Pe tocuri la volan: Pedalatul voios face piciorul frumos

Pe tocuri la volan: Pedalatul voios face piciorul frumos
  • Ziua cea mare
  • Sa faci strada sau sa faci trotuarul?
  • Dai o pedala sau mai multe?
Distribuie pe Facebook

Cand m-am mutat mai aproape de birou, adica la 4 kilometri distanta in loc de 12, mi-am propus sa-ncep sa traiesc mai in armonie cu natura si, desigur, sa salvez planeta. Si cum capacitatea mea de a zbura se limiteaza la zilele cand port costumul de Wonder Woman si nu se transfera si in acelea in care-i musai sa ma-mbrac precum ultima corporatista, am ajuns la concluzia ca as putea sa-ncerc sa ma deplasez cu bicicleta.

Wonder-mobilul il aveam deja, cumparat de la un cuplu care s-a grabit la un moment dat sa-si vanda tot si sa plece din tara. E roz, lucioasa, pliabila si al dracului de grea, nenorocita. Noroc c-au dat-o ieftin, totusi.

Ziua cea mare

M-am trezit pe la 6 jumate, dupa ce mi-a sunat telefonul de l-au gasit dracii, saracul, timp de o jumatate de ora neintrerupt. M-am spalat, m-am pieptanat, mi-am pus si funda rosie si m-am dat, cred, cu o tona de deodorant inainte sa plec de-acasa. M-am echipat corespunzator si-am pornit sa cuceresc lumea trendurilor eco. Trebuie sa recunosc ca desi imi luasem mp3-ul la mine, am fost nevoita sa renunt la el; e important ca atunci cand te deplasezi oricum altfel decat pe jos sa ai acces la toate sunetele din exterior. Pe bicicleta, si-un latrat e important.

Singurul lucru pe care am uitat sa-l verific in ziua aia a fost starea vremii. Si nu, nu c-ar fi plouat, citisem prognoza meteo cu cateva zile in urma si n-avea sa se schimbe radical. Totusi, niscai vant pe care nici nu l-am luat in calcul mi-a-ngreunat considerabil inaintarea. Nu de alta, dar rotile-s mici, viteze n-am si mai cantaresc si eu vreo patruj' de kile, asta daca hainele de pe mine-s ude. Da, v-ati prins, vantul ma cam tragea inapoi si-am cam dublat timpul petrecut pe drum, desi dupa calculele mele ar fi trebuit sa fie aproape la fel ca atunci cand merg cu masina.

Sa faci strada sau sa faci trotuarul?

Sa faci pistele de bicicleta, se-aude o voce-n surdina. Adevarul e ca marea capitala e praf cu deplasarea verde. Nu numai ca n-ai piste de bicicleta peste tot, dar si alea care exista sunt varza: gropi, damburi si mii de nesimtiti care nu fac diferenta dintre trotuar si benzile speciale nu fac altceva decat sa-ti ingreuneze misiunea.

Amu' nu ca ma dau mare deontoloaga, dar respectul in circulatia de orice fel mi se pare esential. De-aia cand sunt in masina incetinesc mereu in apropierea trecerilor de pietoni, cand sunt pieton nu merg ca imbecila pe mijlocul drumului si nu traversez prin locurile nepermise, iar cand sunt cu bicla incerc sa merg doar pe banda si sa o descalec cand ma dau pieton si traversez pe zebra. Sunt niste chestii de bun simt pe care eu le fac si probabil ca le practica majoritatea pietonilor si a biciclistilor care au permis; pentru ca, de bine, de rau, scoala de soferi te invata, intr-un fel, sa ai bun simt. Desigur, e important si sa aiba de cine sa se prinda toate cele reguli, caci cocalarul de rand le va contesta si incalca pe fiecare dintre ele fara pic de jena.

Si totusi, sa revenim la problema principala: pe unde mergi cand n-ai banda, pe strada sau pe trotuar? Personal, prefer trotuarul in Romania, soferii nostri inca nu sunt obisnuiti cu trendurile ecologiste si cu prezenta biciclistilor. Si casca nu te scapa de fracturi de cap femural sau alte cele. Sigur, pe trotuar e mai lent, ca trebuie s-astepti uneori dupa toti molaii sa-si miste fundurile sau sa te strecori printre masini parcate aiurea si gunoaie aruncate-n vant, dar parca e totusi mai in siguranta.

Dai o pedala sau mai multe?

Mersul pe bicicleta nu e one night stand. O faci pentru ca-ti place. Pentru ca te simti bine cand faci putina febra musculara. Pentru ca nu scoate fum pe toate partile si nu arde gaze. Pentru ca te energizeaza si te mentine in forma. Pentru ca e sexy. Pentru ca e cardio. Pentru ca o poti parca oriunde sau, daca-i pliabila, o poti impacheta oriunde (v-ati prins, eu o tin in biuro). Pentru ca e roz. Oh, wait...

Mno, ati inteles ideea, eu nu ma multumesc cu o iesire pe saptamana cu bicicleta. Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la prima mea bicicleta din copilarie si la toate cazaturile pe care le-am tras pana sa-nvat s-o stapanesc pe furioasa, nu-mi vine sa ies cu asta doar o data pe saptamana, ci de minimum trei ori, macar cate 8 - 10 kilometri de fiecare data. Altfel, nici nu simti c-o ai.

Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus parerea mea. Voi ce alternative mai aveti la masina? Vi se par sigure pentru biciclisti soselele din Romania?

Distribuie pe Facebook
mai multe