Antigelul a murit, este era unor noi solutii de racire. Care sunt avantajele celor mai noi lichide de racire

Antigelul a murit, este era unor noi solutii de racire. Care sunt avantajele celor mai noi lichide de racire
  • Lichidul de racire trebuie sa nu oxideze piesele din aluminiu
  • Cu cat e mai mica temperatura de inghet, cu atat e mai mare cea de fierbere
  • YACCO, lider in domeniul lubrifiantilor si lichidelor de racire de calitate
Distribuie pe Facebook

Popular, numim antigel orice lichid de racire pe care il punem in instalatia de racire a masinii. La fel ca freonul din sistemul de climatizare, pe care il numim freon, dar este de fapt alta substanta. Si denumirea de antigel este gresita, pentru ca nu se mai foloseste antigel, ci o alta substanta speciala de racire. Dar care sunt avantajele noilor solutii?

In sistemele de racire ale masinilor moderne, antigelul a fost inlocuit cu lichidele de racire gata preparate pentru a fi folosite. Nu mai este vechea substanta numita la propriu "antigel", adica o substanta care impiedica formarea gelului la inghet. Daca pe vremuri singurul avantaj al antigelului era sa nu inghete cand vine frigul, solutiile moderne au mai multe atuuri, asa ca ar fi incorect sa le numim antigel.

Poate ca nici lichid de racire nu este cea mai optima denumire, deoarece fac mai mult decat sa raceasca, dar este cea mai corecta denumire. Asa ca vom continua si le vom numi Lichide de Racire (LR). Interesant de stiut este ca 22% din problemele cu motorul sunt cauzate de sistemul de racire defectuos. Asa ca nu este de mirare ca trebuie sa avem mereu lichide bune in instalatie, de cea mai buna calitate, care sa raspunda la 3 nevoi ale oricarui motor.

Lichid de racire YACCO

Racirea, incalzirea si coroziunea

Lichidele de racire (LR) au rolul sa garanteze protectia optima a circuitelor impotriva inghetului, supraincalzirii si mai ales impotriva coroziunii. Exista pe piata fluide gata de folosire cu temperaturi minime de protectie cuprinsa intre – 21°C si – 37°C, in functie de continutul de glicol al produsului finit.

Glicolii au o functie dubla: sa protejeze motorul contra inghetului si sa amelioreze punctul de fierbere al LR. De notat: cu cat un LR are o protectie joasa, cu atat punctul lui de fierbere si protectia contra supraincalzirii motorului sunt mai ridicate. Adica daca un lichid ingheata la -30 de grade, va fierbe la o temperatura mai mare decat unul care ingheata la -20 de grade.

Urmeaza coroziunea. Care este la fel de importanta. Calitatea si natura inhibitorilor de coroziune sunt primordiale in calitatea unui LR. Pentru ca acestia fac ca circuitul de racire, adica bloc, pompa, conducte, radiator si asa mai departe, sa nu fie afectat de solutia care circula prin interior. Daca folosim lichide de o calitate indoielnica, riscam sa avem rugina si oxidare, care, in timp, vor infunda circuite si vor bloca termostatul.

Exista mai multe familii de inhibitori. Principalele, sunt:

  • inhibitori organici (acizii carboxilici)
  • inhibitori pe baza de silicati
  • inhibitori traditionali pe baza de nitriti, amine si fosfati

Lichid de racire YACCO

YACCO are doua produse gata preparate pentru sistemul de racire: LR – 35 si LR Organique

De cativa ani, constructorii prefera utilizarea fluidelor organice care au avantajul de a fi ¨long-life¨ si de a proteja mai bine toate metalele intalnite in constructia motoarelor moderne si mai ales, aluminiul.

Tehnologia de fabricatie a lichidului de racire organic YACCO LR ORGANIQUE a fost aprobata de majoritatea fabricantilor de motoare.
Yacco LR Organique raspunde la cerintele a peste cincizeci de fabricanti de motoare, majoritatea cu specificatii nationale sau internationale. Astfel, LR Organique este intre altele omologat de Daimler-Chrysler, Fiat, General Motors, DAF, DEUTZ, FORD, MAN.

Diversitatea constructorilor care recunosc tehnologia produsului LR Organique denota cat de universal este acest produs. Se intampla ca acelasi motor sa nu aiba aceeasi recomandare daca apartine unor marci diferite a vehiculului pe care este montat. De exemplu, pe vehiculele Ford si Peugeot se regasesc motoare comune. LR Organique este omologat de Ford pentru aceleasi motoare pentru care PSA recomanda propriul fluid de racire.

Tehnologia produsului LR Organique a fost testata in serviciul unui numar mare de vehicule (peste 500) si timp indelungat (in total, peste 100 de milioane de kilometri).

Lichid de racire YACCO

Aceste probe au confirmat urmatoarele performante, comparativ cu cele ale unui LR clasic:

  • consum redus al inhibitorilor de coroziune – de aici caracterul ¨ long life ¨
  • protectia superioara a elementelor din aluminiu
  • prelungirea duratei de viata a pompelor de apa cu 50% in medie
  • excelenta protectie imptriva cavitatiei
  • compatibilitate excelenta cu garniturile, furtunurile si alte componente din plastic
  • compatibilitate cu LR traditional.

LR ORGANIQUE are o durata de 5 ani (long life), fata de durata de timp in care LR – 35 isi mentine proprietatile si care este de 3 ani.

LR ORGANIQUE este compatibil, miscibil cu celelalte lichide de racire. In amestec cu lichidele traditionale (neorganice), performantele «long life» vor fi diminuate si transferul termic mai putin bun, dar nu vor exista reactii nocive si nici depuneri.

Transferul termic este mai bun la LR Organique decat la LR – 35, deoarece, primul formeaza un strat protector mai subtire decat aditivii traditionali neorganici (silicati, fosfat).

Lichid de racire YACCOPlaca noua - Suprafata atacata prin coroziune Probleme de cavitatie Jos: aspect foarte apropiat de placa noua, dupa proba, prin utilizarea LR ORGANIQUE

In concluzie, lichidul de racire are 3 functii importante:

1) Omogenizeaza temperatura interna a motorului si evacueaza caloriile. Cerinta este sa aiba o capacitate termica foarte mare ca sa evacueze un maximum de calorii cu o cantitate minima de fluid;

2) Protejeaza motorul contra coroziunii. Pentru aceasta necesita numerosi aditivi (inhibitori) pentru a proteja toate materialele (otel, alama, aluminiu, elemente de sudura, fonta, cupru), fiind in acelasi timp compatibil cu plasticul si elastomerii;

3) Protejeaza impotriva temperaturilor extreme. Protectie la frig, contra inghetului si la cald, ridicand punctul de fierbere al lichidului.

In schita atasata vedem avantajele folosirii lichidului de racire organic fata de antigel, in urma unor probe realizate pe banc, in ceea ce priveste coroziunea si fenomenul de cavitatie.

Magazin: Soseaua Mihai Bravu, Nr. 473, Bucuresti
Telefon: 0722 320 725; 0723 602 922;
Magazin online pe www.yacco-lub.ro

Lichid de racire YACCO

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (6) Poze Lichid de racire YACCO
mai multe