Editorial: oficial, in Bucuresti nu mai exista Politie Rutiera

Editorial: oficial, in Bucuresti nu mai exista Politie Rutiera
  • Politia Rutiera este vinovata pentru numarul urias de accidente
  • Politia Rutiera nu isi face treaba si nu acorda amenzi soferilor
  • Politia Rutiera din Bucuresti este o bataie de joc
Distribuie pe Facebook

Eu inteleg ca urmeaza Pastele si lumea se gandeste la drob, sarmale, oua cu ceapa verde si relaxare indelunga la masa cu familia. Si cum agentii de la Politia Rutiera sunt oameni, la fel ca mine si ca tine, e normal sa fie si ei mai relaxati in perioada asta. Dar chiar si asa, eu nu pricep de ce Politia Rutiera a disparut din Bucuresti. Complet.

Eu nu merg foarte mult prin oras cu masina. Dar cand merg, cum a fost si astazi cazul, din Militari pana spre Pantelimon, am impresia ca traiesc intr-un oras lipsit de Politie Rutiera. De fapt, in mintea mea, lucrurile sunt clare, ba chiar "oficiale": adio agenti de la rutiera! Si acum incerc sa va explic si de ce am aceasta parere care poate suna ciudat.

Veneam pe Iuliu Maniu. Poate cel mai retardat bulevard din Europa in ceea ce priveste sincronizarea semafoarelor. De la intrarea dinspre A1, pana la intersectia de la Lujerului sunt multe semafoare. Nu au nicio treaba unul cu altul. Le prinzi pe absolut toate, fara exceptie, pe rosu. Adica vei sta ca prostul pe loc si nu intelegi de ce. Dar este exact ca in filmele cu prosti: cand dai sa accelerezi, sperand ca macar acest semafor sa-l treci pe verde, teapa... se face rosu instantaneu, de parca sta Oprescu cu mana pe un buton in fata calculatorului si rade de tine. Dar asta nu e vina politiei, nu?

Din cauza ca semafoarele sunt sincronizate ca un cur, la propriu, se fac niste cozi uriase. Ei bine, aici ar fi trebuit sa intervina politistii. Ca asta e meseria lor, si anume sa ii sprijine pe soferi, sa le vina in ajutor, sa fluidizeze traficul si sa se asigure ca legile sunt respectate. Din pacate, nimic nu se intampla si soferii stau ca fraierii la cheremul semaforului...

Insa nici acest lucru nu ma face sa cred ca politia rutiera lipseste cu desavarsire. Ci comportamentul altor soferi. Care, la cum se manifesta in trafic, ai putea jura ca nici nu au dat vreodata pe la cursurile Scolii de Soferi si nici ca vreun agent de politie le-a dat candva o amenda sau macar o mustrare. Si mai grav este ca soferii de o nesimtire mezozoica sunt parca din ce in ce mai numerosi in Bucuresti...

Politia rutiera a iesit la pensie pentru ca niciun sofer nu se mai sinchiseste sa dea semnal. Merg linistit pe banda mea, batraneste si calm, in timp ce un retardat cu Logan alb schimba benzile, evident fara semnal, ca in final sa ajunga tot langa mine. Cat despre viraje, cine da semnal e cu adevarat fraier, cine e smecher ii lasa pe soferii din spate sa anticipeze miscarea si sa joace la loterie, daca e nevoie sau nu sa franeze...

Politia rutiera nu mai exista in traficul bucurestean pentru ca soferii care opresc la culoarea rosie a semaforului sunt din ce in ce mai putini. Asta dupa ce am vazut cu ochii mei 3 masini care au trecut pe rosu ca prin branza. Noroc ca era doar o trecere de pietoni, cea de pe Iuliu Maniu dintre Apaca si Lujerului, in dreptul benzinariei, si nu o intersectie. Dar era rosu deja de ceva vreme, eu eram oprit. Trece un BMW E46 verde cu numere de Bulgaria (dooh!), dupa care, la fel ca in Planeta Maimutelor varianta din anii '60, se mai iau ca oile un Logan si un Volkswagen, trecand pe rosu fara emotii, in timp ce doi pietoni sar ca arsi si injura de mama focului... Asa mor oamenii.

Politia rutiera nu mai exista in trafic pentru ca eu nu am vazut un fumator care sa-si arunce tigara in scrumiera cu care este dotata masina cam de cand eram mic si fuma taica-miu in Dacia culoarea untului. Nesimtiti, jegosi, cocalari, terminati si oameni infecti care arunca, printre altele, direct pe carosabil, cutii de bere, suc sau de Red Bull, pungi de seminte, ambalaje, mucuri de tigara, pachete goale de tigari si alte cele... sunt extrem de multi.

Politia rutiera nu exista pentru ca numarul masinilor-cazan intr-o stare mai proasta decat penisul lui Sorin Ovidiu Vantu este in continua crestere. Mai ales in randul taximetristilor care conduc adevarate cotoroante pe roti, niste accidente iminente cu volan, niste bombe ce pot sa detoneze oricand. Ma uit in jur si nu pricep cum naiba o masina cu gauri de rugina in usi si aripi cat scorbura unui raton, anvelope cu sarmele scoase, fum pe evacuare mai ceva ca un cuirasat de razboi si cu discurile de frana mancate de rugina au voie sa circule cot la cot cu masini in care se afla familii si oameni nevinovati.

Politia rutiera din Bucuresti doarme in izmene pentru ca eu nu am vazut in ultima perioada vreo abatere facuta de vreun sofer sa fie pedepsita asa cum zice legea. Nu am vazut sa vina un politist la vreo masina parcata ca p*la pe spatiul verde, in refugiul de autobuz, pe sina de tramvai, in mijlocul strazii sau blocand o banda intreaga de mers. Nu am vazut vreun politist care sa-l opreasca pe un nesimtit care circula pe sina de tramvai si se baga in fata coloanei. Nu am vazut niciun agent sa vina la un taximetrist parcat pe trecerea de pietoni si sa-i zica: Bai, cacatule, aici e loc pentru pietoni, nu pentru cotoarba ta galbena, da aici carnetul pentru 3 luni!

Mint. Politia Rutiera exista. Dar are cea mai mare durere in cur de dupa Revolutie incoace. Au mai facut ei cateva filme amuzante in care ii amendeaza pe soferi cu ajutorul lui Greuceanu, motociclistul feroce si a unor Logane galbene fara insemne. Ce naiba, au si ei marketingul lor... Insa cand privesti in jur, ai impresia ca traiesti undeva in Siberia sau in Burkina Faso, unde nu exista legi, reguli, bun-simt si omenie. Si stiti care este principala problema pentru care traficul si soferii au ajuns la 30 de leghe sub orice critica in Romania? Nu lipsa infrastructurii, nu lipsa de educatie, nu starea drumurilor si nici Victor Ponta.

100% de vina pentru ca suntem obligati sa conducem in conditii din lumea a 4-a este Politia Rutiera. Politistii si nimeni altcineva. Pentru ca nu ies pe teren si nu isi fac datoria pentru care sunt platiti. Pentru ca spaga e mai valoroasa decat legea. Pentru ca frica de vreun cefos cu X6 e mai mare decat juramantul facut la investire. Pentru ca legislatia pare facuta de ala care zicea "Vreau si io o prietena da' nu gasesc!" si ii cerceteaza pe politistii care indraznesc sa scoata pistolul la un interlop care ii snopeste in bataie. Pentru ca panda dupa boscheti este mai profitabila decat prevenirea in zone cu adevarat riscante. Pentru ca motto-ul "Siguranta si Incredere" este bun de aruncat la gunoi si nu face doi bani. Eu unul nu ma simt nici in siguranta si increderea mea in Politia Rutiera este mai mica decat sinceritatea lui Dan Sova. Si, credeti-ma... ca sa o vezi pe aia, ai nevoie de un microscop.

Domnilor sefi de politie, lasati naibii gogosile, spaga si filmele porno de la birou si puneti-va oamenii la treaba. Faceti o campanie agresiva, macar o luna, in care orice abatere facuta de soferi sau pietoni in trafic, orice neregula, sa fie pedepsita ca la carte. Vine un smecher la intimidare sau pune mana pe telefon ca are el relatii si va ameninta cu pierderea locului de munca? La bulau cu el! Il prindeti pe unul cu o masina bulgareasca sau de Anglia cu acte manarite, gata, masina confiscata! Nu da un fraier semnal, amenda si puncte cum zice legea. Parcheaza fiecare cum il duce capul si blocheaza traficul sau intersectiile, carnetul luat pe loc!

Are cineva impresia ca soferul roman poate fi invatat altfel decat cu forta? Nicidecum. Da-i doua-trei amenzi jegului cu BMW E46 bulgaresc care trece pe rosu, nu da semnal si circula fara centura, sa vezi ce mielusel se face. Ia-i permisul unui taximetrist ca a parcat pe trecerea de pietoni si pe spatiul verde, sa vezi ce cuminti se fac toti colegii lui. Da-i pietonului care alearga printre masini sa prinda autobuzul o amenda grasa, sa vezi cum scade numarul victimelor... Si mai stiti ceva, dragi politisti rutieri? Daca nu toate, majoritatea accidentelor grave, usoare, mortale sau cu vatamari corporale sunt din cauza voastra 100%. Daca ati fi iesit la treaba si vreunul din voi l-ar fi prins pe tiganul care alerga cu 160 km/h lovind-o mortal pe fata si fugind de la fata locului, ca doar nu era la prima abatere, si i-ati fi luat carnetul sau l-ati fi amendat zdravan, poate ca omul s-ar fi gandit de doua ori inainte sa incalce legea...

Dar nu... Sa tot traiesti in Romania, tara in care politistii rutieri sunt pe relaxare, chill, lejeritate, mai o spaga, mai o panda mica sa faca norma. Da-o in gatu' ma-sii de siguranta, respect, incredere, omenie. Da-o naibii de normalitate, aici e Romania!

Distribuie pe Facebook
mai multe