9 sfaturi pentru soferii care circula cu un copil mic in masina

9 sfaturi pentru soferii care circula cu un copil mic in masina
  • Spune adio fumatului in masina
  • Curatarea instalatiei de aer conditionat
  • Scaun montat opus sau la mijloc
Distribuie pe Facebook

Nu de putine ori am vazut la televizor parinti absolut inconstienti care isi lasau odraselele sa conduca. Sau, zilnic, vedem cu totii in trafic parinti care se cred invincibili si lasa un copil de 2-3 ani pe bancheta din spate singur, fara sa fie pus in scaunul special. Cu siguranta, Romania nu are cei mai responsabili parinti din lume, asa ca incercam sa-i mai educam si noi spunandu-le cateva sfaturi.

Scaun de copil

Daca pana acum nu ti-a fost clar ca orice copil, inca de la o varsta de doar cateva zile, pana cand ajunge la 12 ani, trebuie sa poarte diverse masuri de siguranta in masina. Copiii foarte mici trebuie sa stea in scaune speciale, iar pe la varsta de 4-5 ani acestia trebuie sa stea pe inaltatoare dedicate care ii pozitioneaza perfect in raport cu centura masinii. Un lucru e cert: daca orice adult trebuie sa poarte centura de siguranta, sansele maxime de supravietuire a unui copil in caz de accident sunt atunci cand respectam legea si folosim scaune sau dispozitive dedicate. In caz ca nu stiai, daca faci parte din acei parinti nebuni, ca nu le putem spune altfel, care isi tin copilul in brate sau direct pe bancheta, esti pasibil de o amenda in valoare de 1200 de lei.

Sfaturi pentru parintii soferi

Scaun montat opus sau la mijloc

Scaunele sau inaltatoarele de copil trebuie sa fie in pozitia opusa soferului, adica in partea din dreapta spate sau montate pe mijlocul banchetei. Asta daca nu exista un pasager pe scaunul din dreapta fata. Iar motivul este unul simplu: copilul trebuie sa aiba contact vizual cu parintele in permanenta, pentru a sta linistit. Daca scaunul de copil este fix in spatele soferului, acesta va monitoriza copilul doar in oglinda retrovizoare, dar copilul nu-i va putea vedea fata. Daca scaunul este in lateral, copilul poate vedea fata parintelui iar acesta poate interactiona mai usor cand masina este oprita. Scopul este linistea copilului in trafic.

Sfaturi pentru parintii soferi

Folie solara pe geamuri

Daca ai copil mic, obligatoriu trebuie sa-ti montezi folie solara pe geamurile laterale. Adica acea folie auto care blocheaza razele UV. Poti sa montezi si niste perdelute sau parasolare cu ventuze, dar acestea nu vor bloca asa de bine razele nocive. In plus, e bine ca scaunul de copil sa nu fie pus in soare direct la un drum mai lung. Adica nu ai vrea ca pielea sensibila a unui copil sa fie arsa la sfarsitul unei plimbari pe autostrada pana la mare. Asadar, pune folie solara si scapi de griji sau oboseste-te mutand scaunul de colo-colo, pe partea pe care nu bate soarele...

DVD Player

Un dispozitiv util pentru mersul la drum intins il reprezinta sistemele multimedia cu ecrane in tetiere sau montabile pe tetiere. Daca pana acum credeai ca acele limuzine premium, precum BMW Seria 7 sau Audi A8 vin in dotarea de top cu ecrane LCD in tetiere pentru oamenii de afaceri, ei bine, te-ai inselat. Acelea sunt acolo si pentru copii de toate varstele. Si nu strica sa ai un sistem cu ecrane pe care sa pui filme sau desene animate. Si asta pentru ca vei tine copilul ocupat si tu vei conduce linistit si concentrat pe trafic, nu pe plansete sau tipete. Oricum, este dovedit stiintific, 80% din copiii de pana in 3 ani care urmaresc desene animate la bordul masinii adorm in primele 10 minute...

Sfaturi pentru parintii soferi

Cu usile blocate

Mai toate masinile au sisteme de blocare a usilor. Fie la buton, fie prin intermediul unei piedici la care ai acces cand portiera e deschisa. E bine sa le folosesti, astfel incat usile sa nu se mai poata deschide decat de la exterior. Iar justificarea este lesne de inteles: copilul, cand e mai mare, adica de la 2-3 ani in sus, incepe sa fie curios si poate deschide usa din mers daca trage de manerul potrivit. Asadar, daca blochezi portierele si geamurile, nu vei avea nicio problema si nicio surpriza neplacuta ca in filmele inregistrate de camerele de bord din Rusia, in care parintii isi "pierdeau" copilul in mers.

Sfaturi pentru parintii soferi

Centura de siguranta

Atunci cand cel mic devine mai mare si neincapator pentru scaunele speciale, trebuie sa-l protejezi oricum. Dupa varsta de 4-5 ani il vei pune pe bancheta din spate pe inaltatoare, iar ulterior direct pe bancheta, dar neaparat cu centura pusa. Este bine sa-i invatam pe cei mici inca de la nastere cu importanta purtarii centurii de siguranta, astfel incat atunci cand vor fi si ei majori sa nu mai poata fi influentati de alti prieteni teribilisti care merg pe premiza ca lor nu li se poate intampla nimic.

Sfaturi pentru parintii soferi

Spune adio fumatului in masina

Daca ai copil mic si fumezi in masina cu el esti fara doar si poate prost. Si ti-o spunem cu toata eleganta. Ca iti faci tie singur rau cand fumezi este alegerea ta, esti matur si fumatul nu reprezinta infractiune, asa ca iti respectam alegerea. Dar sa fumezi in masina cand ai un copil mic in spate, este inconstienta pura. Da, stim, vei deschide geamul crezand ca tot fumul se duce afara. Dar sa-ti spunem un secret: nu se duce, ci se duce mai mult in spate. In plus, exista o foarte mare sansa ca atunci cand scrumezi pe geamul intre-deschis sa zboare scrum aprins in spate... Asa ca mai bine fa o pauza de fumat cand nu esti singur in masina.

Curatarea instalatiei de aer conditionat

Atunci cand un copil este foarte mic, tot sistemul sau respirator este foarte fragil. Si daca afara sunt 40 de grade e normal sa dai drumul la aerul conditionat. Problema este ca, in Romania, din cauza prafului si a proastei intretineri, multe masini acumuleaza bacterii nocive in filtrul de polen si pe radiatorul de aer conditionat. Si nu de putine ori se intampla ca atunci cand dam drumul la AC sa simtim un miros neplacut. Acel miros vine de la bacteriile nocive care traiesc intr-un mic univers propriu in filtrul de polen si consuma resturi de praf, polen, frunze si asa mai departe. Daca ai copil, iti recomandam sa igienizezi instalatia de aer o data pe an daca nu vrei sa-l predispui la boli de plamani.

Sfaturi pentru parintii soferi

Spalarea si detailingul

Atunci cand apare un copil in viata noastra, totul se schimba. Inainte sa ne plimbam cu el trebuie sa ne igienizam masina bine de tot. Dupa ce am curatat instalatia de AC, e bine sa scoatem mirosurile neplacute de tigari sau praf, trebuie sa curatam bine scaunele si bancheta ca sa scapam de praf si din toate micile crapaturi si locuri stramte sa scoatem gunoaiele ramase acolo si alte depuneri de praf, lichide, celule moarte si alte cele. Mai mult, atunci cand ai copil, iti recomandam sa speli interiorul masinii tale mai des decat de obicei. Pentru ca se va murdari mai des decat de obicei... Si o masina curata inseamna un aer mai curat si o sanatate mai buna nu doar pentru cel mic.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (9) Poze Sfaturi pentru parintii soferi
mai multe