Industria auto si tehnologia. De la aplicatia care iti porneste masina pana la detectorul de alcool

Industria auto si tehnologia. De la aplicatia care iti porneste masina pana la detectorul de alcool
  • Aplicatii si sisteme prin care poti porni masina fara cheie
  • Etilotest incorporat
  • Masina care ocoleste gropile si isi gaseste singura loc de parcare
Distribuie pe Facebook

Producatorii de automobile nu se mai rezuma de mult la cresterea numarului cai putere, cei mai mari jucatori din industria constructoare de masini intrecandu-se in ultima perioada de timp in lansarea de tehnologii futuriste.

Daca la momentul aparitiei lor au reprezentat o adevarata inovatie, automobilele dotate cu inchidere centralizata, de exemplu, pot fi intalnite in prezent la fiecare coltisor de strada. Acelasi lucru se va intampla, cel mai probabil, si cu sistemele care acum par desprinse direct din filmele SF.

Aplicatii si sisteme prin care poti porni masina fara cheie

Pornind de la telecomanda care blocheaza si deblocheaza portiera masinii, industria auto a facut un pas major in ultima perioada de timp. In urma cu numai cateva luni, britanicii de la Jaguar Land Rover prezentau tehnologia care ii permite soferului sa-si conduca autoturismul fara se afla la bordul acestuia.

Vorbim, mai exact, despre o aplicatie pentru smartphone care te va lasa sa actionezi atat volanul, cat si pedalele masinii. Drept urmare, cu ajutorul acesteia poti frana, accelera, vira si intoarce, vehiculul din dotare devenind practic o masinuta cu telecomanda, dar in marime naturala.

Sistemul promite sa te ajute in situatiile in care trebuie sa scoti masina dintr-un loc de parcare greu accesibil sau cand vrei sa depasesti o portiune de drum accidentat si ai nevoie sa vezi dintr-o alta perspectiva.

Daca tehnologia britanicilor de la Jaguar Land Rover se afla momentan in faza de dezvoltare si testare, japonezii de la Mazda au lansat deja o aplicatie care ajuta atat la inchiderea si deschiderea masinii, cat si la pornirea acesteia, respectiv reglarea instalatiei de climatizare. Acelasi program Mazda Mobile Start te ajuta, de asemenea, sa-ti gasesti autoturismul in cazul in care ai uitat unde l-ai parcat

Sistemele care permit preluarea controlului asupra masinii din exterior au totusi si vulnerabilitati in fata hackerilor. Cel mai popular caz este cel al Jeep-ului Cherokee oprit in trafic doar cu un laptop, caz care i-a determinat pe americani sa recheme in service 1,4 milioane de masini.

Etilotest incorporat

Consumul de alcool reprezinta una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere. Cum consumul sau nu poate fi interzis, iar campaniile de constientizare nu prea dau roade, tot tehnologia ar putea fi raspunsul acestei probleme.

Americanii de la National Highway Traffic Safety Administration au dezvoltat impreuna cu mai multe companii auto - printre care General Motors, Ford sau Volkswagen, tehnologia Driver Alcohol Detection System for Safety.

Odata instalat pe masina, sistemul face imposibila plecarea daca soferul se afla in stare de ebrietate. Aerul expirat este analizat, iar motorul nu porneste in cazul in care concentratia de alcool este prea mare. Masuratorile se fac cu lumina infrarosie si vor dura mai putin de o secunda.

Masina care ocoleste gropile si isi gaseste singura loc de parcare

Gropile din asfalt afecteaza de cele mai multe ori experienta sofatului, iar situatia locurilor de parcare din centrul marilor orase ne face adesea sa lasam masina acasa. Vestea buna este ca se lucreaza si la remedierea acestor neajunsuri.

Britanicii de la Jaguar Land Rover au dezvoltat un detector de gropi, care sesizeaza o denivelare pe drum, comunica existenta, respectiv localizarea acesteia, dar si regleaza suspensia in mod automat pentru ca pasagerii sa nu simta niciun disconfort.

De fapt, masina nu numai ca iti transmite unde se afla o groapa in asfalt, dar promite sa o si ocoleasca fara a parasi sensul de mers. In plus, toate autoturismele dotate cu aceasta tehnologie vor ajuta la cartografierea imperfectiunilor de pe sosele si vor transmite rapoarte catre autoritatile locale pentru a se apuca de reparatii.

Nici gasirea unui loc de parcare nu va mai fi o problema in curand. BMW a dezvoltat Dynamic Parking Prediction, care iti spune unde gasesti cel mai apropiat loc de parcare liber.

Sistemul are inclusiv capacitatea de a anticipa eliberarea unui spatiu si, totodata, iti poate spune daca acesta este unul cu plata sau gratuit, dar si tariful perceput sau timpul pentru care poti stationa in locul respectiv. Tehnologia va putea chiar si sa rezerve un loc de parcare inainte sa pornesti la drum.

BMW Dynamic Parking Prediction

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 27 August 2015