O zi dificila inainte de traversarea Anzilor

O zi dificila inainte de traversarea Anzilor
Pilotii Vectra Racing au terminat ultima proba speciala din Argentina pe locurile 46 - Mani Gyenes - respectiv 107 - Marcel Butuza. Proba speciala de 521 km desfasurata la poaleler Anzilor a debutat cu o incursiune intr-o zona nisipoasa urmata de trecerea printr-un canion si s-a incheiat cu peste 100 de km rulati intr-o zona forestiera.
Distribuie pe Facebook
Pentru echipa Vectra Racing ziua a inceput undeva in jurul orei 4.30 am (ora Argentinei), Mani Gyenes avand ca timp de pornire din bivouac catre proba speciala ora 5 si 13 minute. Din pacate proba, care nu a fost de loc una usoara fiind cea mai lunga de pana acum si cu foarte multe capcane la capitolul navigatie, a inceput prost pentru pilotul satmarean. La km 15 al probei speciale Mani a fost nevoit sa se opreasca dupa ce din cauza vibratiilor i s-a desprins road-book-ul. Ziua nu a fost una usoara nici pentru Marcel Butuza, care dupa ce a primit o penalizare la sfarsitul etapei de pe 3 ianuarie a fost fortat sa ia startul foarte in spate pe proba speciala numarul 3. Cum praful este o mare problema pe specialele din America de Sud, iar in proba San Miguel de Tucuman - San Salvador concurentii de la moto care au pornit mai in spate s-au intalnit in anumite portiuni de pe traseu si cu masini, Marcel a avut de infruntat si praful ridicat de acestea. Este foarte greu sa depasesti in praf pentru ca nu vezi ce este in fata ta si totul devine foarte riscant, in ambele editii desfasurate pana acum in America Latina au existat numerosi motociclisti care au abandonat din pricina unor cazaturi suferite din cauza lipsei de vizibilitate.
Mani Gyenes:"A fost o zi grea si foarte lunga. Am pierdut mult timp la inceputul probei speciale cand am fost nevoit sa ma opresc pentru a repozitiona road-book -ul in derulator. Traseul a fost unul intersant insa ramanand in spate nu am mai putut face nimic pentru ca nu aveam cum sa depasesc din cauza prafului ridicat de concurentii din fata. Astazi am rulat si intr-un canion insa proba a fost mai dificila decat unele pe care le-am parcurs in Maroc la Dakar-ul din 2007 sau la etapa de Campionat Mondial din 2009. Pe 5 ianuarie parasim Argentina pentru specialele din Chile si va fi o zi obositoare pentru ca avem la inceput o legatura de aproximativ 500 de km in care este inclusa si trecerea granitiei".
Pentru a rula in cea de a patra speciala a celei de a 33-a editii a Dakar-ului concurentii vor trece din Argentina in Chile si vor ajunge foarte aproape de granita cu Bolivia. Pe drumul de legatura dintre San Salvador de Jujuy si startul specialei se va ajunge pana la o altitudine de 4.600m. Carvana Dakar-ului va trece granita prin Paso de Jama pentru ca ulterior drumurile concurentilor si ale echipelor de asistenta sa se desparta. Riderii vor rula in proba de 207 km, in timp ce echipele de asistenta vor merge in bivouacul de la Calama. Ultima proba dinaintea dunelor desertului Atacama este una care are parti cu foarte multa piatra si grohotis.
Clasament speciala nr. 3 San Miguel de Tucuman - San Salvador de Jujuy
1. Marc Coma (KTM) 4h18min55sec
2. Cyril Despres (KTM) +02min21sec
3. Paulo Goncalves (BMW) +3min36sec
.........................................................
46. Mani Gyenes (KTM) +48min35sec
..............................................................
107. Marcel Butuza (KTM) +2h10min43sec
....................................................................................
Clasament general dupa 3 probe speciale
1. Cyril Despres (KTM) 9h38min58sec
2. Marc Coma (KTM) +14sec
3. Ruben Faria (KTM) +9min38sec
.........................................................
32. Mani Gyenes (KTM) +1h14min49sec
..............................................................
95. Marcel Butuza (KTM) +3h38min11sec

....................................................................................

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Alte articole DATA PUBLICĂRII: 5 Ianuarie 2011