Ce masini electrice putem cumpara din Romania

Ce masini electrice putem cumpara din Romania
Desi era combustibililor fosili se apropie cu pasi repezi de sfarsit, romanii nu prea se inghesuie sa cumpere automobile cu propulsie alternativa. Drept urmare, piata locala este extrem de saracacioasa atunci cand vine vorba de modelele complet electrice.
Distribuie pe Facebook

Cu un BMW lansand recent primul sau automobil electric din istorie si un Volkswagen gata sa ofere cel mai de succes hatchback din istorie si sub forma unui model cu propulsie altfel decat cea traditionala, pe benzina sau motorina, piata "masinilor pe baterii" este pe cale sa explodeze. Din pacate, cumparatorii romani nu sunt la fel de receptivi precum cei de afara, astfel ca oferta locala este extrem de saracacioasa atunci cand vine vorba de modelele complet electrice.

Asadar, acestea fiind spuse, iata ce automobile electrice pot fi cumparate de pe piata auto din Romania:

  • Renault Kangoo Z.E.

Ce masini electrice putem cumpara din Romania

Clientii romani aflati in cautarea unui model cu propulsie complet electrica sunt invitati de catre francezii de la Renault sa-si cumpere o... duba. Si nu, nu glumim deloc. Daca in tari ceva mai civilizate doritorii de astfel de automobile au la dispozitie chiar si pana la patru optiuni diferite, precum Kangoo Z.E., Fluence Z.E., Zoe sau Twizy, oferta locala a companiei din Hexagon cuprinde numai autoutilitara Kangoo Z.E.

Asadar, in cazul in care aceasta optiune iti surade, atunci afla ca marfarul frantuzesc cel prietenos cu mediul porneste in Romania de la un pret de 21.452 euro, la care se mai adauga si un cost suplimentar pentru inchirierea bateriei, de minimum 78 euro (fara TVA).

Modelul Renault Kangoo Z.E este echipat cu o baterie de 22 kWh, ofera valori precum 60 CP si 226 Nm, iar viteza sa maxima este de 130 kilometri pe ora. Din pacate, autonomia nu a fost anuntata nici pana la acest moment, insa se cunoaste ca o incarcare completa dureaza de la 6 pana la 12 ore in functie de tipul prizei.

  • Opel Ampera

Ce masini electrice putem cumpara din Romania

Daca nu ai insa nevoie de o masina utilitara ci, in schimb, te afli in cautarea unui automobil de familie, ei bine... germanii de la Opel par sa aiba solutia ideala.

Spre deosebire de mai toate celelalte masini complet electrice, modelul Opel Ampera ascunde sub capota si un motor pe benzina, de 1.4 litri si 82 CP. Nu este insa cazul sa te alarmezi. Acesta este utilizat exclusiv pe post de generator de electricitate, avand un rol extrem de important: asigurarea unei autonomii de pana la si chiar mai mari de 500 de kilometri.

De asemenea, lista cu specificatii tehnice mai include si un total de 150 cai putere, o acceleratie de la 0 la 100 km/h in noua secunde si un pret de pornire de 39.900 euro. In modul de autonomie extinsa, Opel Ampera consuma 1.6 litri la 100 kilometri si inregistreaza emisii de carburant mai mici de 40 de grame per kilometru, fiind astfel unul dintre putinele autoturisme complet electrice care polueaza si direct, nu numai indirect.

  • Mitsubishi i-MiEV

Ce masini electrice putem cumpara din Romania

Singurul supravietuitor de-aici al trio-ului format din Citroen C-Zero, Mitsubishi i-MiEV si Peugeot iOn, automobilul japonez poate fi al tau, cumparatorule roman de modele electrice, contra unei sume minime de 36.640 de euro. Stim, si noi avem o problema cu aspectul sau, insa dimensiunile compacte (L x l x I: 3.395 x 1.475 x 1.600 mm) si rapiditatea cu care poti incarca bateria (multumita sistemului Quick Charger, ai nevoie de numai 20 - 25 de minute pentru o reincarcare de 80% a bateriei) recomanda modelul Mitsubishi i-MiEV ca fiind un mijloc de transport indispensabil pentru orasul viitorului - ceea ce nu se va intampla foarte curand cu orasele din Romania.

Si gata, asta-i tot!

Asa cum anuntam si la inceput, piata locala este extrem de saracacioasa atunci cand vine vorba de modelele complet electrice. Si exista numeroase explicatii pentru aceasta nefericita situatie, infrastructura (aproape) inexistenta si raportul dintre salariul mediu si costul unui astfel de automobil fiind dintre cele mai reprezentative.

Dar asta nu inseamna neaparat ca segmentul "masinilor pe baterii" din Romania nu va avea o evolutie pozitiva in viitorul apropiat. Din fericire, marile companii de automobile nu se lasa descurajate si pregatesc noi lansari, precum Renault ZOE, smart fortwo electric drive si chiar bavarezul BMW i3. De asemenea, nu ne-am mira daca oferta de automobile complet electrice din Romania ar include incepand din 2014 si modelele e-Up si / sau e-Golf de la Volkswagen.

BMW i3 - Galerie Foto

Vom pierde insa, cel mai probabil, si in perioada urmatoare modele precum Ford-ul Focus electric comercializat pe piata din Statele Unite ale Americii, Nissan-ul LEAF care se vinde si pe Batranul Continent si, bineinteles, sedanul Tesla Model S, care reuseste sa bata toate recordurile inregistrate vreodata de un automobil complet electric.

Asadar, acestea fiind spuse, tu ce parere ai despre masinile pe baterii? In cazul in care ai avea banii necesari, ti-ai cumpara una?

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (181) Poze BMW i3 - Galerie Foto
mai multe