Politele RCA ar putea fi recalculate dupa ce s-au constatat nereguli in stabilirea costurilor

Politele RCA ar putea fi recalculate dupa ce s-au constatat nereguli in stabilirea costurilor
  • ASF a sesizat mai multe nereguli la asiguratori
  • Falimentul Astra a dus la majorarea substantiala a preturilor
  • Vanzarile de RCA au crescut cu 15% anul acesta
Distribuie pe Facebook

Autoritatea de Supraveghere Financiara a cerut recalcularea RCA in cazul unor asiguratori din cauza unor nereguli identificate in procesul de calculare al primelor. In plus, ASF a decis si eliminarea plafonului de 10% pentru reducerile comerciale pe care le pot aplica firmele de profil, astfel incat preturile vor mai scadea.

ASF a sesizat mai multe nereguli la asiguratori

ASF a anuntat controale amanuntite la companiile care vand RCA dupa ce acestea au transmis notificari de scumpiri catre instutitie.

Pe parcursul lunii decembrie se vor face mai multe verificari in acest sens. Inspectorii au identificat deja erori in procesul de calcul al unor prime si impun refacerea lor.

"In urma notificarilor primite de la asiguratori privind schimbarea tarifelor de prima au fost identificate probleme in ceea ce priveste corectitudinea calculului actuarial ce a stat la baza stabilirii nivelului acestor prime, astfel incat a fost solicitată, in anumite cazuri, refacerea acestor calcule", se arata intr-un comunicat al ASF.

Pentru a evita astfel de nereguli pe viitor, ASF a anuntat ca urmeaza sa stabileasca un model acturial de calcul al RCA pentru ca asiguratorii sa aiba un model de referinta.

Recalcularea ar putea aduce ieftiniri pentru soferi, iar o alta veste buna este cea a eliminarii plafonului de 10% pentru reduceri. Transportatorii vor putea in acest fel sa beneficieze de reduceri mai mari la RCA, fara sa existe limitari din acest punct de vedere.

Nereguli au fost sesizate si in ceea ce priveste preturile oferite de brokeri, dar si la stabilirea preturilor dupa sistemul bonus/malus. Desi legea nu le permite sa ofere tarife diferite pentru acelasi asigurator, brokerii practica preturi inegale.

Totodata, ASF atrage atentia ca soferii platesc si cu 50% mai mult in unele cazuri din cauza aplicarii incorecte a sistemului bonus/malus.

Falimentul Astra a dus la majorarea substantiala a preturilor

De cand ASF a decis intrarea in faliment a celei mai mari companii de asigurari din Romania, Astra, preturile la RCA au crescut galopant. Transportatorii au ajuns sa plateasca si cu 300% mai mult decat inainte, insa si soferii de rand au fost afectati de aceste majorari.

Pe piata din Romania activau 10 companii care vindeau polite RCA. Dintre acestea, cea mai mare si cea care oferea cele mai ieftine polite pentru transportatori si-a anuntat falimentul in urma cu trei luni.

Astra avea 1,8 milioane de asigurati, cu 2,5 milioane de polite valabile in momentul in care ASF i-a cerut falimentul. Despagubirile pentru ele vor fi acordate din Fondul de Garantare al Asigurarilor, cel la care contribuie toate firmele care vand RCA. Asadar, asiguratii Astra vor fi despagubiti de celelalte companii, chiar daca ei nu le-au platit lor politele.

Cele 9 firme ramase pe piata si care asigura impreuna Fondul de Garantare s-au vazut nevoite sa creasca preturile RCA. In unele cazuri s-au facut majorari nefondate, dar motivate prin falimentul Astra si despagubirea asiguratilor ei.

Transportatorii au amenintat in mai multe randuri ca vor organiza un miting pentru ca autoritatile sa intervina si sa tina in frau preturile practicate de asiguratori. Un protest in acest sens a fost anuntat in Piata Victoriei din Bucuresti pentru joia viitoare, 17.12.2015.

Preturile acestor asigurari a generat nemultumiri an de an, deoarece costurile au fost majorate foarte des; doar anul acesta, in intervalul martie - noiembrie, cel mai ieftin RCA s-a scumpit cu o treime.

Vanzarile de RCA au crescut cu 15% anul acesta

Scumpe sau calculate gresit, politele RCA sunt obligatorii, asa ca numarul lor creste odata cu numarul masinilor comercializate.

Chiar daca cel mai mare jucator din piata a dat faliment, vanzarile de RCA nu au fost afectate, ci chiar au crescut in perioada ianuarie - septembrie cu 15 procente fata de aceeasi perioada a anului anterior. Asiguratorii au incheiat polite de raspundere civila auto in valoare de 2,4 miliarde de lei.

ASF verifica majorarile de preturi, insa asiguratorii tot vor scumpi RCA-urile, deoarece incepand cu 1 ianuarie 2016 vor trebui trebuie sa aplice standardele financiare cerute de Comisia Europeana.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Asigurari auto DATA PUBLICĂRII: 11 Decembrie 2015