Romanii incep sa prinda gustul masinilor eco. Vanzarile au crescut cu 125%

Romanii incep sa prinda gustul masinilor eco. Vanzarile au crescut cu 125%
  • Putin peste 400 de masini electrice au fost vandute in 2015
  • Programe guvernamentale care incurajeaza vanzarea de masini ecologice
  • Diesel-urile domina in continuare parcul auto romanesc
Distribuie pe Facebook

Romanii incep sa inteleaga importanta propriei contributii la mentinerea unui mediu curat si nepoluat, iar acest lucru se reflecta si in achizitiile auto pe care le fac.

Intre ianuarie si octombrie 2015 s-au vandut cu 125,8% mai multe masini ecologice decat in aceeasi perioada a anului trecut. Datele indica o crestere spectaculoasa, insa daca analizam exact numarul de autoturisme comercializate, suntem inca incepatori din acest punct de vedere.

Putin peste 400 de masini electrice au fost vandute in 2015

Concret, in Romania s-au cumparat anul acesta 411 masini prietenoase cu mediul. Dintre acestea, 25 sunt complet electrice, arata o statistica a Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Ca si comparatie, intre ianuarie si octombrie 2014 s-au vandut doar 6 unitati.

79 dintre cele 411 unitati comercializate pe parcursul intregului an au fost vandute in lune octombrie. Atunci s-a inregistrat si o crestere de 31 de procente fata de luna anterioara, septembrie, cand s-au comercializat 60 de masini electrice si hibride.

Totalul autoturismelor prietenoase cu mediul inconjurator reprezinta 0.5% din totalul unitatilor noi vandute in aceeasi perioada Romania. Desi in mod cert imbucuratoare si intr-un ritm galopant, cresterea cererii de masini "verzi" inseamna in continuare cifre propriu-zise scazute.

Programe guvernamentale care incurajeaza vanzarea de masini ecologice

Trendul in intreaga Uniune Europeana este reducerea poluarii si incurajarea populatiei sa acorde mai multa atentie acestor aspecte. Autoritatile romane au incercat sa se alinieze la aceste standarde acordand bonusuri la achizitiile de masini noi, precum si la autoturisme mai putin poluante.

Inca din 2005, romanii isi pot achizitiona masini noi prin programul Rabla, prin care obtin o prima de casare in valoare de 6.500 de lei. Pentru prima data, in 2015 s-a adaugat la aceasta prima si un eco-bonus diferentiat si cu posibilitatea cumularii a doua astfel de bonusuri in cazul in care doresc sa achizitioneze un autoturism electric sau hibrid.

Prin acest program se poate adauga la prima de casare un eco-bonus in valoare de 750 de lei daca intentionezi sa cumperi o masina noua la carui motor are emisii de CO2 mai mici de 100 g/km. In cazul in care achizitionezi un autoturism cu sistem de propulsie hibrid vei obtine un eco-bonus de 1.500 de lei, iar pentru o masina noua cu sistem de propulsie electric hibrid, eco-bonusul este in valoare de 2.500 de lei.

Proprietarii pot beneficia de prima de casare in valoare de 6.500 de lei si de eco-bonus doar daca achizitioneaza un autoturism nou in schimbul casarii unei masini uzate cu o vechime mai mare sau egala cu opt ani.

Statul ofera avantaje celor care achiztioneaza masini ecologice, insa daca ne gandim ca pretul unui astfel de automobil porneste de la 30.000 de euro, voalrea primei plus a 2 eco-bonusuri cumulate reprezinta niste sume infime. In plus, nici la capitolul statii de incarcare nu stam prea bine, asa ca aceste mici stimulente nu reprezinta un ajutor real.

Un exemplu in acest sens putem prelua intr-o anumita masura de la Norvegia. In aceasta tara, cei care cumpara masini cu propulsie electrica de tip plug-in sunt scutiti de plata TVA-ului, a taxei de drum, nu platesc taxe de parcare si beneficiaza de incarcari gratuite. Reducerea de pret si de cheltuieli in acest caz este un reala, pentru care merita sa achizitionezi un autoturism mai scump.

Diesel-urile domina in continuare parcul auto romanesc

O analiza a achizitiilor in functie de tipul de combustibil, arata ca masinile cu motorizare diesel au continuat sa domine piata, cu o pondere la 10 luni de 53,3% din totalul autoturismelor comercializate.

In ceea ce priveste motorizarile pe benzina, 46,2% din piata, respectiv 36.825 unitati, au fost cumparate in perioada ianuarie - octombrie 2015.

Preferinta romanilor pentru motoarele diesel este explicabila prin prisma pretului mai mic pe care il are motorina fata de benzina. Totusi, chiar daca este dominanta, cererea pentru diesel-uri este in scadere, anul trecut 55% din totalul masinilor achizitionate fiind din aceasta categorie.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Green Cars DATA PUBLICĂRII: 19 Noiembrie 2015