Istoria amenzilor auto: De la sanctiuni pentru goana cu 13 km/h pana la confiscarea masinii

Istoria amenzilor auto: De la sanctiuni pentru goana cu 13 km/h pana la confiscarea masinii
Te poti plange cat vrei de politistii de circulatie de la noi, dar nici in alte locuri si nici in alte vremuri soferilor nu le-au fost dragi. Nici nu aveau cum sa devina simpatici, in momentul in care te pomenesti ca iti confisca si masina cu care ai incalcat cateva reguli de circulatie. Si nu orice masina, ci chiar un Bugatti Veyron.
Distribuie pe Facebook

Iata mai jos cele mai ciudate amenzi rutiere aplicate vreodata.

13 kilometri pe ora! Unde gonesti asa?

Prima victima a betiei vitezei a fost Walter Arnold din Kent, Marea Britanie. Pe 28 ianuarie 1896, acesta a fost oprit pentru depasirea vitezei legale in timp ce circula cu ametitoarea viteza de 13 km/h pe un drum public cu limita de 3,2 km/h. A fost dus in fata judecatorului, care i-a aplicat o corectie de 1 siling, plus costurile de judecata.

Cinci ani mai tarziu, un taximetrist newyorkez pe numele Jacob German facea cunostinta cu inchisoarea statala pentru viteza de 22 km/h, interceptata pe Bulevardul Lexington din Manhattan. Primul posesor al unui tichet de amenda emis de politie a fost tot un american, Harry Myers, prins in 1904 in timp ce traversa centrul orasului Dayton din Ohio cu 22 de kilometri pe ora. A platit suma de 10 dolari, echivalentul a 250 de dolari in zilele noastre.

Autobuz de jucarie parcat neregulamentar

Cand vine vorba de logica, politistii londonezi sunt la fel de evoluati ca si faimosul personaj Garcea. In urma cu 5 ani, un frizer din Londra a amplasat un autobuz de jucarie in fata frizeriei, cu scopul de a atrage atentia clientilor. A primit o amenda de 50 de lire sterline pentru parcarea neregulamentara a unui vehicul pe carosabil.

Si calcat, si cu banii luati!

Sa ramanem in orasul de pe malul Tamisei pentru a continua serialul "Garcea la englezi". Daniel Horn, 36 de ani, a avut ghinionul sa circule pe trotuar chiar in momentul in care o masina a politiei l-a izbit din plin. Pe langa faptul ca i-au rupt un picior, politistii i-au bagat in buzunar si o amenda de 50 de lire sterline pentru "ciocnirea voluntara de un vehicul al Politiei".

S-au amendat si au contestat amenda

Tot in Londra, politistii englezi au doborat inca un record. Au amendat o masina de politie parcata ilegal, dupa care reprezentantii departamentului juridic din Politia londoneza a contestat in instanta amenda de 50 de lire. Dosarul a fost plimbat prin 14 instante pana sa ajunga la Curtea de Apel pentru Parcari.

Nu te urca racit la volan

Din Londra mergem in Prestwick, comitatul Ayr, unde super-zelosul agent Stuart Gray i-a aplicat o amenda de 60 de lire concitadinului Michael Mancini pentru simplul motiv ca si-a suflat nasul in timp ce era la volan. Motivul: incapacitate de control asupra masinii.

Parcare ilegala de acum 1.800 de ani

Functionarii publici din Sicilia au stabilit si ei un record absolut calculand unei femei suma de 32.000 de euro pentru o parcare ilegala neplatita de acum 1.800 de ani. Confuzia a fost creata de politistul care a trecut in procesul verbal anul 208 in loc de 2008, dar indarjirea contopistului care a calculat penalitati pentru cei 1.800 de ani de intarziere la plata amenzii depaseste orice imaginatie.

Atentie la finlandezi

In Finlanda, depasirea vitezei te poate transforma in cersetor. Era cat pe ce sa o pateasca in 2002 directorul Nokia, Anssi Vanjoki, care a fost prins circuland cu 75 km/h pe un drum cu limita de viteza de 50 km. Amenda a fost de aproximativ 200.000 de dolari, dar Vanjoki a reusit sa o reduca facand cu 95% facand o importanta donatie catre Serviciul de Politie Rutiera. Nu la fel de norocos a fost Jussi Salonoja, mostenitorul unui imperiu al carnii din Finlanda, care a fost amendat in acelasi an cu 200.000 de dolari pentru aceeasi contraventie.

Permisul si cheile de la Bugatti, va rog!

Tot intr-o tara nordica te poti trezi chiar si cu masina confiscata daca asa i se pune pata agentului de circulatie. Astfel, Michel Perridon, odrasla de 20 de ani a unui industrias din Rotterdam, a fost surprins cu viteza dubla fata de limita de 50 de km/h in apropierea orasului. Pustiului i-a fost suspendat carnetul, dar politia a gasit de cuviinta sa confiste si masina.

Elvetia, avantajul soferului sarac

Elvetienii au un alt mod de calcul al amenzilor, care implica atat gradul contraventie, cat si nivelul de trai al contravenientului. Acest lucru l-a aflat, in 2010, un suedez de 37 de ani care a primit o amenda de 650.000 de euro pentru viteza de 180 kilometri pe ora cu care a fost depistat intre Berna si Lausanne la volanul unui Mercedes SLS AMG.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 2 Septembrie 2014