Skoda celebreaza 80 de ani de cand doi cehi au facut inconjurul lumii la volanul modelului Rapid

Skoda celebreaza 80 de ani de cand doi cehi au facut inconjurul lumii la volanul modelului Rapid
  • Skoda celebreaza modelul Rapid care a facut inconjurul lumii in urma cu 80 de ani
  • Exemplarul a fost condus pret de 27,700 de kilometri
  • Calatoria a durat 97 de zile
Distribuie pe Facebook

Constructorul auto ceh aduce un omagiu modelului Rapid care a facut inconjurul lumii cu 80 de ani in urma.

Putina lume stie dar denumirea "Rapid" se afla in gama Skoda inca din anii '30. Intre 1935 si 1947, Skoda a produs modelul original Rapid, iar intre 1984 si 1990 a comercializat un coupe cu motor pe spate care purta acelasi nume.

Skoda Rapid

Pentru a demonstra calitatile masinii, cehii au pregatit cu 80 de ani in urma testul suprem. Mai exact, pe 25 Aprilie 1936, antreprenorul ceh Bretislav Jan Prochazka si Jindrich Kubias, au pornit intr-o calatorie in jurul lumii, la volanul modelului original Rapid. Totusi, masina a fost pregatita pentru a indeplini acest obiectiv, astfel ca inginerii cehi au inlocuit motorul cu unul de 1.4 litri care producea 31 de cai putere.

Acestia au plecat din capitala Cehiei, au trecut prin Polonia, Lituania, Letonia, Rusia (pe atunci URSS), Azerbaijan, au trecut Marea Caspica spre Iran, unde au si fost surprinsi de o furtuna violenta de nisip.

Skoda Rapid

Mai apoi, Rapid-ul a trecut prin Pakistan si a ajuns in India, mai exact in Mumbai, dupa trei zile. De acolo, a fost imbarcat pe un feribot pentru a ajunge in Sri Lanka, iar mai apoi pe un vapor pana in Hong Kong. Cehii au ajuns mai apoi in Shanghai, in Kobe, Japonia, si au trecut oceanul pana la Honololu, in Hawaii.

De aici, Skoda Rapid a ajuns pe pamant american la San Francisco, si a traversat tara pana la New York. Ultima parte a calatoriei s-a desfasurat in Europa, dupa ce au ajuns in Franta, au trecut prin Paris, apoi prin Nuremberg in Germania. La finalul celor 27,700 de kilometri, cei doi au ajuns inapoi de unde au plecat, in Praga.

De-a lungul calatoriei care a durat 97 de zile, modelul Rapid a fost condus cel mai mult 1000 de kilometri pe zi, a consumat 2,820 de litri de combustibil si un total de 54 de litri de ulei.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte stiri auto DATA PUBLICĂRII: 9 August 2016