4Tuning.ro > 4Tuning Help > Probleme tehnice > Motor > Cutie de viteze crampotata ,cu...

Bun venit Guest pe 4Tuning Help!

Aici primesti ajutor si raspunsuri la intrebari de la ceilalti membri ai comunitatii.

Fa-ti cont

Alerta intrebare noua

Aboneaza-te pentru a primi un e-mail de indata ce este postata o intrebare noua.

Intrebari in functie de categorie

Subiecte populare

Vezi toate subiectele »

Cautari frecvente

+1 vot

Cutie de viteze crampotata ,cum vine asta ?

Salut, am tot auzit in randul fostilor piloti de raliu anii 80-90 , cum ca existau pe masini gen dacia cutie de viteze crampotata , ce inseamna mai exact aceasta cutie , cu ce se mamanca ?
A intrebat ionut_ktm99 (3,200 puncte) acum 11 ani in categoria Motor
Distribuie pe Facebook

2 Raspunsuri

+2 voturi
A raspuns ruzicska (9,630 puncte) acum 11 ani Articolul este copiat de pe un forum dar explica cam cu ce se mananca ."Eu unul cunosc urmatoarele:
Cutia secventiala, foarte frectventa in cursele auto din zilele noastre, se bazeaza pe un principiu asemanator cu cel de pe motociclete. Cel putin asa a fost odata. Acum la ora actuala se lucreaza cu 2 ambreiaje implementate in cutie care ajuta la schimbarile rapide care sint necesare la acest gen de cutie. In lumea raliurilor cutiile nu sint prea fiabile, schimbinduse cam la fiecare 1000 km. De multe ori si dupa 100 km sau mai putin. Depinde de principiu. Fiecare firma pproducatoare de masini din lume are principiul ei, de cutie secventiala. Schimbarile de viteze se fac liniar si nu in H cum intilnim la cutiile din ziua de azi pe masinile normale. Direct de la firma se poate face cam greu rost de asa ceva, cel mai bine se poate cumpara de la tunerul de firma direct, dar subansamblele si accesoriile te rup la pretz, iar tu ca om normal, sau hobby mecanic, e greu sa montezi asa ceva. Inafar de asta se fac rapoartele in aceste cutii in functie de puterea si caracteristicile motorului. De exp. : Pe o Dacie normala nu are ce cauta o asemenea cutie, de pe masina de curse, Citroen, de exp. Nu se va misca de loc sau daca se misca trebuie sa o inpingi tu la inceput. E cam comic ce spun, dar asa ceva sa montezi trebuie sa iei informatii de la producatorul de motor si in functie de caracteristica motorului se fac rapoartele. Schimbarea vitezelor se face in decurs de milisecunde, deci nu mai exista timpi morti.
E ceva bun si eficient dar costa bani multi."
Este un site nu cred ca pot pune link se numeste a..rally  si acolo pe forum gasesti mai multe detalii
–1 vot
A raspuns puya.crisan (4,830 puncte) acum 11 ani are niste crampoane d-aia se numeste crampotata ca sa aiba aderenta mai buna pe macadam

Comentarii:

A comentat alex.panciu (2,370 puncte) acum 11 ani cutia nu are aderenta pe asfalt si crampoane nici atat :-)))))))))))))
se numesc CRABOTI!!!!!