RCA 2015: Vezi ce surprize te asteapta din martie!

RCA 2015: Vezi ce surprize te asteapta din martie!
Una calda, alta rece in privinta politelor RCA din acest an! Oficialii Autoritatii de Supraveghere Financiara au decis sa faca unele schimbari in legislatia RCA, dar dau timp firmelor de asigurari sa isi regleze tarifele din mers in timpul modificarii regulilor.
Distribuie pe Facebook

O prima schimbare pe care presedintele ASF o doreste este revizuirea modului de calcul pentru pretul RCA. Pe de alta parte, Misu Negritoiu nu uita nici de unde vin salariile in institutia pe care o conduce si da mana libera companiilor de asigurari sa isi modifice tarifele pentru anul in curs pana la sfarsitul lunii februarie.

Cu nasul in calcule

Pentru inceput, o modificare menita sa mai usureze povara pusa de intreg sistemul RCA pe tinerii de pana in 30 de ani ar urma sa aiba loc in lunile urmatoare. Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a anuntat la inceputul saptamani ca va cere societatilor de asigurari sa ii puna la dopozitie criteriile folosite la stabilirea pretului unei polite RCA. Bazata pe statisticile furnizate de catre Politia Rutiera, metoda actuala include critarii ca: varsta soferului, zona in care circula frecvent autoturismul si abia apoi capacitatea cilindrica a masinii si istoricul conducatorului auto. O metoda care a dat si o declaratie oficiala despre soarta soferului tanar din Romania: "Victima unor statistici".

"Am cerut tuturor societatilor de asigurare sa ne comunice ce date au la baza acestor calcule si s-ar putea sa le facem publice ca sa vada lumea despre ce este vorba", a spus Misu Negritoiu. Seful institutiei care coordoneaza piata asigurarilor din Romania sustine ca o reactualizare a formulei de calcul este necesara pentru a micsora diferentele intre tariful RCA platit de un tanar de 25-26 de ani si un alt sofer din alta categorie de varsta.

In prezent, tinerii sub 27 de ani risca sa plateasca un pret RCA cu 400% mai mare decat cel platit de un pensionar de 68 de ani din aceeasi localitate, proprietar al unei masini identice.

Accent pe istoricul personal

In sfarsit se pare ca ASF intelege ca pentru companiile de asigurari sistemul bonus-malus a fost ca si inexistent, aceastea preferand sa isi traga spuza pe turta prin ciuruirea buzunarele unei intregi categorii de clienti. "Se poate controla mai bine unde sunt costurile de daunalitate mai mari si mai ales legatura individuala, cui i se datoreaza. Acum se face mai degraba o medie si atunci sunt oameni, cum este segmentarea pe categorii de varsta, oameni care nu au nicio vina, dar devin victimele unei medii la segmentul respectiv", a recunoscut Negritoiu. Modificarea pe care ASF ar urma sa o impuna ar pune intre criteriile de baza la stabilirea pretului RCA istoricul soferului, ceea ce inseamna ca in sfarsit platesti asigurarea in functie de riscul pe care il prezinti in trafic. Ca exemplu de haos existent in sistemul RCA actual, in 2014, tinerii sub 28 au avut parte de scumpiri de aproape 100% la politele RCA. In acelasi timp, taximetristii autorizati, o categorie expusa mai mult riscului unor accidente, au platit cu doar 60% mai mult pentru asigurarea RCA.

In mod normal, acest lucru ar trebui sa se traduca pin polite RCA mai ieftine incepand cu luna februarie, insa ASF-ul nu se poate opri din a intinde o mana de ajutor si asiguratorilor.

Grila noua de preturi la RCA

La sfarsitul lui 2014, Autoritatea de Supraveghere Financiara anunta pastrarea unui tarif neschimbat timp de un an de catre societatile de asigurari din Romania. Masura era menita sa limiteze scuza asiguratorilor folosita la fiecare doua-trei luni de a invoca pierderi provocate de segmentul de asigurari respectiv pentru a creste apoi pretul politelor cu cateva zeci de procente. Saptamana trecuta, ASF a decis sa renunte la norma care le impunea asiguratorilor stabilirea unui pret care sa includa toate angajamentele si riscurile asumate printr-un astfel de contract. Prin urmare, companiile de asigurari au din nou mana libera sa reclame pierderi suferite pe segmentul asigurarilor RCA si sa majoreze grila de preturi pentru clienti. O prima actualizare a noii grile de preturi la RCA urmeaza sa fie facuta publica la sfarsitul lunii februarie, din martie urmand sa intre in vigoare. Cel mai probabil aceasta va muta o parte din presiunea financiara exercitata asupra tinerilor pe alte categorii de varsta. Cum pensionarii pot decide sa renunte mult mai usor la folosirea autoturismului decat soferii cu varste intre 30-45 de ani este de asteptat ca acestia sa se trezeasca cu un RCA majorat peste noapte.

Distribuie pe Facebook
mai multe