Romania, record absolut de "regi ai asfaltului". Dar unde-i asfaltul?

Romania, record absolut de "regi ai asfaltului". Dar unde-i asfaltul?
  • Romania bate orice record la capitolul "regi ai asfaltului" per cap de locuitor
  • Peste 20 de astfel de personaje controversate tin prima pagina a ziarelor
  • Prejudiciul adus statului depasesc pragul celor 100 de milioane de euro
Distribuie pe Facebook

La capitolul "regi ai asfaltului" per cap de locuitor, Romania bate orice record pe plan mondial. Peste 20 de nume ale unor personaje controversate tin prima pagina a ziarelor ori de cate ori sunt luate in discutie marile (ne)realizari din domeniul infrastructurii rutiere din tara. Titulatura lor, de "regi ai asfaltului" intr-o tara cu drumuri ciuruite de gropi, poate parea comica numai pentru un strain. Soferii din Romania ii considera o plaga.

Abia de cativa ani, organele de ancheta au parut sa se dezmeticeasca observand si "tunurile" date pe bani publici in acest sector. Iata si sapte nume de "regi ai asfaltului" intrati in corzile justitiei si ce gauri au presarat acestia deopotriva in buget si pe sosele.

Costel Casuneanu - PA&CO International

Casuneanu a intrat in mana justitiei in urma unui scandal in care a si fost condamnat la 4 ani cu suspendare pentru dare de mita.

200.000 de euro a virat acesta catre senatorul Catalin Voicu, pentru rezolvarea problemelor juridice dintr-un dosar ajuns in instanta in urma unui conflict inregistrat intre PA&CO International Bacau si CNADNR.

"Regele asfaltului" din Bacau si-a invatat lectia si si-a mutat frontul de operatiuni mai la est, in Republica Moldova, unde i-a scos din sarite si pe moldoveni cu intarzierile inregistrate la reabilitarea tronsonului Balti - Sarateni.

Pozitia firmei lui Casuneanu in teritoriul de peste Prut se consolideaza, in primavara acestui an primind un contract de 18,8 milioane de euro pentru construirea tronsonului de drum Chisinau - Giugulesti (31 de kilometri).

Nelu Iordache - Romstrade

Primul intrat in plasa procurorilor DNA, Nelu Iordache patronul Romstrade - si-a facut debutul inca de acum un an si 10 luni pe lista "Regilor asfaltului" cu dosare penale.

La o prima strigare, numai in dosarul deschis de in 2013 pentru deturnarea fondurilor la contractul de executie al autostrazii Arad - Nadlac patronul firmei Romstrade este acuzat de schimbarea destinatiei sumei de 31.519.960 lei.

In vara acestui an, un alt dosar penal, vizand lucrarile la soseaua Transalpina, arata ca prejudiciul adus statului ar fi de 100 milioane de euro, dupa ultimele expertize facute de reprezentantii CNADR.

Dorin Umbrarescu - Tehnostrade si UMB Spedition

De peste doi ani, patronul firmei Romstrade, Dorin Umbrarescu, jeleste pe motiv ca statul nu-i achita lucrarile si ca afacerile sale se prabusesc.

Jocul ieftin la care se preteaza acesta este de-a dreptul penibil: pentru un tronson de 8,7 km din autostrada Transilvania, Gilau - Nadasel, firma lui Umbrarescu beneficiaza de un termen de executie de peste doi ani, pe o suma de 258 milioane de lei.

Dorin Umbrarescu a fost in 2009 sponsorul echipei de raliu Victor Ponta - Edwin Keleti, achizitionand masina pe care cei doi au concurat. Valoarea aproximativa a contractului: 100.000 de euro.

Georgica Cornu, Izometal - Confort

"Rege al asfaltului din Banat", Cornu a iesit la rampa printr-un caz de evaziune fiscala in care este cercetat alaturi de o grupare de romi din Strehaia, pentru un prejudiciu de 61 milioane de lei.

"Morisca" evazionista se baza pe emiterea de facturi fictive pentru materiale de constructii, pe care apoi grupul de firme al lui Georgica Cornu, Izometal - Confort le-ar fi folosit la decontarea unor lucrari contractate de la stat.

Dan Besciu - Euroconstruct

Patronul Euroconstruct 98 Trading este printre ultimii ajunsi in lotul exclusivist al "regilor penali ai asfaltului", fiind retinut saptamana trecuta intr-un dosar de evaziune, spalare de bani si delapidare cu un prejudiciu de 34 de milioane lei.

Theodor Berna - Tehnologica Radion

Luna august l-a adus in catuse si pe Theodor Berna, patronul de la Tehnologica Radion fiind suspectat de evaziune de 100 de milioane de euro in lucrarile derulate cu statul pentru reabilitarea unor drumuri din Dolj, Ilfov si Giurgiu.

Un alt contract incheiat de firma sa vizeaza modernizarea unui sector de drum de 11 km de pe centura Capitalei.

Alexandru Horpos - Straco

Horpos, patronul Straco si unul dintre cei mai mari asfaltatori din tara dupa caderea lui Nelu Iordache, a fost ridicat in acelasi dosar cu Besciu, in care prejudiciul estimat de procurorii DIICOT se ridica la 34 de milioane de lei.

Alexandru Horpos a dat si un interviu cu doua zile inainte de a fi arestat. "S-au directionat bani, noi am fost redirectionati sa muncim de catre politicieni" si "Daca spui ca esti drumar, toata lumea te considera unul care fura, a cheltuit banii statului", sunt replicile antologice date reporterilor Evz.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 16 Decembrie 2014