Sondaj de opinie: cat este de necesara asigurarea RCA pentru tine?

Sondaj de opinie: cat este de necesara asigurarea RCA pentru tine?
Asigurarea de masina RCA este, conform legislatiei, o obligativitate a fiecarui sofer. Adica daca faci un accident din vina ta, aceasta asigurare, teoretic, va plati daunele soferului pagubit. Lasand la o parte legislatia si faptul ca oricum toti soferii isi fac asigurare, haideti sa vedem cat este ea de folositoare si necesara in viata reala.
Distribuie pe Facebook

Sondaj

Tu iti faci asigurarea RCA la masina?

In Romania, 1 din 10 masini are asigurare Casco. Si asta pentru ca oricum, minimum de asigurare obligatorie a masinii este RCA-ul, care este extrem de scump. Asta conform soferilor, dar foarte ieftin dupa spusele asiguratorilor. Ba mai mult si mai ingrijorator este faptul ca 1 din 10 masini merg fara RCA valabil. Si se pare ca numarul acestora e in crestere.

In ultima vreme, nemultumirile fata de asiguratori au crescut, cel putin la nivelul tarii noastre. Si asta datorita faptului ca ba reparatia dureaza extrem de mult, din cauza ca masina ramane blocata in service pentru ca intarzie plata, ba ca nu vor sa deconteze sumele estimate initial de constatator, ba ca vor sa asigure numai o reparatie partiala a daunei.

Sondaj

Tu ce faci in cazul in care esti victima unui accident usor?

Un sofer, chiar daca are RCA, poate fi dat in judecata de soferul pe care l-a lovit cu masina. Si astfel de cazuri se intampla la ordinea zilei. Asta pentru ca dauna facuta masinii este sa zicem de 10.000 de lei, dar asigurarea vrea sa plateasca numai 5.000 de lei. Asadar, omul cu RCA este dat in judecata pentru restul sumei, si acesta, la urma lui, da in judecata firma de asigurare pentru ca nu plateste toata suma. Asadar, se face un cerc vicios - timp irosit, nervi, bani aruncati pe fereastra.

Sondaj

Tu ce faci in cazul in care esti autorul unui accident usor?

Partea buna a unui RCA, pentru un sofer care produce un accident din vina lui, este ca are o viata mult mai usoara decat pagubitul. Sincer, intr-un accident usor, prefer sa fiu vinovat, decat victima. Si asta pentru ca, in afara de daunele la masina, pe care le pot repara sau nu, le pot amana, le pot face la un atelier din coltul strazii, nu risc decat o amenda amarata. Sau, in cazuri extreme, sa fiu dat in judecata pentru recuperarea unei sume de bani. Insa soferul masinii pe care am lovit-o, are de alergat la constatator, la asigurare, la service, poate risca sa ii ramana masina blocata daca asigurarea mea nu ii plateste daunele la timp, se poate trezi cu o reparatie de mantuaiala, etc.

Sondaj

Cat de des ai folosit asigurarea ta RCA pentru despagubirea altui sofer?

Asadar, in viata reala de zi cu zi, cat de nevoie ai de asigurarea RCA? Daca de maine Raspunderea Civila Auto nu ar mai fi obligatorie, probabil cei mai multi soferi ar renunta la ea. Si asta pentru ca pagubitul in cazul unui accident ar trebui sa te dea in judecata ca sa-si recupereze dauna, daca nu se inteleg de buna-vointa. Dar un proces dureaza ani intregi si se poate prelungi o eternitate. Asadar, pentru pagubit nu e o varianta tocmai buna. Si pana la urma, orice sofer se poate afla si in ipostaza de victima, dar si in cea de vinovat.

Care ar fi solutia? Ieftinirea asigurarilor RCA actuale care sunt obligatorii. Asta din punctul de vedere al soferilor, evident. Insa cu toate astea, pretul acestor asigurari creste de la an la an. Si nu doar pretul, dar si proasta organizare a companiilor de asigurari care intarzie platile si nu doresc sa plateasca daunele. In prezent ti se cer bani multi si risti sa primesti in schimb servicii foarte slabe care te acopera partial si lasa mult loc de interpretare.

Sau, o alta solutie ar fi ieftinirea asigurarilor de tip Casco si obligativitatea lor. Astfel, soferul plateste mai mult, dar este asigurat si in caz ca e vinovat, dar si daca e nevinovat si isi repara si propria masina.

Sondaj

Tu de ce iti faci asigurarea RCA?

Verifica si tu cat te costa asigurarea RCA pentru masina ta AICI!

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Editorial DATA PUBLICĂRII: 14 Iunie 2011