Simbolurile codificate de pe jantele masinii tale. Ce inseamna fiecare in parte

Simbolurile codificate de pe jantele masinii tale. Ce inseamna fiecare in parte
Diametrul sau distanta dintre prezoane nu sunt singurele detalii care conteaza la o janta. Tot pe lista cu elemente notabile putem trece, de asemenea, si latimea interioara, factorul de echilibru sau... profilul, bineinteles.
Distribuie pe Facebook

Exista numeroase criterii dupa care o janta poate fi catalogata, diametrul sau distanta dintre prezoane numarandu-se doar printre cele mai cunoscute. Nu de alta, dar la fel de importante sunt si latimea interioara, factorul de echilibru sau profilul.

Dar sa le luam pe rand si sa vedem ce inseamna fiecare in parte:

  • Diametrul total

Este imposibil sa nu fi auzit pana acum de jante pe 16, 17 sau 18 inch. Dupa cum cel mai probabil ti-ai dat deja seama, valoarea de dupa partea cu "pe" reprezinta diametrul total al jantei.

Se regaseste inscriptionat la nivelul jantei sub forma 16x*, de exemplu, acolo unde 16 reprezinta diametrul, si influenteaza greutatea, stabilitatea, demarajul sau alti factori ai masinii.

  • Distanta dintre prezoane

Distanta dintre prezoane difera de la model la model, la fel precum numarul acestora. Cei aflati in cautarea unor jante noi nu au insa motive reale pentru a se teme ca nu vor face alegerea corecta

Inclusiv acest detaliu este inscriptionat la nivelul jantei, sub forma de 5 x 120, daca vrei - acolo unde 5 reprezinta numarul prezoanelor prezente, iar 120 distanta dintre ele masurata in milimetri.

  • Latimea interioara

Cum dai de ea? Foarte simplu. O gasesti pe acelasi "rand" cu diametrul jantei. In cazul unei de tipul 7J x 17 inch, latimea interioara este de sapte inchi, care inseamna aproximativ 178 de milimetri.

Aceasta caracteristica este extrem de importanta pentru ca ne ajuta sa determinam diametrul anvelopei ce poate fi folosita. Putem puna insa si pneuri mai mari, in functie de toleranta data de marginile jantei.

  • Factorul de echilibru

O alta denumire a factorului de echilibru este offset-ul. Acesta influenteaza modul in care arata o janta montata pe masina, daca si cu cat va atinge elementele caroseriei ori suspensia, dupa cum probabil stiai deja.

Apare pe janta alaturi de inscriptia ET, prescurtarea de la Einpress Tieffe - factor de echilibru in germana. Este de vina, dupa cum precizam si anterior, pentru vibratiile din volan sau functionarea gresita a suspensiei.

  • Profilul

Profilul este notat cu ajutorul literelor - inscriptiile folosite sunt J, JJ, K, JK, B, P sau D - si apare pe janta alaturi de cifra care indica latimea interioara a acesteia. El indica pe ce suprafata se aseaza anvelopa.

Majoritatea automobilelor comercializate in ziua de astazi au o janta cu profil J, insa exista si cateva exceptii de la regula - de exemplu modelele 4x4, care dispune de jante cu profil JJ.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Ghidul soferului DATA PUBLICĂRII: 25 Octombrie 2016