Alcoolul la volan: in cat timp iese alcoolul din sange si cat sa bem ca sa conducem legal?

Alcoolul la volan: in cat timp iese alcoolul din sange si cat sa bem ca sa conducem legal?
  • 0.5 la mie inseamna infractiune
  • Amenda pentru alcoolemie 0.2-0.5 este de pana la 5.250 de lei
  • 1 bere se elimina cam intr-o ora
Distribuie pe Facebook

Acum vreo doi ani, constient fiind ca avem o tara de betivi drojdieri, Victor Ponta spunea ca vrea sa schimbe legislatia astfel incat sa le permita soferilor sa bea o bere, doua, sau chiar un paharel de tuica si sa nu primeasca amenda daca sunt prinsi conducand. Din fericire Ponta a disparut din peisaj cu tot cu ideile sale tampite, dar numarul soferilor beti care conduc e in crestere.

Zilnic vezi la stiri accidente in urma carora au murit copii, au fost ranite grave persoane nevinovate sau au fost distruse vieti. Iar la sfarsit, cand vorbeste purtatorul de cuvant al Politiei, aflam ca vinovatul avea alcoolemie in sange destul incat sa pornesti o distilerie. La fel si atunci cand agentii de la Brigada Politiei Rutiere fac actiuni de preventie si combatere, de obicei la sfarsit de saptamana, atunci cand iese lumea in oras: se retin permise, se acorda dosare penale si se dau amenzi de multe zeci de mii de lei noi. Asta ce inseamna? Ca romanul bea si se urca la volan fara sa-si dea seama ce se poate intampla.

Cat sa bem ca sa nu ne alegem cu amenda?

Raspunsul logic ar fi deloc. Pentru ca sunt multe variabile si un raspuns concret, precum cel dat de niste prosti "cum ca ai voie o bere-doua", este imposibil de dat. In primul rand, conform legislatiei din Romania, un sofer daca are sub 0.15 la mie alcool in aerul expirat se afla in legalitate si nu primeste nici amenda, nici dosar penal.

Dar ca sa obtinem o alcoolemie de 0.15, trebuie sa facem mai multe exercitii. Deoarece depinde de la om la om, de greutatea fiecaruia si de ora la care a mancat sau a baut bauturi non-alcoolice. De exemplu, un barbat de 72 de kilograme, daca bea 2 beri de 0,5 intr-un interval de 4 ore, si dupa ultima trece o ora si jumatate pana cand este testat cu etilotestul, rezultatul va fi zero. Dar daca o femeie de 50 kg va consuma aceeasi cantitate, s-ar putea sa aiba alcoolemie peste limita legala.

O alta situatie ar fi cand consumam o bere, pentru ca asa ne-a spus un prieten bun ca avem voie si e legal, dar nu mancam nimic dupa ea si ne opreste politia in maximum o ora. Atunci o sa avem surpriza sa avem o alcoolemie de peste zero si chiar sa intram in zona de amenda. Adica intre 0.2 si 0.5 la mie, ceea ce inseamna amenda de 2.205 - 5.250 de lei, destul incat sa ne strice ziua... sau anul.

Alcool la volan

Cat sa bem ca sa nu ne alegem cu dosar penal?

Daca te urci la volan ceva mai baut si esti surprins de politie cu aparatul alcooltest avand o alcoolemie de peste 0.5 la mie, atunci o sa primesti bonus, pe langa o amenda usturatoare, si intre 1 si 5 de puscarie, pentru ca deja este infractiune. Amuzant este ca poti ajunge la aceasta valoare si doar daca bei 2-3 beri...

Sa zicem ca esti un uscat tras prin inel de 60 de kilograme. Bei doua beri, nu esti ametit deloc, dar nu ai mancat si te opreste politia foarte repede. Ghici ce: o sa ai alcoolemie demna de dosar penal. Pentru ca daca esti slab, alcoolul se raspandeste mai greu in organism si este eliminat mai dificil prin urina. Daca nu mananci sau daca nu bei apa, alcoolul nu este antrenat sa iasa si cand vei sufla in fiola o sa dai ceasul peste cap. Chiar daca tu nu esti deloc ametit, dar alcoolul e acolo.

In acelasi timp, daca esti Sandu Lungu si ai 160 de kilograme, s-ar putea sa bei o sticla intreaga de Jack Daniels si cand sufli in fiola sa nu apara nimic. Din aceleasi motive: grasime multa care absoarbe sange cu alcool, masa mare unde sa se dilueze bautura si o eliminare mai usoara a acesteia. Este ca si cum ai incerca sa o regulezi pe Alina Plugaru sau pe o domnisoara virgina: obiectul e acelasi, dar sentimentul va fi diferit.

Deci putem bea alcool inainte sa ne urcam la volan?

Desigur. Daca vrei sa primesti amenda, sa faci puscarie sau sa omori oameni nevinovati. Daca esti responsabil, nu vei pune gura pe alcool in ziua in care stii ca te vei urca la volan. Dar, din pacate, majoritatea soferilor nu sunt deloc responsabili si prefera sa consume bauturi alcoolice. Asa ca pentru ei avem un sfat, care sa ii tina departe de amenzi, dar sa le si asigure o siguranta maxima.

Alcool la volan

Daca vrei sa bei cand esti cu masina, sfatul nostru este sa bei putin: o bere, un pahar de sprit maximum. Daca vrei sa bei doua beri, bea-le doar daca este foarte cald si transpiri abundent, ca sa elimini mai usor alcoolul. Ai vazut ca atunci cand e canicula si bei bere nu prea te imbeti asa de usor? Si daca vrei sa bei, o bere sau doua, bea-le atunci cand ajungi in club sau la restaurant, dupa care fa o pauza de 1-2 ore pana cand sa te urci in masina. Si mananca dupa ce bei sau bea alte lichide, suc sau apa. Asa vei elimina repede alcoolul din sange si o eventuala senzatie de ameteala care iti poate diminua aptitudinile de sofer o sa dispara.

Poti cumpara un alcooltest de tip breloc si sa faci cateva experimente, pentru a-ti cunoaste limitele. Bei doua beri, te testezi dupa 30 de minute, dupa care dupa o ora. Bei trei beri si faci la fel, cu alta ocazie, evident, fara sa te urci la volan. Dupa care, pe viitor, o sa stii clar: eu nu beau mai mult de doua beri si nu urc la volan mai repede de 1,5 ore, pentru ca altfel iese ca sunt beat. Si daca iese ca sunt beat inseamna ca pot sa-mi pierd concentrarea si ca sunt sanse sa omor oameni nevinovati. Si nu vrea nimeni asta.

Alcool la volan

Distribuie pe Facebook
mai multe