Motoarele masinilor urmarite ar putea fi oprite de Politie prin telecomanda

Motoarele masinilor urmarite ar putea fi oprite de Politie prin telecomanda
  • Masinile noi ar putea fi dotate cu asa ceva din fabrica
  • Masina poate fi oprita dintr-un birou, departe de vehicul
  • Sistemul opreste pompa de benzina si taie aprinderea
Distribuie pe Facebook

Din cauza numarului mare de accidente si infractiuni in urma carora vinovatii au plecat de la locul faptei, Uniunea Europeana vrea sa doteze masinile care circula pe strazile din toate tarile membre cu un dispozitiv special. E vorba de un sistem care poate opri motorul prin telecomanda.

Uniunea Europeana a primit deja toate aprobarile pentru a da startul unui proiect interesant ce are ca scop cresterea sigurantei rutiere. Scopul acestui proiect este ca in decurs de 6 ani, toate masinile noi care ies de pe usile fabricilor sa fie dotate cu un dispozitiv de oprirea a motorului de la departare.

Dispozitivele vor fi suportate din bugetul UE si nu vor influenta costul final al masinii. Automobilele moderne au oricum sistem de conectivitate si internet, majoritatea pentru a semnala o situatie de urgenta, astfel incat autoritatile sa cunoasca pozitia vehicului. Asadar, tot prin acest sistem online, Politia ar putea fi legata de masina cu acest dispozitiv. Acesta este ascuns in zona motorului si va intrerupe alimentarea cu carburant si va taia aprinderea, cand un ofiter va accesa un program de la distanta.

Scopul acestei metode extreme de siguranta este sa micsoreze numarul de urmariri la viteza mare si ca cei care fug de Politie sa fie prinsi mai usor. Numarul de inmatriculare al autoturismului luat in vizor va fi bagat in sistem si, daca acesta este dotat cu imobilizatorul prin telecomanda, va putea fi oprit oriunde, atata timp cat exista semnal GSM sau conectivitate la internet.

Proiectul, desi a primit pana acum aprobarea Cosi (Standing Committee on Operational Cooperation on Internal Security), a nascut deja numeroase dezbateri si controverse. Soferii sustin ca acest sistem poate cauza multe probleme, daca un automobil pierde puterea si curentul instant, moment in care nu mai este sustinuta directia si franarea. Riscul ca ideea de a face bine prin prinderea unui fugar de la locul faptei sa se transforme intr-un numar mai mare de accidente este destul de mare.

Distribuie pe Facebook
mai multe