Groapa de gunoi din Pasul Mestecanis, tranzitata de milioane de soferi

Groapa de gunoi din Pasul Mestecanis, tranzitata de milioane de soferi
  • Milioane de lei aruncate la groapa de gunoi
  • Procese, petitii, reactii
  • Groapa este exact pe marginea unui drum european
Distribuie pe Facebook

Unicitatea manastirilor si peisajelor din inima Bucovinei este dublata de o alta piesa unica in Europa - o groapa de gunoi amenajata in varful muntelui. Oficialii din judetul Suceava o numesc "depozit ecologic", amplasat chiar in Pasul Mestecanisului, ce duce spre manastirile din nordul Moldovei.

Milioane de lei aruncate la groapa de gunoi

Ideea le-a venit autoritatilor sucevene in 2008 - 2009. Patru ani mai tarziu, se incepea punerea ei in aplicare, asa ca in ianuarie 2013, firma austriaca Bilfinger Baugesellschaft mbH si romanii de la SC Concret Construct AG SRL castigau contractul pentru a construi "depozitul de deseuri de la Pojorata", asa cum a fost numit proiectul. Un contract de 27 de milioane de lei, la care se adauga si TVA, finantat din fonduri europene si care prevedea finalizarea lucrarilor in 18 luni.

Alegerea amplasamentului, desi pare una bizara pentru oricine, a fost facuta deoarece Pasul Mestecanisului este concentric fata de localitatile situate in zona, explica anul trecut presedintele Consiliului Judetean Suceana Catalin Nechifor, intr-un interviu pentru Hotnews. O alta explicatie oferita de seful CJ a fost ca nu era el la conducere cand s-a luat hotararea, la randul lor, cei care se aflau inainte in fruntea judetului au spus ca e un proiect al predecesorilor asa ca, acestea fiind spuse, vom detine o groapa de gunoi unica in Europa - la o altitudine de 1.086 de metri si intr-o zona turistica.

In cele peste 5 de hectare cat masoara depozitul, vor incapea 390.000 de tone de gunoi, dar care, spunea tot Nechifor, nu vor fi vizibile si nici "nu exista pericol de miros sau altceva".

Groapa din Pasul Mestecanisului face parte dintr-un proiect mai amplu pompos numit "Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Suceava" si include inca un astfel de depozit in comuna Moara. Ambele vor functiona pana in anul 2037.

Desi oficialul ne da asigurari ca "nu se vede de la drum", depozitul este de fapt amplasat chiar pe marginea drumului european 576 care leaga statiunile turistice Vatra Dornei de Campul Moldovenesc si care e de altfel calea de acces spre faimoasele manastiri din Bucovina, asa ca va fi greu de ratat pentru soferii care circula prin zona. In special mii de turisti straini care cel mai probabil vor fotografia acest obiectiv turistic...

Procese, petitii, reactii

Oamenii care locuiesc in satele din zona au dat in judecata Primaria Pojorata si Cosiliul Judetean Suceava din cauza ca aceasta groapa este foarte aproape de satele lor si ca exista riscul de a le pune in pericol sanatatea. Dupa un proces inceput la Tribunalul Suceava si terminat la Curtea de Apel Bacau, s-a hotarat ca nu s-a incalcat nicio lege si ca s-au respectat toate normele in vigoare.

Ecologistii s-au mobilizat pentru a opri amenajarea gropii de gunoi si au strans mai multe semnaturi intr-o petitie adresata prim-ministrului Victor Ponta, ministrului Mediului Gratiela Gavrilescu, dar si Comisiei Europene. Demersuri au fost facute si de cateva organizatii ecologice, care totusi sunt destul de retinute in ceea ce priveste sansa lor de reusita.

Gratiela Gavrilescu, detinatoarea portofoliului de ministru al Mediului, Apelor si Padurilor spune ca singura varianta pentru a rezolva problema este schimbarea legii. "Este un mic blocaj pe care noi trebuie neaparat sa vedem cum am putea sa le rezolvam tinand cont ca sunt niste sesizari si ale cetatenilor. Trebuie sa facem o modificare legislativa astfel incat problema sa fie dezamorsata la Pojorata." In afara acestor comentarii, insa, seful de la Mediu nu a mai facut niciun demers pentru a stopa proiectul.

Presedintele CJ Suceava ne da in schimb asigurari legate de faptul ca sunt sanse extrem de mici ca acest proiect sa fie oprit, dar spune ca va analiza petitia ecologistilor, si practic subliniaza ca ar trebui sa ne obisnuim cu gandul ca in drum spre nordul Moldovei vom trece pe langa o imensa groapa de gunoi. In loc de concluzie, poate mai bine am incheia cu o intrebare: ce credeti voi despre proiectul care prevede ca in locul padurilor si al peisajelor montane, turistii sa dea nas in nas cu muntii de gunoi?

Distribuie pe Facebook
mai multe