Piata asigurarilor auto fierbe: Polite false pe toate drumurile la RCA si CASCO

Piata asigurarilor auto fierbe: Polite false pe toate drumurile la RCA si CASCO
  • Anul trecut, piata asigurarilor auto din Romania a atins nivelul de 4,1 miliarde lei
  • Procentul falsurilor in domeniul asigurarilor a atins 6%, avertizeaza brokerii
  • In topul neseriozitatii companiilor au intrat Astra, Euroins, Omniasig VIG si Asirom VIG
Distribuie pe Facebook

Piata asigurarilor auto este in fierbere dupa ce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a constatat aparitia unui numar ingrijorator de mare de falsuri printre politele de asigurare auto. Procentul falsurilor in domeniul asigurarilor a atins 6%, avertizeaza brokerii.

Din fericire, pentru asigurarea obligatorie auto RCA exista o baza nationala de date (CEDAM) administrata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor din cadrul ASF. Cu toate acestea, domeniul asigurarilor auto pare unul in care doar clientul simplu, persoana fizica, are mai mereu de suferit.

Piata in crestere

Anul trecut, piata asigurarilor auto din Romania a atins nivelul de 4,1 miliarde lei, 2,4 miliarde lei fiind suma incasata de asiguratori numai pentru politele RCA. Fata de 2012, suma colectata pentru asigurarea auto obligatorie a inregistrat o crestere de peste 15%.

Era de asteptat, intr-un fel, ca falsurile sa invadeze aceasta piata. Astfel, 246 milioane lei intra anual in alte buzunare, iar victimele completeaza suma achitand si costul daunelor rezultate in urma incidentelor rutiere in care sunt implicate.

In Romania, conform datelor ASF, doar 11 societati sunt autorizate sa elibereze polite RCA. Fiecare dintre acestea lucreaza insa prin intermediul unor brokeri de asigurari raspanditi la nivelul intregii tari. Falsurile intrate in sistem scot din buzunarul asiguratului suma pentru plata politei RCA sau Casco, iar nefericitul in cauza afla cu stupoare acest lucru abia in momentul in care se trezeste bun de plata in urma unui accident.

Inventivitatea falsilor agenti care completeaza politele de asigurare a ajuns atat de mare, incat pana si brokerilor seriosi le vine greu sa distinga intre o polita buna sau un fals.

"Hartia este aceeasi de cele mai multe ori. Este aproape imposibil sa faci diferenta. LA RCA poti verifica in baza de date introducand numarul autoturismului. La o polita Casco trebuie sa verifici direct la compania asiguratoare daca politia are valoare sau este doar un fals", explica brokerii din domeniu.

Primul semnal de alarma il reprezinta pretul foarte mic si dezinteresul agentului in a cere copii dupa acte. Verificarea in sistemul CEDAM poate fi facuta insa abia la 5 zile dupa incheierea politei de asigurare. Apoi, "prinde orbul, scoate-i ochii", dupa cum spune un proverb romanesc.

Nici asiguratorii nu sunt usa de biserica

Dincolo de spaima constanta a unei tepe cu polite false, beneficiarii asigurarilor indreapta un deget acuzator si catre companiile de asigurari din Romania. Peste 7000 de plangeri au fost inregistrate in 2012 la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, 99% dintre acestea vizand activitatea companiilor de asigurari si doar 0,93% pe cea a brokerilor.

Neplata despagubirilor/valorilor de rascumparare a fost cel des intalnit motiv de reclamatie, atingand 93,87% din totalul plangerilor depuse la CSA. In topul neseriozitatii companiilor de asigurari au intrat Astra, Euroins, Omniasig VIG si Asirom VIG, in total, cele patru companii cumuland 85% din plangerile depuse de clienti. Raportul pentru anul 2013 va fi facut public la inceputul lunii iulie a acestui an.

Distribuie pe Facebook
mai multe