Fabricat in Romania: Mercedes-Benz 540K la scara 1/2, visul oricarui copil

Fabricat in Romania: Mercedes-Benz 540K la scara 1/2, visul oricarui copil
  • Micul automobil are un motor de 5,3 cp
  • Este dotat cu o transmisie in 3 trepte
  • Numele dat de posesor este Junior Benz
Distribuie pe Facebook

Din cand in cand, mai dam si peste romani care construiesc lucruri frumoase in tara asta. Este si exemplul domnului Andrei Nagy, din Cluj-Napoca. El a reusit sa faca de la zero o masina Mercedes cu motor termic, transmisie, frane si caroserie din metal, la scara de 1/2.

Mercedes-Benz 540K a fost un automobil de tip cabriolet, vandut si in varianta coupe sau chiar limuzina cu 7 locuri. A fost masina preferata de Adolf Hitler, chiar inainte de inceperea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dar la volanul unor astfel de masini s-au mai urcat si alte nume din istorie, precum Josip Broz Tito, dictatorul Iugoslaviei, si chiar Majestatea Sa, Regele Mihai al Romaniei. Cu alte cuvinte, astfel de automobile au fost intotdeauna corelate cu personaje cheie ale trecutului nostru, carora le placea luxul si eleganta.

Mercedes Junior BenzMercedes-Benz 540K, realizat intre 1935-1940. Acest model a fost sursa de inspiratie pentru masina construita la Cluj-Napoca.

Chiar daca in Romania au existat cateva exemplare de 540K, sansele ca cineva sa-si cumpere un astfel de autoturism de colectie sunt minime. Pentru ca au fost construite in serie mica, sub 1000 de exemplare. Dar masina care a luat nastere la Cluj este si mai rara. Pentru ca este unica in lume!

Mercedes Junior Benz

Andrei Nagy a reusit sa faca o replica la scara 1/2 a unui model Mercedes-Benz 540K pe care a denumit-o Junior Benz. Micuta masina este perfect functionala si respecta in totalitate vehiculul german. Masina este in totalitate realizata manual si are sub capota din fata un motor in 4 timpi care dezvolta 5,3 cp. Tractiunea este pe puntea spate, prin curea, are o cutie de viteze cu 3 trepte, ambreiaj, sistem de franare si chiar electromotor pentru pornire facila.

Cel mai interesant aspect este cel legat de caroserie. Pentru aceasta s-au folosit 8 metri patrati de tabla cu o grosime de 1 mm. Si, asa cum vedeti si in poze, a fost construit inital un schelet metalic pe care a fost ulterior sudata tabla pentru a-i da forma finala fara cusur.

Mercedes Junior BenzMercedes Junior BenzMercedes Junior Benz

La interior, masina este completa, finisata cu tapiterie din piele si ornamente din lemn masiv. Dar pentru ca discutam de o masina destinata agrementului, in special copiilor, automobilul are un singur loc. Si suntem convinsi ca cel care ocupa acest loc se va bucura de momente unice la volanul acestei spectaculoase realizari.

Momentan, astea sunt toate detaliile despre aceasta masina interesanta, de care s-ar bucura cu mare placere orice copil pasionat de mic de masini si motorsport. De fapt, credem ca este cea mai buna metoda pentru ca parintii sa le transmita copiilor dorinta de motorsport de la o varsta frageda. Daca ne gandim mai bine, parca incepe sa ne para rau ca acum, pe la 30 de ani, nu prea mai incapem pe scaunul acestei masinute incredibile...

Mercedes Junior BenzMercedes Junior Benz

Mercedes Junior Benz

Mercedes Junior Benz

Mercedes Junior Benz

Mercedes Junior Benz

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (12) Poze Mercedes Junior Benz
mai multe