Vanzarile de masini eco au crescut cu 113,6% in prima parte a anului 2016. Toyota este cea mai cautata marca

Vanzarile de masini eco au crescut cu 113,6% in prima parte a anului 2016. Toyota este cea mai cautata marca
  • Vanzarile de masini eco au crescut cu 113,6% in prima parte a anului 2016
  • Toyota este cea mai cautata marca auto; urmeaza Lexus si Land Rover
  • In 2015 au fost comercializate 495 de modele prietenoase cu mediul
Distribuie pe Facebook

Ultimii ani au insemnat o crestere semnificativa a vanzarilor in randul masinilor electrice si hibride. Producatorii au investit sute de milioane de euro in sisteme care ofera un consum redus de carburant, respectiv o autonomie superioara.

Totodata, marile companii auto au incercat sa scoata pe piata modele cu un pret cat mai mic, care sa iasa in evidenta si sa creasca numarul vanzarilor.

Desi in Europa impactul a fost destul de puternic in urma cu doi sau trei ani cu privire la masinile prietenoase cu mediul, romanii nu s-au lasat atat de usor impresionati si abia in primul trimestru al acestui an au inceput sa renunte la automobilele diesel sau pe benzina si sa se orienteze catre acestea.

Astfel, in primele trei luni ale anului 2016, au fost vandute 126 de masini "verzi", cu 113,6% mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2015 - cand fusesera vandute 59 de unitati, mentioneaza o statistica a Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

In plus, conform acelorasi cifre, cele 126 de exemplare eco reprezinta 0,6% din totalul masinilor vandute la nivel national in perioada ianuarie - martie 2016.

Daca in ianuarie si februarie romanii nu s-au inghesuit sa cumpere prea mult automobile "verzi", in martie lucrurile s-au schimbat categoric pentru ca au fost vandute 52 astfel de modele, in crestere evidenta (48,5%) fata de luna anterioara, cand s-au inregistrat 35 de unitati comercializate.

Daca ne referim strict la marcile auto, putem spune ca romanii au avut o incredere destul de ridicata in modelele prietenoase cu mediul de la Toyota. In primele trei luni ale acestui an au fost vandute 90 de unitati, avand o crestere de 181,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Lexus este pe locul doi in acelasi clasament, cu 18 masini comercializate si o crestere de 20% fata de primele trei luni ale lui 2015, in timp ce Land Rover a vandut sase unitati, cu 14,3% mai mult decat primul trimestru al anului trecut.

Datele de la inceputul acestui an confirma faptul ca piata masinilor eco din Romania este in continua crestere. Conform datelor APIA, in tot anul 2015 au fost vandute 495 astfel de autoturisme, cu 110% mai mult decat in 2014, cand au fost comercializate 236 de unitati.

Diesel-urile raman cele mai vandute

Piata auto da semne de revenire in ultima perioada. Dupa ce in 2015 a inregistrat o crestere a vanzarilor automobilelor noi fata de 2014, in primele trei luni din 2016 aceasta majorare a continuat.

Astfel, in perioada ianuarie - martie 2016 a avut loc o crestere generala de 17,3%, fata de aceeasi perioada din 2015, cifra in interiorul careia autoturismele au consemnat o majorare de 11,4%.

Aceasta crestere este sustinuta in primul rand de persoanele juridice, acestea fiind principalii clienti. Mai exact, 89% din achizitiile de masini noi din primele trei luni ale anului sunt ale firmelor.

Procentul este mare mai ales pentru ca persoanele fizice asteapta Programul Rabla, care va fi lansat in luna mai. Interesant este ca cifrele APIA releva si faptul ca in prima parte a anului 2016 au crescut si importurile de masini noi cu 25%.

Chiar daca vanzarile cresc, productia automobilelor in primul trimestru este in scadere fata de 2015, cu 4,1%. In functie de tipul de combustibil, autoturismele diesel continua sa domine piata cu o pondere de 55,8%, care este insa mai mica in comparatie cu cea din aceeasi perioada a anului trecut (61,2% din piata).

Situatia din piata arata faptul ca, din primele 10 marci/modele cele mai vandute, 7 marci, respectiv 7 modele, au o pondere a vanzarilor cu motorizari diesel peste aceasta medie (55,8%).

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Green Cars DATA PUBLICĂRII: 26 Aprilie 2016