VIDEO: Cum se faceau testele de impact pe vremuri, in Romania, pentru masinile Dacia

VIDEO: Cum se faceau testele de impact pe vremuri, in Romania, pentru masinile Dacia
  • Prima Dacie testata de Euro NCAP a fost Logan
  • Nicio Dacie nu a primit punctaj maxim la testele de siguranta
  • Uzina Dacia facea teste pentru sustinerea exporturilor
Distribuie pe Facebook

Cateva clipuri ne arata cum se faceau in anii '80 si '90 testele de impact pentru automobilele Dacia fabricate la uzina din Mioveni. E clar ca de atunci si pana in zilele noastre, cand autoritatea in materie de siguranta rutiera numita Euro NCAP acorda stele de siguranta, automobilele au avansat simtitor.

Pentru ca a vazut la case mai mari, inclusiv la francezii de la Renault, cei care detineau si patentele pentru primele autoturisme Dacia fabricate in Romania, efectuarea unor teste de impact, romanii s-au gandit sa-si faca si ei propriile simulari de accidente. Insa spre deosebire de strainii care erau ceva mai bogati si incepeau sa puna un accent serios pe siguranta inca din anii '80, romanii de la Dacia, mai ales, utilizau autoturisme rulate si, uneori conduse chiar de... soferi reali.

Testele realizate "in-house" de Dacia nu foloseau manechine de test ci soferi adevarati. Asta in situatia testelor la viteze mici, de pana la 40 km/h. Insa cand se simula un accident grav, cum ar fi un impact frontal cu un zid sau cu o basculanta uriasa, masinile erau goale. Oricum, rezultatele erau la final aceleasi: autoturismele romanesti se comportau foarte slab in cazul unor accidente serioase.

Probabil ca aceste clipuri in care masinile Dacia 1310 si 1300 sunt testate au fost produse in scopuri propagandistice, cu dedicatie speciala pentru tarile din America de Nord si de Sud, acolo unde marca Dacia exporta foarte multe autoturisme. Pentru ca strainii au inceput sa puna un accent tot mai mare pe siguranta rutiera, Dacia a incercat sa tina pasul, dar nu neaparat cu tehnologia, ci doar cu... propaganda video.

Acum, privind aceste clipuri, parca ne pare bine ca numarul masinilor Dacia vechi este in continua scadere, ramanand pe strazi doar acele putine masini Dacia clasice, aflate intr-o stare aproape perfecta. Pana la urma, din cauza numarului urias de autoturisme care circula pe soselele noastre, accidentele grave sunt destul de des intalnite. Si niciodata nu strica sa avem un maximum de siguranta, adica sisteme active, pasive, airbaguri, centuri pretensionate, anvelope bune si asa mai departe. Nu ca masinile din aceste clipuri...

Distribuie pe Facebook
mai multe