Modificari in legislatia RCA: Constatarea daunelor trebuie facuta in maximum 5 zile

Modificari in legislatia RCA: Constatarea daunelor trebuie facuta in maximum 5 zile
  • Modificarea normei va urgenta solutionarea dosarelor de dauna
  • ASF a mai aprobat si modificari care le faciliteaza firmelor straine intrarea pe piata din Romania
  • Polita RCA va putea fi incheiata si pentru o perioada de 30 de zile
Distribuie pe Facebook

ASF a aprobat in sedinta de consiliu de ieri modificarea normei 23/2014 privind RCA-ul. Odata cu aceasta schimbare, asiguratorii vor fi obligati sa efectueze constatarea daunelor in maximum 5 zile de la data la care persoana pagubita a facut notificarea.

Modificarea normei va urgenta solutionarea dosarelor de dauna

Pana acum, legea nu preciza o perioada clara intre momentul notificarii si cel al constatarii pagubelor, asa ca ramanea la latitudinea asiguratorilor data la care ea se efectua.

Din aceasta cauza, apareau adesea cazuri de intarziere a platilor pentru despagubiri. Tocmai acest lucru vor sa-l rezolve cei de la ASF prin modificarea normei si prin obligarea firmelor care vand RCA sa se incadreze intr-un anumit termen.

ASF a adus completari in articolul 39 din norma 23/2014. Singura mentiune legata de constatarea pagubelor este stipulata la alineatul (2) - "Avizarea unei daune in legatura cu producerea unui eveniment asigurat prin polita de asigurare RCA obliga asiguratorul RCA raspunzator sa deschida dosarul de dauna, sa efectueze constatarea pagubelor, sa comunice in scris partii prejudiciate cu privire la documentele ce trebuie depuse pentru solutionarea pretentiilor de despagubire si sa solutioneze cererea in termenul legal".

Marti s-a aprobat adaugarea la acest articol si termenul exact in care asiguratorii trebuie sa constate pagubele - 5 zile. Noua lege va intra in vigoare dupa publicarea ei in Monitorul Oficial.

ASF a mai aprobat si modificari care le faciliteaza firmelor straine intrarea pe piata din Romania

O alta schimbare de legislatie decisa de consiliul ASF este menita sa le usureze asiguratorilor straini intrarea pe piata de la noi. In acest sens, au fost abrogate art.3, pct. c) si art.4, pct. c) din norma pentru asigurarile de raspundere civila auto.

Acestea obligau companiile care vand RCA sa dispuna de o retea teritoriala formata din cel putin o unitate, sucursala ori agentie, inregistrata la oficiul registrului comertului, in fiecare judet din tara. In locul lor a fost instituita obligatia firmelor de a avea un reprezentant care sa efectueze constatarile si lichidarile daunelor pe intreg teritoriul Romaniei.

In acest fel se deschide piata locala si pentru asiguratori straini care pot intra in tara noastra pe baza pasaportului european. In prezent, la noi activeaza 9 firme care comercializeaza RCA: Carpatica, Euroins, City Insurance, Asirom, Omniasig, Allianz Tiriac, Uniqa, Groupama, Generali.

Piata va suferi oricum modificari anul acesta. Inca de acum o luna grupul austriac Grawe a anuntat ca va incepe sa vanda si asigurari RCA pe langa cele de viata si sanatate pe care le comercializeaza in prezent.

Si o firma de asigurari din Bulgaria (Dallbogg) a notificat autoritatile deja in privinta intentiilor de a intra in Romania.

Ar fi al doilea jucator din sectorul RCA venit din Bulgaria, pe langa Euroins, care se numara printre cei mai importanti asiguratori de la noi.

Odata cu aceste modificari de legislatie, si EximAsig ar putea incepe sa vanda RCA-uri, aceasta firma fiind controlata in mod indirect de catre stat prin EximBank.

Liberalizarea pietei nu poate decat sa duca la cresterea numarului de jucatori din acest sector de asigurari si, prin urmare, la practicarea de tarife mai reduse pentru soferi, astfel incat aceasta schimbare este o veste buna dupa nenumarate majorari aplicate in ultima perioada tarifelor RCA.

Polita RCA va putea fi incheiata si pentru o perioada de 30 de zile

Inca o modificare vine in sprijinul soferilor si in detrimentul asiguratorilor. La ultima runda de negocieri intre reprezentantii transportatorilor si cei din cadrul firmelor care vand RCA s-a ajuns la o intelegere legata de perioada minima pe care poate fi incheiata o polita RCA.

Ea ar urma sa fie stabilita de ASF si va fi de doar o luna, comparativ cu minim 6 luni cat era pana acum. In acest fel, efortul achitarii primei de asigurare va fi mai mic pentru sofer, iar in cazul autovehiculelor cu activitate sezoniera vor putea fi incheiate polite numai in perioada in care acestea sunt active.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Asigurari auto DATA PUBLICĂRII: 10 Februarie 2016