Masina in care nu poti face accident este in proiect!

Masina in care nu poti face accident este in proiect!
Cu toate sistemele din lume care se regasesc pe masini in zilele noastre, accidentele nu pot fi evitate. Insa, se pare ca producatorii de masini au de gand sa rezolve acest lucru si au in proiect mai multe sisteme care nu te vor lasa sa faci accident indiferent de circumstante. Sa fie oare asa?
Distribuie pe Facebook
In urmatorii 10-20 de ani, vor exista masini dotate cu sisteme computerizate capabile sa reduca semnificativ numarul accidentelor soldate cu morti, sustin producatorii de autoturisme.
Sistemele computerizate vor fi capabile sa urmareasca drumul pentru a se asigura ca soferul nu paraseste carosabilul, vor fi capabile sa recunoasca pietonii si masinile aflate in miscare sau parcate si vor atentiona soferul in cazul unui pericol de accident si chiar vor frana in locul lui.
La un moment-dat, va fi implementat si un sistem complex de comunicatii intre masini si infrasctructura rutiera (semafoare, semne de circulatie), informeaza Money.
Sisteme de siguranta existente sau care vor fi implementate in viitor:
1. Sistem de evitare a coliziunii - evaluaza posibiliatea ca masina sa se loveasca de un obstacol si actioneaza frana daca soferul nu o face
2. Sistem de adaptare a vitezei - in functie de vehiculul din fata, masina isi adapteaza corespunzator viteza
3. Sistem de detectare a pietonilor - cu ajutorul undelor radar, a unei camere video montata in zona oglinzii retrvizoare si a unei baze de date, sistemul identifica pietonii si franeaza in cazul in care cineva paseste in fata masinii.
4. Sistemul de control al stabilitatii - viteza rotilor este monitorizata, iar sistemul stabilieste daca este nevoie sa intervina pentru a preveni deraparea autoturismului
5. Sistemul de mentinere a benzii - o camera indreptata se ghideaza dupa marcajele vopsite pe sosea pentru a stabili daca masina se deplaseaza corespunzator. Daca soferul iese haotic sau neasteptat de pe banda, masina il avertizeaza.
6. Sistem de detectare a obiectelor din unghiul mort - daca o masina se apropie din lateral, un semnal luminos pe partea corespunzatoare va avertiza soferul
7. Sistemul de monitorizare a atentiei soferului - modul in care soferul conduce masina este monitorizat, iar in cazul in care acesta se deplaseaza haotic sau conduce de mult timp, sistemul il avertizeaza.
8. O camera de inalta rezolutie pune la dispozitia soferului inforamtii despre ce se afla in spatele masinii si il ajuta la parcare
9. Sistemul de comunicare vehicul-vehicul si vehicul-infrastructura - in viitor, masinile care vor beneficia de acest sistem wireless vor fi capabile sa trimita si sa primeasca informatii despre conditiile de trafic.

Cateva modele de top cum sunt Acura RL, Mercedes S550 si Volvo S60 beneficiaza de sisteme capabile sa interpreteze conditiile de trafic.

Se pare ca nu va mai trece mult timp si toate aceste sisteme vor fi incorporate intr-o singura masina, iar accidentele vor fi de domeniul trecutului. Tu crezi ca este posibil?

Distribuie pe Facebook
mai multe