Hackerii de masini, o amenintare moderna

Hackerii de masini, o amenintare moderna
Imagineaza-ti o masina care nu mai raspunde comenzilor, care merge in aceeasi directie sau la care pur si simplu computerul de bord o ia razna. Nu este vorba despre o defectiune tehnica, asa cum ai putea crede la prima vedere, ci despre o manevra "hackeble". Sau, altfel spus, in scena au intrat hackerii, asa zisii pirati ai internetului care ghideaza de la distanta autoturismul.
Distribuie pe Facebook

Tehnologia auto avansata, prima vizata

Expertii in securitatea auto sustin ca masinile inteligente sunt automat si cele mai vulnerabile. Cumputerele de bord pot fi astfel atacate de la distanta, prin decriptarea sistemului wireless. Accesul in sistemul informatic al autoturismului poate fi realizat si asemenea "spargerii" unui computer. Cea mai mare "distractie" a hackerilor este modificarea directiei, controlul franelor sau distrugerea senzorilor de parcare.

Top 3 masini afectate de hacking-ul auto

Unele dintre cele mai complexe cercetari in domeniu au fost facute de Departamentul de Transport din Statele Unite. Raportul inginerilor specialisti a fost facut dupa analiza a 20 de tipuri de automobile.

Cadillac Escalade a fost desemnat in anul 2015 cea mai vulnerabila masina in fata hackerilor. Noul model al celor de la americanilor pare a fi, conform specialistilor, foarte expus, desi computerul de bord este unul de ultima generatie, dotat cu senzori tactili, dar si cu un GSP 3D - care, la randul lui, poate actiona la comanda vocala.

Tehnologia 3D face ca noul Cadillac Escalade sa fie catalogat insa de expertii americani ca avand cel mai mare risc de atac cibernetic auto. Totul prin virusarea sistemului sofisticat de bord. Valoarea autoturismului sare de 63 de mii de euro.

Jeep Cherokee a fost cotat cu sase stele din sase si asa a devenit cap de afis in lumea hackerilor privind usurinta cu care se poate intra in sistemul masinii. Asta in ciuda incercarilor inginerilor constructori care au incercat sa transforme crossoverul de peste Ocean intr-unul dintre cele mai sigure, cu peste 70 de elemente de siguranta.

Sistemul de navigatie a picat, insa, la randul lui testul hackerilor. Autoturismul a fost evaluat de specialistii Departamentului de Transport din mai multe puncte de vedere, precum suprafata de atac, arhitectura de retea, dar si elementele wirelees incorporate care pot fi controlate foarte usor de la distanta. De altfel, reprezentantii Chrysler au luat cat se poate de serios avertizarile publicate si au declarat ca vor corecta eventualele probleme care pot aparea la bordul tanarului Jeep Cherokee.

Acelasi studiu condus de specialistii Chris Valasek si Charlie Miller arata cu degetul si spre Infiniti Q50. Japonezii de la Nissan spun ca modelul din 2014, care este cotat la peste 35 de mii de euro, nu ar fi fost testat pana acum pentru astfel de manevre de hacking auto.

Tehnologia auto a dezvoltat manevrele hackerilor

Ideea studiului de peste 90 de pagini publicat de expertii auto din Statele Unite pare a fi poate un paradox pentru multi dintre noi. Si asta pentru ca, statistic vorbind, cu cat masina pe care o conduci este mai veche, cu atat sansele ca ea sa poata fi comandata prin manevrele informatice ale hackerilor sunt mai mici.

Teoria este sustinuta in urma expertizei celebrului Ford Fusion, un model al anului 2006, dar si a Range Rover-ului Sport. Cele doua modele au fost declarate ca fiind doua dintre cele mai sigure autoturisme din acest punct de vedere.

Modul de actiune al hackerilor auto

Vulnerabilitatea autoturismului pleaca in primul rand de la computerul de bord. Virusarea acestuia de bord poate fi facuta cu un program informatic, dar si cu ajutorul unui stick care preia datele tehnice ale masinii, iar apoi hackerul poate controla foarte usor masina.

Controlul autovehiculului poate fi facut inclusiv cu ajutorul unui laptop in masura sa controleze de la distanta modul de franare, pedala de acceleratie, vitezometrul sau chiar comenzile pentru dezactivarea centurilor de siguranta.

Rezultatul studiului a fost publicat intr-un raport de 92 de pagini si prezentat la conferinta Black Hat din Las Vegas. Proiectul a fost finantat de cei de la Defense Research Project Agency, din Statele Unite, tocmai pentru a scoate in evidenta riscurile de securitate intalnite la masinile moderne.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 25 Februarie 2015