De toate sarbatorile legale, Politia Rutiera nu va mai da amenzi soferilor

De toate sarbatorile legale, Politia Rutiera nu va mai da amenzi soferilor
  • In total, anul acesta sunt 9 zile libere
  • In plus, mai sunt si 3 zile care cad in week-end
  • Parerea soferilor este impartita
Distribuie pe Facebook

O ordonanta de urgenta aprobata in parlament a modificat Codul Rutier. Conform noilor reglementari, agentii de circulatie se vor bucura de zile libere obligatorii in sarbatorile legale, la fel ca ceilalti cetateni. Si pentru a le stimula cheful de zi libera, Guvernul a interzis prin lege acordarea amenzilor in zilele libere.

Guvernul a adoptat in unanimitate astazi o Ordonanta de Urgenta ce le permite soferilor din Romania sa-si faca de cap in zilele libere de la stat. Adica in cele 13 zile de Sarbatoare Legala, din care 3 cad in week-end. In plus, Codul Rutier modificat nu le mai permite agentilor de politie sa acorde amenzi soferilor care incalca legea in aceste zile, ci ii obliga sa-si petreaca ziua cu familia.

Insa parerile cetatenilor sunt impartite cu privire la aceasta modificare. In primul rand, exista persoane care nu primesc cu caldura aceasta noua modificare. "Eu mi-am facut un obicei sa apar la televizor drept cel mai mare vitezoman de 1 Mai, pe autostrada, cand toata lumea buna merge la mare. Ce ma fac eu daca acum nu mai este niciun radar pana la Constanta? Nici nu cred ca ma mai duc anul asta la mare, chiar nu are rost..." spune Luigi Valentino Isarescu, un sofer de bolid BMW din Bucuresti.

Nu doar soferii sunt nemultumiti de aceasta alegere a guvernului USL. Ci chiar si agentii, care au primit o zi de concediu platit. "Daca impart salariul la zilele lucratoare, ar insemna ca eu castig 65 de lei pe zi. Pai aceste zile libere pe care le numim Sarbatori Legale erau cele mai profitabile pentru mine si colegii mei. Daca ma pun cu radarul la kilometrul 95, fac vreo 150 de lei pe ora. Asta la dus, ca romanul mai trebuie sa se si intoarca de la mare, nu? Pai daca pe mine ma obliga statul sa traiesc cu 65 de lei pe zi, eu ce ma fac? Cum platesc ratele la vila mea, la vila nevestei si la cele 5 masini din curte?" spune Ghita Ilarion-Vasile, sef de sectie la Politia Autostrazii.

Cert este ca acum, de 1 Mai, toti romanii care vor merge spre mare, nu vor fi panditi de politie si nu vor primi amenzi, indiferent de viteza cu care circula. In plus, camerele de rovinieta vor fi oprite. Insa politia recomanda totusi niste minime reguli de conduita preventiva: cei care merg cu mai putin de 250 km/h sunt rugati sa circule pe banda de rezerva de langa gard.

Pe viitor, guvernul mai pregateste o modificare. Deoarece celelalte institutii, precum SMURD, Salvare si Pompieri si-au aratat supararea pentru ca ceilalti colegi de la MAI au liber de sarbatori, peste 3 luni de zile este asteptata o noua ordonanta de urgenta care le da liber acestor institutii, nu doar de Sarbatori Legale, ci si in week-end. "Suntem si noi oameni ca oricare altii, meritam sa ne bucuram de vacante si zile libere. Daca cineva are o urgenta, vom incerca sa o rezolvam in prima zi lucratoare, in ordinea telefoanelor primite" a declarat Mugur Costita, comandant in cadrul unei unitati de Pompieri, judetul Calarasi.

Distribuie pe Facebook
mai multe