Harta mortii. Cum arata cele mai periculoase sosele din Romania

Harta mortii. Cum arata cele mai periculoase sosele din Romania
Cazul sinucigasului George Dumitru, transformat la sfarsitul saptamanii trecute intr-un sofer kamikaze care a rapit si alte cinci vieti, redeschide discutia privind siguranta circulatiei rutiere pe drumurile publice.
Distribuie pe Facebook

Cele mai multe voci sustin ca tanarul nu ar fi putut sa isi puna in aplicare planul daca pe portiunea de drum dintre Ploiesti si Brasov benzile de sens ar fi fost delimitate cu parapeti de protectie.

Greu de crezut acest lucru, din momentul ce soferul plecase la drum decis sa isi puna capat zilelor, insa evenimentul nefericit atrage atentia asupra celor aproape 2.000 de vieti curmate anual pe soselele din Romania. Iata mai jos si lista cu "drumurile mortii", soselele cu cel mai mare numar de accidente mortale din Romania.

Codasi la autostrazi, fruntasi la decese

Cu o retea de aproape 600 km de autostrazi, Romania este pe penultimul loc in UE la capitolul infrastructura rutiera, doar Bulgaria avand o retea de drumuri mai proasta decat cea din tara noastra, insa pe un teritoriu mai redus.

La nivelul accidentelor mortale inregistrate pe soselele din tara, Romania este pe locul II in Europa, cu peste 2.000 de victime in fiecare an. Gradul de mortalitate in urma accidentelor rutiere se mai intalneste doar in Ungaria, Marea Britanie si Portugalia.

La nivel european, imbunatatirea conditiilor de siguranta in trafic si reducerea numarului de victime intre 2001 - 2010 au generat economii de 176 miliarde de lei, conform statisticilor European Transport Safety Council.

In Romania, campaniile de informare derulate de catre Politia Rutiera si montarea camerelor de supraveghere in trafic pica in derizoriu fara o politica de imbunatatire a infrastructurii rutiere depasite din tara.

Puncte fierbinti in jurul Bucurestiului

Pentru soferii profesionisti care strabat tara in lung si in lat, la intrebarea "Care este cel mai periculos drum din Romania?", raspunsul potrivit pare sa fie: "Toate". Cu toate acestea, zonele de iesire din Bucuresti s-au transformat in ultimii ani in adevarate puncte negre pe hartile rutiere.

DN6 Bragadiru, la trecerea peste raul Ciorogarla sau in dreptul localitatii Bulgaru, DN2 la intrarea in Afumati, DN1, in zona padurii Ciolpani sau intre Saftica si Tancabesti, precum si intrarea pe autostrada A1, in dreptul magazinului Bricostore au facut peste 160 de victime in zecile de accidente petrecute in ultimii 6 ani.

Sezoanele mortii

Cu siguranta, fiecare drum are caracteristicile lui in functie de sezonul in care il traversezi. Valea Oltului, de exemplu, este o combinatie intre un bordel asfaltat si un cimitir rutier care isi ia anual portia de victime.

In ultimii trei ani insa, lucrarile de consolidare a versantilor, carpirea cu incetinitorul a portiunilor de viaduct si, implicit, viteza redusa impusa participantilor la trafic au facut ca numarul accidentelor mortale petrecute in defileul lung de 70 de kilometri sa scada constant, mai nou victimele accidentelor de pe drumul ce leaga Sibiul de Ramnicu Valcea gasindu-si sfarsitul in punctele terminus ale traseului.

7 accidente mortale in doi ani, cu 11 decese pe raza localitatii Bujoreni, in apropiere de Ramnicu Valcea si peste 20 de victime in Vestem, in apropierea Sibiului. Majoritatea accidentelor mortale inregistrate pe drumul Ramnicu Valcea - Sibiu au loc in perioada noiembrie-martie.

Alt drum de iarna pe care accidentele mortale se succed intr-un sir negru pare sa fie cel care leaga Ploiestiul de Brasov in zona statiunilor montane de pe Valea Prahovei. Comarnic si Sinaia au deja un renume nefast in ceea ce priveste numarul de accidente grave si mortale petrecute pe soseaua sinuoasa, incapabila sa faca fata afluentei masive de automobile in sezonul rece, dar si in timpul weekend-urilor si sarbatorilor legale. In mod ciudat, drumurile de mare altitudine, Transfagarasan si Transalpina, desi considerate periculoase, nu fac atatea victime printre soferi.

In sezonul estival, moartea pare si ea atrasa de tarmul marii. Astfel, numarul cel mai mare de accidente mortale inregistrat in perioada de vara se muta catre portiunile de drum din apropierea centurii ocolitoare a Constantei sau pe traseul Urziceni - Constanta, in dreptul localitatii Palazu Mare.

Distribuie pe Facebook
mai multe