Editorial: daca injuri Politia Rutiera, esti cel mai mare ignorant din lume

Editorial: daca injuri Politia Rutiera, esti cel mai mare ignorant din lume
  • Soferii din Romania mai au impresia ca Politia ia spaga
  • Numarul agentilor spagari se apropie de zero
  • Respectul soferilor pentru agentii de la Rutiera incepe sa creasca
Distribuie pe Facebook

Vineri, spre seara, am ramas fara permisul de conducere. Dupa ce, la Baba Novac, am fost oprit de un echipaj de la Politia Rutiera, imediat dupa trecerea de pietoni, ducandu-ma catre Piata Muncii. Motivul? Nu am acordat prioritate la pietonii angajati in traversare.

Nu exista zi sa nu auzi sau sa vezi soferi din Romania care injura Politia Romana, mai ales Politia Rutiera, atunci cand sunt opriti si amendati ca au incalcat legea. Nu exista zi sa nu vezi tot felul de aborigeni sau cazuti din corcodus care sunt convinsi ca agentii de la Rutiera sunt inutili si ca nu trebuie sa ii opreasca pe cei care trec pe rosu sau care alearga cu 255 la ora pe Autostrada Transilvania. Din pacate, nu exista zi sa nu vezi tot felul de soferi care au impresia total gresita ca agentii sunt cei mai de moarte dusmani ai lor...

Lipsa de educatie, cocalareala, mitocania si absenta celor 7 ani de acasa ies imediat la iveala cand soferul roman este amendat sau oprit in trafic. Circula omul cu numere false, dar tot el spune ca politistii sunt spagari nesimtiti care ii fac o nedreptate. Nenea asta opreste masina unde nu are voie, dar tot el este tare in gura. Salbaticul asta injura politia si se mira ce este pus la pamant si incatusat. La fel si cand cocalarul alearga pe linia de tramvai, peste refugiul de tramvai si tot el e tare in gura cand e oprit de un echipaj... Sau cand taximetristul stationeaza pe trecerea de pietoni si injura Politia care vine sa-l ia la rost.

Exemple de soferi care gresesc, dar sunt tari in gura, gasesti zilnic, cu miile. Si agentii de la Politia Rutiera trebuie sa aiba de-a face cu toate aceste exemplare din lumea a 3-a. Pentru ca soferul roman stie una si buna: el e Zeu, e Guru, e cel mai smecher, face ce il duce capul si incalca orice lege din Codul Rutier, iar Politia Rutiera nu are voie sa ii faca nimic. Pentru ca el are o scuza mereu...

Mai grav si mai trist este cand postezi online ceva pro-politie. Un film in care se vede clar, chiar si pentru cineva care este orb, ca soferul incalca legea si merita sa fie tras la raspundere. Cum a fost cazul pustiului de 18 ani care alerga pe A3 cu 255 km/h intr-un Nissan. Acolo, nu au ezitat sa apara comentarii halucinante, venite din partea unor pseudo-soferi plini de ura impotriva legii si a Politiei Rutiere. Cum ar fi, de exemplu, ca omul nu degeaba are masina care atinge 300 la ora, trebuie sa fie lasat sa mearga cu ea dupa bunul plac! Cei care l-au oprit au facut un abuz, agentii sunt niste mitocani! Din fericire, raspunsul a venit tot din partea unui cititor: este legal sa iti cumperi cu permis si arme de foc, dar asta nu inseamna ca trebuie sa iesi pe strada si sa omori pe toata lumea...

De unde ura asta impotriva Politiei Romane? Din trecut. De pe vremea cand existau multi agenti corupti, care cereau si intindeau mana dupa spaga, invatandu-i pe soferi cu binele, ca pot scapa usor de orice incalcare a legii. Asa s-au invatat si smecherii cu X6 sau Q7 care trec pe rosu, care nu stiu ce e aia centura de siguranta si care depasesc coloana oprita la semafor pe contrasens. Ce inseamna pentru oamenii astia cu masini de 100.000 de Euro, sa dea 100 de Euro spaga? O nimica toata! Au dat o data, au dat de doua ori, dupa care s-au prins ca pot face orice, nu-i costa decat niste maruntis daca sunt prinsi...

Dar acele vremuri au cam apus. Epoca spagii pentru politisti a disparut. Din fericire, toti acei agenti mai in varsta, obisnuiti cu spaga post-decembrista, au iesit la pensie sau au ajuns la puscarie. Din fericire, in ultimii 2-3 ani, a venit o generatie noua de agenti la Rutiera, tineri, dornici sa faca o schimbare, mai bine motivati din punct de vedere financiar si care au invatat ca trebuie sa aiba frica de spaga. Evident, aceasta frica nu s-a invatat cu binele, ci cu o sumedenie de actiuni ale DNA in urma carora au fost incatusati majoritatea agentilor de la Rutiera corupti, obisnuiti sa ia spaga de la soferii care incalca legea. Da, dragi soferi, acea Politie spagara de care se povestea in trecut nu mai este. Ci acum sunt la datorie politisti carora le este teama sa discute despre "o atentie" si care si-au dat seama ca e mai bine sa-si faca treaba conform juramantului facut, decat sa se bucure la o spaga care ii poate trimite direct la bulau.

Din cauza asta injura soferii Politia Rutiera, pentru ca, pana acum, era asociata cu neseriozitatea, cu spaga si coruptia. Ceea ce este perfect adevarat: institutia Politiei si-a pierdut credibilitatea si respectul. Dar, din fericire, desi multi soferi inca traiesc in trecut si arunca cu noroi in cei care aplica legea, de cativa ani lucrurile s-au schimbat in bine. Politistii sunt mai tineri, sunt mai documentati, sunt mai prietenosi si mult mai comunicativi. Iti explica ce ai gresit, ce s-ar fi putut intampla, astfel incat pana si cel mai nesimtit cocalar cu gura mare sa nu mai aiba ce comenta. Mai mult, in caz ca exista si melteni violenti, vremurile in care agentul fugea si pleca capul au disparut: acum melteanul-cocalar tare in gura este elegant luat pe sus, incatusat si bagat la duba. Sa ii mai iasa figurile din cap si sa revina la realitate, iar data viitoare, sa fie mai respectuos.

Pe langa faptul ca acum sunt alti politisti in trafic, asa cum ne dorim sa fie de multi ani, trebuie mentionat si faptul ca soferii nu mai sunt "vanati" ca pe vremuri. Acum echipajele stau in locuri ce prezinta cu adevarat pericol de accidente mortale, iar radarele sunt in localitati alese special, la inceput de drum, astfel incat soferul vitezoman, dupa ce ia o amenda de viteza, sa se potoleasca pana la destinatie. Nu mai sare niciun politist din boscheti ca sa te jecmaneasca si sa-si faca norma de amenzi, cum se zicea pe vremuri. Acum, din fericire, desi nu multa lume este in stare sa vada asta, politistii pun mai presus siguranta traficului decat incasarea de bani.

In concluzie, eu unul nu vad niciun motiv pentru care un sofer din Romania cu ceva materie cenusie in cap, ar injura Politia Rutiera. De acord, poate mai sunt cazuri extrem de izolate de spaga, undeva prin nu stiu ce comuna uitata de Dumnezeu, poate mai sunt agenti cu radar care stau la pomana, dar sunt situatii din ce in ce mai rare, iar cei care iau spaga sunt cu siguranta urmariti si cu programare la DNA. Daca in trecut 9 din 10 agenti luau spaga, acum 9 din 10 sunt corecti si curati. Asa ca e momentul sa generalizam pozitiv, spre o directie optimista si sa spunem ca Politia Rutiera aplica legea ca la carte si ca, in sfarsit, dupa 27 de ani, ofera SIGURANTA si INCREDERE.

Revenind la permisul meu de conducere retinut, nu pot decat sa ii multumesc agentului de Politie care m-a tras pe dreapta si mi l-a luat. Pentru o clipa, am fost romanul clasic, care a spus "lasa, ca merge si asa". Am vazut ca s-a facut verde la pietoni, i-am vazut punand piciorul pe trecere, dar am zis ca sunt departe si nu e nicio problema, nu mai are rost sa franez. Si am gresit. Am prezentat actele fara sa comentez, constient de greseala facuta si bucuros ca Politia Rutiera este acolo si ofera siguranta cetatenilor. 30 de zile fara permis este un pret mult prea mic pentru o lectie atat de mare. De acum inainte, cand ma voi apropia de o trecere de pietoni, voi incetini si ma voi asigura mult mai bine. Cine stie, poate ca politistul tocmai a salvat niste vieti. De fapt, sunt sigur.

Distribuie pe Facebook
mai multe