3 gadgeturi noi pentru siguranta ta si a masinii tale

3 gadgeturi noi pentru siguranta ta si a masinii tale
  • Volvo pune frana automat
  • Delphi, aparat de diagnoza si telecomanda
  • Centura de siguranta da trezirea
Distribuie pe Facebook

In ultimii ani, tehnologia din interiorul unei masini a excelat mai mult in produse de sporire a confortului la interior, lasand sistemele de siguranta pe un nemeritat loc secund. Lucrurile par sa se indrepte treptat insa, chiar daca avalansa de aplicatii dedicate sistemului audio al masinii vor curge in continuare pe banda rulanta. Iata cateva noi sisteme de siguranta pe care producatorii auto spera se le introduca in dotarile automobilelor incepand cu 2016!

Volvo pune frana automat

Volvo promite sa duca protectia asigurata in timpul rularii autovehiculelor un pas mai departe incepand cu 2016. Cum pilotul automat pe viteza de croaziera este o tehnologie deja invechita, suedezii vor sa introduca pe modelul 2016 al crossoverului XC 90 doua noi sisteme revolutionare: asistenta automata in derapaje si sistemul de franare in intersectii.

"Sunt printre cele mai intalnite cauze in accidentele petrecute pe intreg globul", a afirmat Lotta Jakobsson, seful cercetatorilor pentru siguranta in trafic de la Volvo Cars Safety Center.

Asa ca, pe polei s-ar putea ca noile masini sa preia rolul tau in gestionarea directiei, iar in apropierea intersectiilor poti sa-i dai talpa cat vrei, fara ca masina sa accelereze. Lasand gluma la o parte, derapajele pe portiuni umede ale carosabilului sau pe zone in care acesta este acoperit de polei sunt foarte greu de gestionat chiar si de soferii cu experienta, asa ca assist-ul asigurat de computerul de bord este binevenit.

La fel si franarea in apropierea intersectiilor din orase, cele mai multe accidente usoare avand loc din cauza fortarii intersectiilor de soferii imprudenti.

Volvo Brake Assist

Centura de siguranta da trezirea

Ti-a cam incremenit inima ori de cate ori tipul de la volan spunea nonsalant: "Bai, daca vezi ca adorm sa ma zgaltai un pic sa ma trezesc!", nu-i asa? Gratie unui proiect aflat in lucru la Institutul de Biomecanica din Valencia, somnorosul sofer va fi trezit instant de catre ... centura de siguranta.

Husa scaunului si centura vor fi dotate cu aparate care vor masura ritmul cardiac si respirator al soferului, sesizand atunci cand acesta risca sa atipeasca. Pentru inceput, sistemul va declansa o alarma pentru averizarea soferului, iar in cazul in care acesta nu reactioneaza, motorul masinii se va opri brusc.

Accidentele in care oboseala la volan isi spune cuvantul au o rata de victime cu 50% mai mare decat accidentele in care viteza excesiva este factorul principal. La nivelul intregii Europe se inregistreaza aproximativ 6000 de decese in fiecare an provocate de oboseala la volan.

Delphi, aparat de diagnoza si telecomanda

Produs de Verizon, dispozitivul Delphi a fost gandit initial ca o unealta de diagnosticare a starii mecanice a automobilelor. Odata introdus in portul computerului de bord, Delphi isi face bine treaba si te anunta in ce stare se prezinta masina. Numai ca odata ce il cuplezi cu un smartphone si accesezi aplicatiile potrivite, Delhi se transforma intr-un passepartout pentru sistemele de siguranta ale masinii. In functie de specificatiile tehnice ale acesteia, poti bloca si debloca portierele sau poti porni motorul.

Cireasa de pe tort o reprezinta stabilirea ariei in care poate circula autoturismul tau. Odata iesita din perimetrul stabilit, masina se opreste brusc. Ultima caracteristica face ca Delphi sa fie preferatul parintilor care isi lasa copii sa conduca masinile, al firmelor care vor sa controleze flota auto incredintata angajatilor si al dealerilor de autoturisme.

Distribuie pe Facebook
mai multe