Editorial: ce s-ar fi putut face pentru soferi de banii pensiilor speciale

Editorial: ce s-ar fi putut face pentru soferi de banii pensiilor speciale
  • 144 de parlamentari si-au angajat neamurile la stat
  • 303 de voturi au fost PENTRU cresterea pensiilor
  • Majoritatea celor care au votat PENTRU sunt de la PSD (doooh)
Distribuie pe Facebook

Asa cum deja stie o tara intreaga, parlamentarii nostri dragi si-au votat ieri niste pensii speciale. Vorbim de niste bonusuri suplimentare pentru perioada in care vor iesi la pensie, ce se vor adauga la salariul lunar. Aceste bonusuri sunt cuprinse intre 1600 si 4600 de lei, in functie de numarul de mandate efectuate.

Nu e usoara meseria de senator sau deputat. Trebuie sa fii ultimul prost sa crezi ca ceea ce fac oamenii astia care conduc tara se poate compara cu munca la porumb, pe santier sau cu acele locuri in care oamenii isi castiga existenta riscand secunda de secunda, adica in mina, la mansa avionului sau in vreun elicopter. Trebuie sa fii mult prea idiot sa crezi ca meseria de senator poate fi comparata cu cea de medic salvator de vieti. Sau trebuie sa fii absolut cretin sa crezi ca, in Romania, meseria de deputat care doarme in basini de elefant pe scaunul lui 15 minute pe saptamana, cand vine la treaba, e mai dificila si mai extenuanta decat cea de profesor universitar sau de sofer de ambulanta la SMURD.

Pentru ca daca ar fi fost, cu siguranta alesii nostri ar fi votat altfel decat asa cum au facut ieri. Adica ieri au votat ca pensiile lor sa fie umflate serios cu sume cuprinse intre 1600 si 4600 de lei pe luna, suplimentar fata de pensia lunara care oricum va depasi 3000 de lei/lunar. Asta in timp ce 400.000 de pensionari, bunici de-ai nostri, se lupta cu pensii de sub 800 de lei pe luna. Si aici vorbim de oameni care au trudit o viata intreaga, care nu au stat o clipa, care au lucrat la ogor, la ferma, la animale, care au crescut multi copii si care nici acum, la mai bine de 80 de ani, nu lasa grebla din mana.

Dar ce ii intereseaza pe acesti 500 de politicieni? Sa-si vada viitorul asigurat. Daca in prezent sunt foarte multi cercetati penal pe motive de frauda, spaga, coruptie, conflict de interese si alte cele, daca majoritatea sunt considerati incompatibili sau sunt acuzati ca si-au angajat neamurile pe banii statului, daca toti primesc transport gratis, mancare si bani de calatorii de la bugetul de stat, tot nu este suficient. In timp ce lumea moare de foame, ei au decis ca, daca tot nu e vorba de banii lor ci ai nostri, au de unde sa scoata cateva milioane de Euro in plus pe an si pentru pensiile speciale.

Am putea vorbi pana in 2038 despre ce s-ar putea face in Romania si despre ce ar trebui sa avem in Romania. Sau despre ce alte tari au de acum 50 de ani, dar noi doar visam. Si nu o sa incepem sa povestim despre spitale curate in care doctorii remunerati bine sa nu mai primeasca spaga. Si nici despre un sistem de educatie bine pus la punct, ca pe vremuri, in care copiii ascultau si stiau de frica, in loc sa ia profesorii la bataie si sa stea toata ora pe telefon. Ci o sa ne limitam la cateva exemple despre ce s-ar fi putut face cu aceleasi sume de bani care vor fi aruncate pe geam, scuzati, investite in delicatul fund al parlamentarilor nostri dragalasi care merita tot ce-i mai bun pe lumea asta.

Locuri de parcare - dupa Revolutie, numarul locurilor de parcare fata de numarul masinilor aparute in Bucuresti a scazut, daca iti vine sa crezi. Inainte era un automobil la 1000 de cetateni, acum este un automobil la fiecare 2 locuitori. Au aparut constructii noi, trotuarele s-au micsorat, tot ce insemna spatiu verde, maidan, loc deschis sau parc a fost transformat in proiect imobiliar. Daca avem locuri de parcare fluidizam traficul, daca fluidizam traficul avem soferi care ajung mai repede la munca, avem cheltuieli mai mici, avem oameni mai calmi, risc micsorat de accidentare.

Centura Bucurestiului - nu stiu cum este in alte orase care au centura ocolitoare. Dar in Bucuresti, in zona de vest si sud a ramas aceeasi centura cu o banda pe sens ca acum 30 de ani. Du-te oricand, in orice ora din zi, in orice clipa, pe centura Bucurestiului, si vei vedea coloane de vehicule intinse pe zeci de kilometri. Nu este o gluma, e o realitate. Plus gropi care pun la mare incercare suspensiile si pivotii masinii tale cumparata din credit pe 10 ani. De ce nu s-au gasit bani si pentru finalizarea centurii? Daca aceasta ar fi fost gata, transportatorii castigau timp, faceau economie la carburant, traseul spre si dinspre portul Constanta era mai facil, banii circulau mai repede, economia avea de castigat.

Autostrada Transilvania - am trecut peste gaura facuta de guvernul Nastase si Dan Sova cu Bechtel, adica un cost de 1.8 miliarde de Euro pentru cativa kilometri de autostrada. Dar nu se poate circula de la Bucuresti spre granita pe autostrada nici in ziua de azi. In schimb, este inaugurat cate un tronson de 10-15 kilometri ca sa ne ia ochii, in fiecare an, dar proiectul total e departe de a fi finalizat. Daca am fi avut autostrada, Romania ar fi fost tranzitata mai mult de straini, ar fi inflorit turismul, am fi fost o destinatie mai agreabila, numarul accidentelor rutiere ar fi scazut, transportatorii ar fi facut drumuri mai multe si mai ieftine, taxele de drum ar fi fost mai numeroase, intreaga tara ar fi simtit o crestere economica.

Eliminarea supra-accizei marca Ponta - acum cativa ani, Victor Ponta a introdus acciza suplimentara la carburant de 7 eurocenti + TVA/litru. S-a dovedit a fi o masura ineficienta, pentru ca marii transportatori au ales sa alimenteze in alte tari cu combustibil mai ieftin, iar incasarile la buget au avut de suferit serios. Ponta a recunoscut ca aceasta masura nu a avut urmarile sperate, dar cu toate astea nu are nici acum vreo jena sa ne ia banii in continuare, chiar daca in campanie se batea cu pumnul in piept ca o scoate. Cu banii de pensii speciale, ar fi putut usor acoperi gaura lasata in urma eliminarii accizei. Si daca ar fi scos acciza, transportatorii reveneau in tara ca sa alimenteze, statul ar incepe sa incaseze iar mai mult, toata economia ar creste semnificativ. Scazand un pret, ai avea de incasat mai mult. Ironic, nu?

Investitii in Politia Rutiera - agentii de la rutiera din Romania nu sunt cei mai cinstiti din lume, iar acest lucru nu e vreun secret. Ca iau spaga in loc sa-si faca treaba, iar e o problema care, in final, duce la accidente grave. In plus, in caz de urgenta, un agent de la rutiera nu stie sa abordeze anumite situatii cum trebuie, iar acest lucru este din cauza lipsei unor traininguri si a unor instruiri la standarde europene. Din pacate, tot ce tine de MAI in Romania este inca blocat in era comunista, cu formulari pretentioase si complexe care nu spun nimic. De ce sa nu investim bani in educatia, pregatirea si instruirea agentilor de la politie? Daca am face asta, inconstientul care alearga cu 200 prin localitate, atunci cand vrea sa dea spaga 1000 de Euro ca doar are cocalarul bani de la taticu, politistul responsabil ar vedea ca daca ia banul poate sa omoare pe cineva, asa ca il va amenda si il va aresta pe teribilist care, la randul sau, nu ar mai face a doua oara greseala. Daca investim bani in politie (si aici nu ma refer la spaga!) salvam vieti. Simplu.

Exemple ar mai fi destule. Tocmai, ar fi culmea sa nu avem ce repara in Romania, tara asta uitata de D-zeu si lasata pe mana celor 500 de parlamentari care nu mai stiu cum sa-si traga cat mai multi bani din ceea ce dam noi. Sunt multe chestii de reparat si indreptat in Romania, foarte multe. In orice domeniu posibil, dar mai ales in cele care ii privesc direct pe soferi. Nu e normal sa astepti cu orele pe soseaua de centura, aruncand la gunoi carburant pretios. Nu e normal ca oameni nevinovati sa moara pe strazi, loviti de un sofer beat obisnuit sa scape cu spaga. Si nu e normal sa parchezi pe trotuar, blocand accesul pietonal, din cauza ca pe o raza de 10 kilometri nu exista nicio parcare publica.

La final, vreau sa va zic ceva. In ultimii 10 ani, din Romania au plecat tot mai multi tigani, hoti, infractori si prostituate in vest, in cautarea unei vieti mai bune. Si nu au gresit cand au facut asta. Nu pricep cum de acesti indivizi au fost mai destepti ca noi, astia care ne credem cititi, educati si manierati, si au vazut ca in Romania parlamentarii, adica Statul, fura mai mult decat pot fura ei. Au zis: - Oricat de hot esti, Statul tot o sa fure mai mult ca tine. Si-au pus palma in fund si au plecat in strainatate. Am ramas noi, oamenii de rand, elevi, bugetari, contribuabili, pensionari - cei mai buni fraieri de muls, cei mai buni platitori. Destul de buni incat sa le asiguram pe viitor pensii speciale unor specimene burtoase care dorm cu clabuci si fac act de prezenta o data pe saptamana, cand au chef sa plece de acasa sau nu au programata vreo delegatie in Maldive.

Ce ne ramane de facut? De iesit in strada nu iese nimeni. Sau daca iese cineva si flutura un steag e inghesuit in duba. Asa ca tot ce putem face este sa ne luam jucariile si sa plecam. Iar atunci cand le vom povesti germanilor, belgienilor sau englezilor ca parlamentarii nostri platiti din bani publici si-au votat propriile bonusuri la pensii, sa ne asteptam la multa munca de convingere. Nimeni nu va crede ca este posibil asa ceva. Ce ii impiedica oare sa isi voteze salarii duble si indemnizatii de mii de Euro pe saptamana? Nimeni. Ca doar nu sunt banii lor...

Distribuie pe Facebook
mai multe