabile intre 1 si 5 minute;

Filmare pe timp de noapte: evident, camera de bord trebuie sa inregistreze la calitate buna si la caderea intunericului. Asa ca daca vrei sa cumperi o astfel de camera, asigura-te ca este dotata cu senzor NightVision cu LED-uri.

O camera auto de bord accesibila ce raspunde la toate cerintele mentionate de noi poate fi cumparata de AICI.

Camera de bord DVR 200Camera de bord DVR 200

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (7) Poze Camera de bord DVR 200
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 2 Martie 2015