Pretul asigurarilor RCA va exploda anul viitor din cauza falimentului Astra

Pretul asigurarilor RCA va exploda anul viitor din cauza falimentului Astra
  • Pretul asigurarilor RCA va exploda anul viitor din cauza falimentului Astra
  • Cresteri si de 200 la suta
  • Preturile RCA sunt mai mari cu 50% din cauza sistemului bonus/malus
Distribuie pe Facebook

Astra a intrat in mod oficial in faliment, la trei luni dupa primul anunt oficial, iar o consecinta care se rasfrange asupra tuturor soferilor din Romania este scumpirea politelor RCA. Preturile au crescut cu peste 20% in ultimele luni, insa 2016 va aduce noi majorari si din cauza faptului ca de la 1 ianuarie companiile de asigurari trebuie sa aplice standardele financiare cerute de Comisia Europeana.

Cresteri si de 200 la suta

Falimentul Astra nu i-a afectat doar pe cei care aveau polite la ei, ci intreaga piata a asigurarilor. Firmele ramase pe piata spun ca au crescut despagubirile pe care le acorda, astfel ca se vad nevoiti sa creasca si preturile.

Cand Autoritatea de Supraveghere Financiara a cerut falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asigurati cu 2,5 milioane de polite valabile. Despagubirile pentru aceste polite vor trebui platite de celelalte companii din piata, iar acestea nu au alta solutie decat sa creasca preturile.

Banii pentru plata despagubirilor vin de la societatea la care ai platit RCA, insa daca societatea a dat faliment, vei fi despagubit de Fondul de Garantare al Asigurarilor, la care contribuie toate firmele de asigurari. Practic, alte companii se vad acum nevoite sa plateasca despagubiri clientilor care nu au platiti niciodata un RCA la ele, astfel ca sufera pierderi considerabile, mai ales ca Astra era cea mai mare companie de pe piata de asigurari din Romania.

In cele trei luni de cand ASF a cerut falimentul Astra, preturile au crescut enorm. Media majorarilor este de 20%, insa exista si cresteri de 200%, fapt ce nu poate reprezenta decat inceputul unui val de scumpiri avand in vedere si cerintele Comisiei Europene care vor trebui implementate de la anul.

Companiile de asigurari au majorat preturile explicand ca o masura in acest sens este absolut necesara in conditiile in care contribuiau la despagubirea clientilor Astra. De altfel, alte doua companii importante care comercializeaza RCA se afla deja sub un plan de redresare financiara, iar faptul ca vor trebui plateasca despagubirea clientilor Astra le poate crea probleme serioase.

Cele mai mari diferente vor exista insa la transportatori. Acestia aveau preturi preferentiale la Astra, mult mai mici, insa acum ei vor trebui sa scoata din buzunar sume si de 6 ori mai mari decat in trecut. De altfel, ei au anuntat deja ca vor face un miting in capitala pe 15 decembrie pentru ca statul sa intervina si sa tina in frau preturile RCA, deoarece ele au crescut cu 300% — 400% pentru categoria societatilor care opereaza în domeniul transportului auto.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anuntat deja ca saptamana viitoare va face controale la cele noua societati de asigurare care comercializeaza RCA: Euroins, Asirom, City, Uniqa, Carpatica Asig, Allianz-Tiriac, Omniasig, Groupama si Generali.

Preturile RCA sunt mai mari cu 50% din cauza sistemului bonus/malus

Preturile politelor RCA reprezinta o problema spinoasa pentru soferii romani. La inceputul anului, una dintre hibele acuzate de conducatorii auto erau preturile extrem de mari impuse soferilor sub 30 de ani.

O noua problema a acestor asigurari a atras insa atentia ASF. Potrivit profit.ro, o cercetare a Departamentului pentru protectia consumatorilor din cadrul ASF a scos la iveala faptul sa preturile sunt incorecte din cauza ca se urmeaza sistemul bonus/malus.

Acest sistem se bazeaza pe evenimentele rutiere pe care le-au avut soferii in trecut. Cei fara daune platesc o polita mai ieftina, in timp ce conducatorii care au avut daune achita preturi mai mari. Pentru ca asiguratorii sau brokerii aplica incorect acest sistem, soferii platesc cu pana la 50% in plus la politele RCA.

O alta neregula sesizata este legata de faptul ca brokerii practica preturi diferite pentru aceeasi companie de asigurari. Cu alte cuvinte, brokerii schimba preturile dupa plac, insa legea ii obliga sa aiba aceleasi costuri.

Cercetarea departamentului din ASF arata si ca din martie pana in noiembrie, cel mai ieftin RCA s-a scumpit cu o treime.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Asigurari auto DATA PUBLICĂRII: 4 Decembrie 2015