De ce in unele tari se circula pe dreapta si in altele pe stanga

De ce in unele tari se circula pe dreapta si in altele pe stanga
  • Volanul pe dreapta isi are radacinile in epoca medievala
  • Napoleon a schimbat regulile in Europa
  • Marea Britanie si coloniile ei au ramas la circulatia pe stanga
Distribuie pe Facebook

In ultimii ani, tot mai multe masini cu volan pe dreapta au aparut pe strazile de la noi, majoritatea aduse in tara de romanii care lucreaza in Marea Britanie. Desi pare o curiozitate ca soferii sa conduca pe partea stanga a strazii, 35% din populatia globului are aceasta regula de circulatie, iar studiile arata ca in tarile unde se circula asa, se produc mai putine accidente rutiere.

Volanul pe dreapta isi are radacinile in epoca medievala

Cavalerii medievali au fost primii care au stabilit, din motive practice, o oarecare regula de circulatie. Ei mergeau doar pe partea stanga a drumului pentru ca in felul acesta puteau sa manuiasca sabia cu dreapta atunci cand se intalneau cu un cavaler cu care se duelau.

In partea stanga a corpului tineau sabia, iar daca circulau pe stanga existau mai putine sanse ca ea sa raneasca trecatorii, fiind in acelasi timp si mai usor sa incalece calul de pe partea stanga.

La finalul anilor 1700, fermierii francezi au schimbat aceasta regula. Ei au inceput sa care produsele agricole in remorci mari trase de mai multe perechi de cai. Remorcile nu aveau scaun pentru "sofer", asa ca oamenii calareau calul din stanga pentru a putea ghida ceilalti cai cu mana dreapta, dar preferau sa circule pe partea dreapta a drumului pentru a vedea daca rotile remorcile care veneau din sens opus nu se lovesc de ale sale.

Napoleon a schimbat regulile in Europa

In Danemarca, circulatia pe dreapta a fost legiferata in 1793, iar in Rusia, in 1752 imparateasa Elisabeta Petrovna a emis un edict oficial prin care se legifera faptul ca in aceasta tara se circula doar pe dreapta.

Cel mai important impact asupra acestei reguli de circulatie la nivelul continentului european l-a avut Revolutia Franceza. Inainte de revolutie, aristocratia circula pe stanga si doar taranii mergeau pe dreapta. Dupa caderea Bastiliei si evenimentele care i-au urmat, aristocratii au preferat sa se amestece cu taranii si sa nu atraga atentia asupra lor, asa ca li s-au alaturat pe dreapta drumului. In 1794 s-a stabilit la Paris si o regula in acest sens.

Mai tarziu, Napoleon a impus regula circulatiei pe dreapta si in tarile cucerite de armata sa: Belgia, Olanda, Luxemburg, Elvetia, Germania, Polonia si mari parti din Spania si Italia. Tarile care i-au rezistat - imperiul Austro-Ungar si Portugalia au pastrat circulatia pe stanga inca 100 de ani, pana dupa Primul Razboi Mondial. Marea Britanie a rezistat si ea in fata expansiunii lui Napoleon si are circulatia si astazi pe stanga. In 1809 Imperiul Rus a cucerit Finlanda, iar in 1858 un decret dat de Rusia a obligat Finlanda sa schimbe circulatia de pe stanga pe dreapta. Odata cu trecerea anilor acest sens s-a impus si in restul tarilor europene.

Marea Britanie si coloniile ei au ramas la circulatia pe stanga

Majoritatea coloniilor Marii Britanii pastreaza si astazi circulatia pe partea stanga a drumului, iar masinile au volanul pe dreapta. In Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei s-a legiferat in 1835 ca circulatia sa se desfasoare doar pe partea stanga si toate coloniile sale au fost obligate sa respecte aceasta regula. In India, Australia si toate celelalte state de pe continentul african (Kenya, Africa de Sud, Namibia, etc.), care au fost colonii britanice se circula si in prezent pe stanga.

In America, la inceput, se circula tot pe stanga, dupa regula britanicilor, insa odata ce si-au castigat independenta, americanii voiau sa se rupe in totalitate de regat si sa schimbe regulele impuse de acesta. Prima lege in care se stipula ca circulatia se face pe dreapta a fost data in Pennsylvania in 1792, apoi in New York si New Jersey.

O alta tara in care se circula pe stanga este Japonia, fapt ce dateaza din perioada Edo (1603-1868), insa abia in 1924 s-a emis o lege oficiala in acest sens.

Studiile par sa fie de partea tarilor cu circulatia pe stanga. Soferii care conduc o masina cu volanul pe dreapta si circula pe partea stanga a drumului au o viziune mai buna asupra traficului pentru ca vederea periferica pe dreapta este mai bine dezvoltata. Un alt factor de luat in calcul este si faptul ca mana dreapta ramane pe volan atunci cand soferul schimba vitezele.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 15 Februarie 2016