Interiorul masinii sub lupa: ce ascund automobilele folosite des

Interiorul masinii sub lupa: ce ascund automobilele folosite des
  • Intr-o masina second-hand se pot ascunde peste 300 de microbi diferiti
  • Spalarea obisnuita a unei masini indeparteaza numai murdaria de suprafata
  • Mizeria la nivel macro se vede numai cu lupa
Distribuie pe Facebook

Se da urmatoarea situatie: cumperi un automobil la mana a doua, il duci la o spalatorie obisnuita dupa care, la sfatul unui specialist, faci niste fotografii macro. Ceea ce urmeaza sa vedeti si sa cititi nu este un articol publicitar. Ci este unul pe cat de real, pe atat de ingrijorator.

Am cumparat o masina la inceputul acestui an cu o vechime de aproximativ 10 ani. Dar destul de ingrijita aparent, curata la exterior si fara incidente sau accidente semnificative, numai cateva zgarieturi. Numarul kilometrilor, vreo 141.000, parea real, tinand cont de starea elementelor interioare si starea mecanica foarte buna a masinii. Tocmai de aceea, dupa o verificare amanuntita la service, am si luat-o. Si, pentru ca fostul proprietar nu mi-o daduse spalata, am fost la spalatoria de langa mine unde am dat un bacsis elegant ca sa beneficiez de un interior-exterior facut cu simt de raspundere. Si, la final, am plecat spre casa cu o masina aparent noua, ce stralucea din toate unghiurile, luna, bec, imaculata, cum vreti voi sa-i spuneti... Cel putin, aparent.

Santa Fe

Prietenul nostru foarte bun de la Expert Detailing, cand a auzit ca am luat o masina second-hand, m-a invitat la atelier ca sa-mi faca un detailing interior si o igienizare totala. I-am zis ca masina este impecabila, curata, poti manca de pe bord, nu am nevoie de asa ceva. - Aparatul ala destept cu care faci tu poze la masinile de test-drive stie si macro, nu? Fa-i niste poze la interior cu functia macro si vorbim dupa aia! mi-a spun domnul Pop.

Si, desi initial nu am crezut ca voi descoperi ceva, l-am ascultat. Si ceea ce am descoperit la masina mea cea noua, dar totodata veche, proaspat spalata, dar totodata murdara, m-a cam uimit. Ba nu, mint. M-a scarbit de-a binelea. Mai ales dupa ce am scos pozele pe calculator, unde am vazut in marime uriasa ce se ascundea in noua mea masina pe care o credeam imaculata.

Unde am vazut prin masina locuri mai inghesuite, greu de accesat de baietii de la spalatorie, hop si eu cu obiectivul facand poze macro. Pe langa zonele in care se umbla foarte mult cu mainile, pe la schimbator, volan, la suportii de pahare, pe consola centrala, pe unde mi se parea mie ca e mai murdar cu ochiul liber, cand ma apropiam. Ca daca stateam normal, in pozitia obisnuita de condus, totul mi se parea curat. Iar ceea ce am descoperit nu mai are nevoie de niciun comentariu, pentru ca puteti vedea singuri in aceste poze.

Santa FeSanta Fe

Praf, resturi de mancare, piele, mucozitati, insecte sau resturi de insecte, fire de par uman sau de animale, tutun, seminte si polen, naiba stie ce era pe acolo... dar cert este ca mi-am dat seama ca masinuta mea cea curata era plina de jeg. La propriu, jeg. Un substrat 'pufos', un fel de mini eco-sistem in care imi imaginez ca traiesc o sumedenie de microbi, alergeni si alte cele. Dar, pe care, cu ochiul liber nu le vedeam niciodata.

Mi-am dat seama ca un om care se ocupa cu detailing stie ce vorbeste, nu da din gura doar ca sa se afle in treaba. De aceea, nu am stat pe ganduri si am lasat masina le Expert Detailing o zi intreaga pentru a deveni cu adevarat curata, nu doar pentru ochiul liber, ci si la nivel macro.

La un detailing interior, cei care fac asta, lucreaza in cel mai mic detaliu. Folosesc solutii speciale care dizolva mizeria invizibila si o aduc la suprafata prin bule de aer. Folosesc diverse perii care intra in cele mai mici unghere nevazute, ca sa scoata de acolo cele mai mici urme de murdarie si praf. Demonteaza orice piesa posibila ca sa ajunga acolo unde se strange mizeria, cum ar fi prizele de aer de la sistemul de climatizare. Adica fac tot ceea ce nu iti face nimeni, niciodata la o spalatorie auto. Dar, cel mai important, o fac cu solutiile care trebuie si cum trebuie! Nu degeaba un spalat de interior dureaza 15 minute si un detailing totala o zi intreaga, nu? De fapt, nu degeaba este si diferenta de pret, un detailing ajungand si la 1000 de lei. Insa, trebuie retinut ca un detailing nu-l faci in fiecare luna... asa ca investitia merita, mai ales cand ai o masina proaspata in familie.

Santa Fe

Banuiesc ca nu mai trebuie sa va spun ca ulterior, masina luata de la detailing am privit-o cu alti ochi. Cu ochii unui detectiv care foloseste lupa si microscopul. Dar, degeaba am tot incercat eu sa mai gasesc mizeria din imagini, ca nu mai era acolo. Semn ca acest detailing interior si-a meritat atat banii, cat si timpul pierdut fara masina. Acum parca si mirosul masinii s-a schimbat, parca nu ma mai simt inconjurat de inca 3422324 de vietuitoare pe care le pot inhala oricand. Si, daca as avea copii, as fi cel mai fericit ca pot circula cu o masina lipsita de microbi.

Probabil ca in timp, aceasta murdarie nevazuta cu ochiul liber se va pune la loc. Poate intr-un an, in doi sau in cinci. Asta este tara in care traim, plina de praf si mizerie, nu avem ce face. Insa trebuie sa ne gandim daca putem pune un pret pe sanatatea noastra. E simplu de ce: uita-te la pozele din acest articol si gandeste-te ca ce vezi acolo ai si tu in masina, daca te apleci sa te uiti cu lupa. Si la cum arata... numai la sanatate nu te poti gandi!

Repet ceea ce spuneam si la inceput: NU ESTE UN ARTICOL PUBLICITAR. Insa, asa cum v-am povestit cand am dat peste situatii negative, cu experiente auto urate sau cu masini dotate cu motoare TSI proaste, asa ne simtim datori sa va povestim si cand dam peste ceva frumos care merita atentia noastra. In acest caz, este vorba de cei de la Expert Detailing. Care, nu degeaba au acest nume. Sunt experti in a-ti transforma automobilul intr-un loc curat si sanatos in care sa te plimbi cu placere.

Santa Fe

Santa Fe

Santa FeSanta Fe

Santa Fe

Santa FeSanta Fe

Santa Fe

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (14) Poze Santa Fe
mai multe