Rezultatul protestului soferilor: ASF propune schimbarea formulelor de calcul la RCA

Rezultatul protestului soferilor: ASF propune schimbarea formulelor de calcul la RCA
  • Asiguratorii au termen pentru recalcularea pretului pana la finalul anului
  • Propunerile concrete ale ASF
  • Consiliul Concurentei: Asiguratorii speculeaza faptul ca soferii nu sunt bine informati
Distribuie pe Facebook

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Consiliul Concurentei au venit cu propuneri concrete pentru oprirea majorarilor la politele RCA si anunta o schimbare in formulele de calcul, astfel incat tarifele sa fie mai mici, dar sa-i multumeasca si pe asiguratori. Aceste propuneri au fost facute publice dupa ce 7.000 de soferi au protestat in fata Guvernului, nemultumiti de costul ridicat al acestor asigurari.

Asiguratorii au termen pentru recalcularea pretului pana la finalul anului

ASF a transmis o scrisoare societatilor care vand RCA prin care le solicita o noua formula de calcul, precum si o noua lista de preturi pana la 31 decembrie 2015.

In calculele efectuate in prezent, ASF a remarcat ca nu se tine cont de puterea motorului sau vechimea in trafic, iar sistemul bonus-malus este aplicat gresit sau ignorat. Cei de la ASF par hotarati sa rezolve problema si sa schimbe modul de calcul.

In scrisoarea trimisa de ASF catre asiguratori se arata ca unii clienti ai lor au platit in 2015 si de patru ori mai mult decat in anul anterior, chiar daca au facut asigurarea la aceeasi societate.

"Aveti obligatia de a explica public catre proprii potentiali clienti care sunt motivatiile modificarilor substantiale in politica de tarifare", le atrage atentia conducerea ASF asiguratorilor.

Propunerile concrete ale ASF

ASF are deja un plan concret de rezolvare a problemelor legate de preturile la RCA. Potrivit profit.ro, autoritatea le cere asiguratorilor sa elimine unii coeficienti de majorare a tarifelor aplicati prea generale.

Unul dintre acesti coeficienti este cel pe baza codului CAEN (Clasificarea activitatilor din economia nationala), care se aplica la toate firmele care detin acest cod fara sa se ia calcul natura activitatii de transport.

O alta cerinta este de a limita costul pentru Carte Verde pentru troleibuze, tramvaie si autobuze, vehicule care nu pot parasi tara si care nu au de ce sa plateasca asigurarea si pentru eventualitatea unor accidente produse in strainatate.

ASF mai cere si luarea in considerare a informatiilor de tip calitativ despre soferi (vechimea in trafic, cursuri de condus preventiv), dar si a informatiilor legate de starea tehnica si calitatea intretinerii vehiculelor asigurate.

Tot in vederea calcularii corecte a politelor, ASF a anuntat ca va contracta un consultant in servicii acturiale pentru a se realiza o grila de referinta pentru intreaga piata.

In afara de aceste masuri rapide pentru scaderea preturilor, exista si propuneri privind o strategie pe termen mediu si lung. Printre ele se numara schimbarea modelului de emitere a politelor RCA, cresterea calitatii serviciilor pentru asigurati (precum decontarea directa), crearea unei baze de date cu istoricul de incidente ale soferului, dar si infiintarea institutiei evaluatorilor medicali pentru a se legifera si stabili daunele morale si daunele pentru vatamari corporale.

Toate aceste propuneri vor fi discutate in cadrul unui grup de lucru infiintat special pentru a clarifica problema preturilor la RCA si care va contine reprezentanti din toate partile implicate: ASF, asiguratori, consumatori, Parlament.

Consiliul Concurentei: Asiguratorii speculeaza faptul ca soferii nu sunt bine informati

In urma unei investigatii efectuate pe piata RCA, Consiliul Concurentei a constatat ca firmele care vand RCA speculeaza faptul ca soferii nu-si cunosc drepturile si interpreteaza intr-o maniera proprie conditiile producerii unui accident auto, astfel incat sumele pentru despagubiri sa fie mai mici.

Si aceasta institutie considera ca ar fi binevenite o serie de criterii noi pentru tarifare, asa cum sunt vechimea permisului sau puterea motorului, si o segmentare mai mica pentru criteriile deja existente, un exemplu in acest sens fiind varsta persoanei asigurate.

Pe intreg parcursul lunii decembrie s-au efectuat controale la cele noua firme care vand polite RCA, care dupa falimentul celui mai important jucator de pe piata asigurarilor, Astra, au crescut preturile chiar si cu 300% pentru transportatori si cu circa 20% pentru persoanele fizice.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Asigurari auto DATA PUBLICĂRII: 18 Decembrie 2015