Iustin Capra (1933-2015), inventatorul ce trebuie sa ramana in istorie

Iustin Capra (1933-2015), inventatorul ce trebuie sa ramana in istorie
Iustin Virgilius Capra a fost pana ieri un nume cu rezonanta in domeniul inventiilor din Romania. Din pacate, din cauza diabetului, domnia sa ne-a parasit ieri la varsta de 81 de ani. Asa ca ne ramane noua rolul de a-i pastra amintirea vie si de a arata generatiilor viitoare ce a inventat de-a lungul timpului.
Distribuie pe Facebook

Iustin Capra este un inventator roman care s-a remarcat de-a lungul vremii prin inovatiile sale in domeniul auto si moto, menite sa contribuie la realizarea unor propulsoare mai economice. Iustin Capra (sau Justin) este cel care a inventat in trecut rucsacul zburator, un obiect care nu a functionat niciodata dar care este expus la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din Bucuresti, triciclul electric Oblio si Troty, cea mai mica masina din lume numita Soleta, si ea prezenta in doua exemplare la Muzeul Tehnic, un automobil care se mandreste cu un consum de 0.5 litri/100 km, primul rachetonaut, dar si masina cu motor de avion Virgilius.

Rucsacul zburator este poate cea mai cunoscuta inventie semnata de dl. Capra. Este un obiect construit in anul 1956, un aparat portativ pentru zbor individual, pentru care inventatorul a fost la acea vreme arestat, fiind banuit ca l-a facut pentru a fugi din Romania. Insa inventia lui nu a functionat niciodata, ci doar a dat nastere unui domeniu nou de dezvoltare.

Iustin CapraIustin Capra

Numele Iustin Capra insa a ajuns chiar si la NASA, acolo unde americanii s-au inspirat din prototipul sau de rucsac zburator pentru a realiza un sistem de propulsie in spatiu cu ajutorul aerului comprimat. Se pare ca in anul 2002, oficialii NASA au spus ca meritul pentru aceste aparate pe care le-am putut vedea si in filmul Gravity ii apartine romanului.

El a reusit de-a lungul timpului sa obtina premii si distinctii la evenimente si saloane din toata lumea, cum ar fi premiul Ifia Eco la Geneva in 2008, Diploma Salonului International de inventii de la Geneva, Medalia de Aur la Salonul International de Inventica Pro Invent 2009-Cluj-Napoca, Premiul Arca 2007 pentru intreaga activitate.

"De meserie eu sunt roman, iar la asta nu voi renunta niciodata, chiar daca cei din jur ma privesc ca pe un tataie ticnit", scria Iustin Capra in urma cu o saptamana pe pagina sa de pe Facebook.

Conform reprezentantilor Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Iustin Capra a decedat luni seara, in jurul orei 19.00.

Iustin Capra

Iustin Capra

Iustin Capra

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze Iustin Capra
mai multe