Sfarsitul unei ere: Legendarul BMW M3 Coupe iese din productia de serie

Sfarsitul unei ere: Legendarul BMW M3 Coupe iese din productia de serie
  • Primul BMW M3 Coupe a fost lansat pe piata in anul 1986
  • Nu mai putin de patru generatii au fost oferite de-a lungul timpului
  • Ultimul BMW M3 Coupe construit vreodata a iesit astazi de pe linia de productie
Distribuie pe Facebook

Dupa mai bine de doua decenii si jumatate de existenta si excelenta, legendarul model bavarez de inalta performanta BMW M3 Coupe a ajuns la finalul carierei sale.

27 de ani. Atat s-au implinit de la aparitia primei generatii a modelului BMW M3 Coupe, generatie (E30) care ascundea sub capota un motor in patru cilindri, cu capacitate de 2.3 litri, ce dezvolta undeva in jurul a 195 cai putere. Ulterior, constructor bavarez a sosit cu editiile speciale Evolution, ce se bucurau de prezenta a 215 CP, in timp ce varful de gama - Sport Evolution, adopta un motor de 2.5 litri si aproximativ 238 cai putere.

Lansata pe piata in cursul anului 1992, cea de-a doua generatie a modelului BMW M3 Coupe venea in premiera cu un motor in sase cilindri, de 3.0 litri si 286 cai putere. Ulterior, propulsorul cu pricina a fost inlocuit cu o unitate si mai impresionanta, tot cu sase cilindri in linie, dar echipata cu o capacitate de 3.2 litri si pana la 321 cai putere.

Ultimul BMW M3 construit vreodata

Dezvaluita in premiera mondiala la sfarsitul anului 2000, cea de-a treia generatie a modelului BMW M3 Coupe este considerata de multi a fi si cea mai reusita dintre toate. Iar motivele sunt cat se poate de evidente. In primul rand, aspectul sau agresiv, dar elegant in acelasi timp, cu atractii principale precum extensiile pentru aripi si eleronul subtil pentru portbagaj - eleron ce a inspirat multe companii de tuning; iar apoi, motorizarea sa cu sase cilindri in linie, de 3.2 litri, capabila atat sa atinga pragul celor 8.000 rpm, cat si sa livreze celui aflat la volan nu mai putin de 343 cai putere. Sau chiar 360 CP, daca luam in considerarea editia speciala M3 CSL!

Intrata in productia de serie in cursul anului 2007, cea mai noua generatie a modelului BMW M3 Coupe este si cea mai impresionanta dintre toate, fiind de asemenea prima echipata cu un propulsor cu opt cilindri in V. Un propulsor V8 care ofera in versiunea standard aproximativ 420 cai putere insa care, in varianta M3 GTS, urca pana la pragul celor 450 cai putere. De asemenea, acelasi BMW M3 E92 Coupe se poate lauda si cu prezenta unei transmisii cu sapte rapoarte si dublu-ambreiaj, in timp ce plafonul sau este realizat integral din fibra de carbon.

Ultimul BMW M3 construit vreodata

Din pacate insa, cea mai noua generatie a modelului BMW M3 Coupe este si ultima dintre toate, anul viitor marcand debutul mult anticipatului M4 Coupe. Un M4 Coupe care se anunta extrem de performant, insa care lasa in urma 27 de ani de excelenta doar pentru a-i aduce constructorului bavarez ceva mai multe vanzari ca pana acum...

Asadar, acesta fiind spuse, nu mai ramane decat sa ne luam ramas bun de la legendarul BMW M3 Coupe, care a iesit din productia de serie chiar astazi, odata cu construirea ultimului exemplar - un BMW M3 E92 Coupe finisat intr-un portocaliu aprins, echipat cu plafon din fibra de carbon si pachet Competition.

Ultimul BMW M3 construit vreodata

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (7) Poze Ultimul BMW M3 construit vreodata
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 5 Iulie 2013