Pe tocuri la volan: Groapa, rovinieta si drumul spre mare...

Pe tocuri la volan: Groapa, rovinieta si drumul spre mare...
  • Gropile, o problema majora pentru soferii din Romania
  • Statul incaseaza degeaba banii pe rovinieta
  • Un drum pe centura dauneaza grav masinii din dotare
Distribuie pe Facebook

Feresc o groapa, trag de volan, aud un usor trancanit. Ma grabesc, nu am timp sa fac analiza sunetelor... din natura!

Este prima saptamana la noul loc de munca si nu am voie sa intarzii. Poate tocmai de aceea nici nu mai iau in seama peisajul care mi se intinde in fata, pe soseaua serpuita. Un peisaj sinistru care, dupa ce s-a topit zapada, parca ma trimite cu gandul la drumul cu caruta pe ulitele satului, la bunici.

Incerc sa ignor si a doua groapa. Nu-mi vine sa cred cum e drumul asta... Nu mai sunt gropi, nici cratere, sunt capcane de un metru latime. Santuri, in toata regula.

Soseaua de centura a capitalei

Parca sunt intr-un film prost. N-am mai batut de anu' trecut partea asta de drum, spre Autostrada Soarelui, dar acum nici nu am incotro. Trebuie sa ajung la Constanta. M-am gandit sa economisesc timp si sa merg pe centura. Cea mai neinspirata idee.

Primele capcane pe o portiune de cel putin 10 kilometri a soselei de centura. Cea de nord. Aceea cu doua benzi pe sens, despre care cei de la drumuri vorbesc lunar ca despre cea mai mare realizare a secolului.

Trec de sensul giratoriu care duce spre autostrada spre Ploiesti si... incep slalomul. Incerc sa feresc roata de pe stanga asa ca, dupa cateva gropi bifate la rand, aud deja un trancanit ciudat. Continuu drumul. Imi si imaginez noul sef privindu-ma credul atunci cand ii voi spune ca am intarziat cu vanzarile la Constanta din cauza... gropilor.

Ma si vad luand pozitia ghiocel, ca doar e sezonul, si explicandu-i cum nu sunt in stare sa ocolesc niste gropi. Pai nu sunt, el oare a vazut cum arata drumul? La prima linie de tren, masina deja scartaie din toti rarunchii. De data aceasta mi se pare ca scoate un zgomot ca si cand s-ar rupe si aproape ating asfaltul.

Privirea mi se duce spre chitanta rovinietei.... Am zis sa dau ceva mai mult de 120 de lei si sa circul linistita anul asta...

Autostrada A2, raiul gropilor catre mare

Jur ca nu mai merg la Constanta. Ma veti crede pe cuvant daca ajungeti pe A2. In fine, dau la maxim volumul in masina, ca sa nu mai aud troncaneala aia care-mi strica ziua.

Zambesc satisfacuta cu gandul ca in sfarsit am scapat de centura capitalei. Asa ca urc pe A2 si imi vad de drum. Dupa 10 kilometri simt ca masina incepe sa se zguduie. Nu bag de seama. Muzica este data tare si nu ma concentrez foarte bine la drum.

Cateva gropi imi atrag atentia sa schimb banda. Incetinesc, intru cu roata de pe dreapta fata in prima, o feresc pe cea de a doua si continui cu nu mai mult de 100 km/h pana la kilometrul 50.

Niste muncitori asfalteaza, o banda se inchide. Deschid geamul sa intreb cat mai tine asa. "La vara va fi si mai rau, ranjeste unul cu o lopata in mana". Nu am inteles ce vrea sa spuna. Trag concluzia ca a inceput marea asfaltare. Rovinieta imi zambeste din nou.

Opresc mai apoi la Cernavoda, acolo unde scot 8 lei sa platesc pentru o alta taxa. Cea de pod. Una care ma face sa ma simt in masina ca intr-un vagon vechi al CFR.

Nota de plata 700 de lei, plus taxele de drum

E sambata. Nicio sansa sa mai scot masina asta din parcare dupa cele doua drumuri de Constanta pe care le am facut marti si joi. Musai trebuie sa o duc la service.

Domnul in salopeta ridica autoturismul, trage de roata din dreapta, apoi de cea din stanga. Fata lui incepe sa se umple usor, usor de grimase. Unele grave, atat de grave incat ma intreb daca nu ar fi cumva mai bine sa imi chem un taxi decat sa astept un raspuns din partea mecanicului.

Se intoarce la mine si imi spune pe un ton sec. Doamna... pe unde ati mers cu masina? Zambesc si ii explic traseul zilnic. Apoi mecanicul incepe sa scrie: o bieleta, un joc la bara de directie, flansele amortizoare de pe dreapta fata, rulmentii... Cam 700 de lei.

La vara mergem pe o banda

Ca ziua sa-mi fie si mai proasta, aflu printr-un e-mail ca drumurile la Constanta nu se vor sfarsi prea curand. In acelasi timp, o stire la televizor imi elucideaza misterul celor spuse de muncitor, pe A2.

Autostrada Soarelui a intrat in reparatii. Normal ca se vor intinde si pe timpul verii, ca doar atunci este si cea mai circulata perioada a anului. Se va lucra pe ambele sensuri, catre si dinspre Constanta. Cica lucrarile ar putea dura chiar un an de zile.

Este drept, nu mi aduc aminte ca in ultimii 5 ani Autostrada Soarelui sa fi fost vreodata reabilitata in totalitate. Sa-mi schimb locul de munca?

Autor: Raluca Ivanescu

Distribuie pe Facebook
mai multe