Mit sau realitate: Alcantara este piele intoarsa sau e altceva?

Mit sau realitate: Alcantara este piele intoarsa sau e altceva?
  • Alcantara este o marca inregistrata
  • Nu are nicio legatura cu pielea naturala
  • Dateaza din 1970
Distribuie pe Facebook

Materialul numit Alcantara a devenit popular inca din anii '70, de cand a inceput sa fie utilizat si la masini, insa cu adevarat popular a inceput sa fie dupa '90, cand mai toate masinile premium il aveau la interior. Dar ce este, de fapt, Alcantara?

Daca privim in urma, in anii '80-'90, foarte multe masini aveau tapiterii realizate din Alcantara. De exemplu, Lancia Delta HF Integrale avea Alcantara pe scaune si pe fetele de usi, la fel si prima generatie de Audi A8 din 1995, BMW-uri Seria 7 model E38, mai multe modele de Mercedes-Benz si alte marci internationale. Ceea ce putina lume stie despre Alcantara, e faptul ca acesta este un nume propriu, inregistrat. Si, prin urmare, orice element auto care are Alcantara originala, va avea pe spate o eticheta care confirma ca e vorba de o marca inregistrata.

Inca din capul locului trebuie stiut ca Alcantara este un material artificial textil, fara nicio legatura cu pielea intoarsa. Poate arata ca o piele intoarsa, dar aspectul putin poros, nu lucios, este dat de o scamosare de suprafata prin procedee chimice. Dedesubt, Alcantara este ca un material textil, nicidecum o piele lucioasa.

Dar de ce se foloseste Alcantara si nu pielea intoarsa? Pentru ca acest material are mai multe avantaje. Primul ar fi ca arata bine, dupa care trebuie mentionat faptul ca rezista exceptional in timp. Da, Alcantara este un material rezistent, motiv pentru care este intalnit la cele mai scumpe masini. In plus, Alcantara se curata foarte usor, ii permite corupului uman sa respire si nu incurajeaza deloc transpiratia.

Deci, daca vei fi intrebat vreodata ce e Alcantara, ii vei putea spune urmatoarele: Alcantara este numele de marca inregistrata al unui material compozit, care se foloseste in acoperirea suprafetelor si a profilelor, intr-o larga gama de aplicatii. Acest material a fost dezvoltat la inceputul anilor 1970 de japonezul Miyoshi Okamato, un cercetator angajat al companiei de produse chimice Toray Industries. In 1972, au fost puse bazele unui joint venture intre o companie italiana: ENI si Toray cu numele de Alcantara SpA, special pentru a produce si distribui acest material revolutionar.

Distribuie pe Facebook
mai multe