Americanii incep sa-si doteze masinile cu gaz: General Motors o face din fabrica

Americanii incep sa-si doteze masinile cu gaz: General Motors o face din fabrica
  • O instalatie de CNG costa 9.500 de dolari
  • GM ofera si alte masini cu sistem CNG din fabrica
  • Costul pentru un galon de gaz este cu 1 dolari mai mic decat benzina
Distribuie pe Facebook

General Motors a anuntat ca ofera o instalatie de gaz pentru modelele pick-up Silverado si GMC Sierra din fabrica. Aceasta dotare optionala costa suplimentar aproape 10.000 de dolari, dar costul la pompa este cu 25% mai mic decat benzina.

Numele de CNG vine de la Compressed Natural Gaz. Este ceva diferit fata de GPL-ul cunoscut si folosit in Romania. Dar este gazul care se gaseste dincolo de ocean, in Statele Unite, fiind un carburant mai ieftin decat benzine ce incepe sa prinda teren ca si combustibil alternativ. Motiv pentru care, cei de la General Motors au anuntat ca-si vor dota si masinile de tip pick-up cu un asemenea sistem.

Instalatiile de CNG sunt disponibile si pe alte masini din gama americanilor, precum dubele Express sau Savana, caz in care instalatia cu dotata cu 3 rezervoare costa 10.825 de dolari iar cea cu 4 rezervoare ajunge la 12.090 dolari. Iata ca acum, chiar si vehiculele de tip pick-up pot fi dotate cu asa ceva, daca cei care le cumpara vor sa faca o economie de carburant substantiala.

CNG

Cu toate ca in SUA pretul benzinei este sub jumatate fata de costul pe care il platesc romanii la pompa, se pare ca si pe ei in mananca buzunarul si vor sa faca si mai mari economii. De asta au si aparut instalatiile pe gaz natural comprimat, nu lichefiat ca in Romania. Adica e ca si cum ai circula la tine cu butelia de aragaz.

General Motors a anuntat ca modelele de camionete Silverado si GMC Sierra, variantele cu tractiune doar pe puntea spate, inclusiv Sierra 2500HD si 3500HD, in variantele cu cabina simpla sau dubla, vor putea fi dotate cu o instalatie de acest gen. Rezervoarele pot fi doua sau trei la numar, acestea fiind incorporate in interiorul unei cutii ce sta in bena, identica cu cele dedicate sculelor. Instalatiile complete costa 9.500 de dolari fata de pretul de lista al masinii si vin cu o garantie de 5 ani sau 160.000 de kilometri.

Asadar, chiar daca in unele tari pretul benzinei este sub jumatate fata de cat ni se cere la pompa, dupa ce a intrat in vigoare si acciza Ponta, lumea tot este preocupata de costurile de functionare. Si cand poti face la pompa o economie de peste 25%, de ce sa nu o faci? Acesta este si motivul pentru care instalatiile pe GPL din Romania vor prinde teren tot mai mult. Problema este ca atunci cand va creste consumul, va creste si cererea, asadar si pretul...

CNG

CNG

CNG

CNG

Distribuie pe Facebook
mai multe