6 indicii dintr-un anunt auto online care iti spun ca e vorba de o teapa

6 indicii dintr-un anunt auto online care iti spun ca e vorba de o teapa
  • Kilometri reali
  • Nerulata in Romania
  • Nu am avut timp
Distribuie pe Facebook

Daca vrei sa cumperi o masina second-hand sau sa faci cumva un schimb de masini cu cineva, trebuie sa citesti mai departe. Nu de alta, dar sansele sa gasesti o masina in mintile ei la un pret corect sunt mici. Si ca sa nu pierzi timpul aiurea cu vizionari sau deplasari in alte orase sperand ca vei gasi masina visata, iata cum depistezi o teapa chiar din anunt.

1. Kilometri reali

Am invatat pe pielea mea ca daca te duci sa vezi o masina in al carei anunt se spunea ca are kilometri reali, atunci cand ajungi fata in fata cu masina, o sa fii dezamagit. Mai precis, un om normal, un vanzator care nu ascunde nimic, mentioneaza numarul de kilometri si atat. Pentru ca oricum nu exista alta varianta.

Ai vazut tu undeva sa scrie kilometri falsi, ireali sau dati inapoi? Nu. De aceea, se presupune ca daca tu scrii un numar de kilometri, acela este cel real, afisat de ceasul de bord. Acum, daca masina e obosita peste masura si are kilometrii masluiti, un cunoscator isi va da seama. Asadar, de cele mai multe ori, daca un anunt zice ca masina are kilometri reali, sigur e o cazatura cu cifre masluite.

2. Nu am avut timp

In descrierea unor anunturi o sa gasesti "scuzele" vanzatorului la anumite defecte ale masinii. Adica ti se spune ca bate un pivot pe fata, l-a cumparat, dar nu a avut timp sa-l schimbe. Sau ca e aprins un martor de bord dar nu a avut timp sa-l stinga. Sau ca nu merge AC-ul ca nu are freon si nu a avut timp sa incarce instalatia. Ei bine, s-a dovedit de cele mai multe ori ca aceste scuze ale vanzatorului dau de gol o teapa, adica o masina proasta.

Cum adica nu ai avut timp sa-ti ingrijesti masina? Atunci inseamna ca nu ai avut timp nici sa-i schimbi uleiul sau filtrele, de ce as cumpara gunoiul tau? Un vanzator de buna credinta nu scrie asa ceva in anunturi, eventual e sincer si spune ca trebuie schimbat un pivot, ca are un martor aprins sau care sunt problemele. Dar nu va incerca sa se scuze. Unde vezi asemenea justificati inutile, evita masina.

Anunt auto fals

3. Nerulata in Romania

Asta e o mentionare tot mai des intalnita, dar extrem de hazlie. Cum adica nerulata in Romania? O fi adevarat, nu o fi, dar ce conteaza? Adica in strainatate nu sunt strazi, nu sunt gropi, nu sunt accidente? Sau orice este nerulat in Romania este nou, impecabil, ca scos din fabrica? Daca vezi intr-un anunt o asemenea propozitie "masina nu a rulat in Romania", e clar ca dincolo e un samsar care incearca sa vanda o cazatura.

Pentru ca este o afirmatie total inutila care nu ajuta cu nimic si care nu vine cu nicio informatie folositoare cumparatorului. Nu e ca si cum cineva, dupa ce vede ca scrie "nerulata in Romania", pune mana instantaneu pe telefon si zice: Gata, vreau sa o cumpar, daca nu a rulat in Romania inseamna ca e masina de showroom!

4. Anvelope noi

Recent, am vazut o masina dupa ce am citit anuntul in care era mai laudata decat Simona Halep. Daca citeai anuntul ziceai ca masina vanduta de un individ din Campulung este mai buna ca atunci cand era noua, kilometri reali, impecabila, investitii majore in mecanica, totul nou, plus anvelope noi-noute. Problema cu romanii care incearca sa scape de o masina obosita este ca habar nu au sa minta. In realitate, cand am vazut masina, s-a dovedit a fi un cazan. Si acele anvelope noi-noute de care se spunea in anunt erau niste opinci de iarna cu maxim 3 mm carne. Cu indulgenta...

De fapt, aici este prostia omeneasca a samsarilor sau negustorilor de masini din Romania: pentru unii, 2-3 mm de carne inseamna cauciuc nou. Desi, in realitate, este bun de aruncat... Asadar, daca vezi vreun anunt in care se spune ca masina are anvelope noi, dar nu sunt aratate indeaproape in poze, e clar ca vanzatorul minte. Pana la urma, sa ai anvelope bune este o normalitate, nu o optiune speciala.

Anunt auto fals

5. Masina este FULL

Romania este o tara de bastani, de bogatani si de aroganti. Nu stiu cum se intampla ca majoritatea masinilor second la vanzare sunt FULL. Adica pline de dotari, pline ochi, tot ce se putea pune pe ele in acel moment. Insa in realitate, FULL este un cuvant ce nu are ce cauta intr-o descriere auto. Nu exista masina FULL. Nu are cum o masina sa fie echipata cu absolut tot ce se putea pune in acel moment pe ea de fabrica. Sau are cum, dar sunt sanse minime.

In Romania, vanzatorul daca are piele in masina, gata, inseamna ca masina e FULL de FULL. Sau mai sunt unii care vand automobile premium care nu au nici piele, dar despre care spun ca sunt FULL. Si mai amuzanti sunt cei care spun ca masina e FULL, dupa care incep enumerarile de exceptii: fara piele, fara trapa, fara clima, fara scaune, fara volan si asa mai departe. Un vanzator, chiar si de masina full, enumera echiparea si dotarile fara sa se dea mare ca e FULL. Daca vezi vreun anunt in care cineva zice ca vinde o masina full, cauta mai departe, acolo sigur e o teapa sau o masina ce nu merita nici macar vizionata.

6. Nu are freon

Verificarea instalatiei de AC este necesara la orice masina second-hand. Nu de alta, dar daca sunt probleme cu instalatia, atunci e grava treaba si te poate costa o groaza de bani. Asa ca orice masina ai cumpara, sa verifici neaparat daca se activeaza compresorul si daca baga rece.

Dar vanzatorii smecheri stiu aceste lucruri. Si la cazanele obosite carora nu le merge compresorul sau au conducte sparte si nu mai baga nici urma de rece in habitaclu, vor spune in anunturi ca AC-ul este functional, dar nu are freon. Sunt multe anunturi in care se mentioneaza ca este nevoie de incarcare cu freon, dar asta e o minciuna. Nu de alta, dar o incarcare cu freon costa 50 de lei si se face oriunde. Adica nu cred ca cineva ar prefera sa circule pe canicula cu o masina fara AC in loc sa incarce cu freon in 30 de minute la orice colt de bloc.

Prin urmare, cand vezi un anunt in care se spune ca trebuie freon, sa fii sigur ca instalatia nu merge din alte motive. Si, cel mai probabil, si restul masinii este praf. Iar daca nu se spune asta in text, sa intrebi la telefon daca merge sau nu, ca e usor de verificat. Daca la telefon ti se spune acelasi lucru, la revedere, cauti alta masina.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze Anunt auto fals
mai multe