Incepatorul plateste sume colosale pentru asigurarea RCA. Tu cat platesti?

Incepatorul plateste sume colosale pentru asigurarea RCA. Tu cat platesti?
  • Pensionarii sunt cei care scot din buzunar cei mai putini bani
  • Pretul asigurarii RCA se dubleaza daca ai pana in 20 de ani
  • Vechimea permisului, localitatea si accidentele din trecut influenteaza pretul RCA
Distribuie pe Facebook

Pentru aceeasi masina, un sofer de 30 de ani va scoate din buzunar 400 de lei pentru o asigurare RCA valabila 12 luni, dar un sofer incepator de 18 ani, va plati nu mai putin de 900 de lei pentru aceeasi perioada. Cum este posibil? In afara de varsta, mai exista cateva criterii care stabilesc pretul final al RCA-ului pe care il platesti pentru masina ta.

Un cititor 4Tuning ne-a semnalat urmatoarea problema: "Am 22 de ani si in iunie mi-am reinnoit polita de asigurare RCA, la un Golf 2 fabricat in 1990 cu motor 1.6 D aspirat, si cand mi s-a zis pretul am crezut ca pic pe spate. Era de 788 lei pe 6 luni. Aveam neaparat nevoie de RCA, ca imi expira ITP-ul si nu puteam sa merg la inspectie fara asigurare. Asa ca am dat niste telefoane, pe aici pe acolo, si mi s-a comunicat ca de la 1 ianuarie 2013 s-au majorat preturile (pana acum plateam aproximativ 500 ron pe an, o suma mare, dar acceptabila, avand in vedere ca am de 2 ani permisul".

Cum este posibil ca pentru un incepator sau o persoana care are sub 20 de ani sa fie pretul asigurarii RCA mai mult decat dublu fata de cat plateste o persoana care are minim 30 de ani?

Exista mai multe criterii pentru care sunt diferente de pret asa de mari. Asiguratorii iau in calcul varsta persoanei din actele autoturismului, caracteristicile masinii, adica anul, marca, motorul si puterea, judetul si localitatea in care are resedinta soferul si istoricul accidentelor ai acestei persoane.

Cine plateste cel mai mult asigurarea RCA?

Cei care au intre 18 si 20 de ani, adica cei care sunt incepatori la volan. Si asta pentru ca tinerii sunt cei care se aventureaza mai mult in trafic si statistic vorbind merg mai repede, riscul de a face accident fiind astfel mai mare. Problema este insa ca sistemul care calculeaza pretul asigurarii nu ia in calcul si data la care ai obtinut permisul de conducere. Adica poate fi un sofer de 30 de ani care are permis de numai 1 an de zile.

Mai platesc mult cei care locuiesc in orase aglomerate, precum Bucuresti, Constanta sau Timisoara, orase in care numarul accidentelor este destul de mare. In plus, autoturismele puternice, care teoretic sunt obiectul curselor, manevrelor periculoase sau sicanarilor din trafic, scot si ele la randul lor bani mai multi din buzunarele proprietarilor.

Si mai mult platesc cei care au avut in trecut accidente usoare. Conform claselor bonus-malus, daca ai produs un accident sau mai multe de-a lungul timpului, vei scoate din buzunar mult mai multi bani.

Motoarele cu o capacitate mai mare de 2000 cmc au si ele un prag urias de pret fata de cele mai mici de 2 litri. Daca ai motor mare, e clar ca vei plati mai mult.

Cine plateste cel mai putin pentru asigurarea RCA?

Soferii care au peste 30 de ani si pensionarii. In cazul soferilor, se presupune ca 12 ani de experienta la volan inseamna un plus de siguranta si responsabilitate, iar factorul teribilism a disparut. Cat despre pensionari, asiguratorii le cer foarte putini bani pe motiv ca batranii folosesc masina extrem de rar.

Tot putin platesc si cei care nu au facut niciun accident in ultimii ani, dar si cei care locuiesc in orase cu putine accidente.

Cazul ideal este sa fii un sofer de peste 30 de ani, cu o masina cu motorizare mica, de productie autohtona, care locuieste in provincie si care nu a apelat niciodata la RCA-ul propriu pentru a despagubi pe cineva.

Acum, dorim sa facem un sondaj printre tinerii care intra pe 4Tuning. Am vrea sa stim cat plateste fiecare asigurarea RCA pentru 12 luni, ce varsta are si pentru ce masina. Astfel, ne putem face o impresie despre preturile cerute de asiguratori si putem aduce in discutie daca toate aceste criterii in functie de care stabilesc pretul sunt corecte.

Distribuie pe Facebook
mai multe