Aplicatia UberX s-a lansat in Romania: de ce sa devii din sofer taximetrist

Aplicatia UberX s-a lansat in Romania: de ce sa devii din sofer taximetrist
  • Tariful este identic cu cel al taxi-urilor de 1,39 lei/km
  • Soferii trebuie sa-si faca cont si sa introduca un cont bancar
  • Fiecare sofer este verificat individual de Uber
Distribuie pe Facebook

Taximetristii din Romania tremura mai ceva ca stuful in vant de cateva zile, de cand cei de la Uber au introdus aplicatia UberX de calatorii in comun. Ce este Uber, cum functioneaza si cat de bine functioneaza in Romania?

Ce naiba este Uber?

O companie care pune la dispozitie un sistem de transport de tip 'ridesharing'. Sistemul se numeste UberX si este disponibil sub forma unei aplicatii ce poate fi instalata pe telefoanele de tip iPhone sau cele cu Android. Cine doreste sa devina taximetrist trebuie sa-si instaleze aplicatia si sa bage datele de contact, dar si cele ale cardului bancar, iar cine vrea sa fie doar pasager, trebuie sa-si instaleze aplicatia si sa faca un cont. UberX functioneaza foarte usor: daca vrei sa ajungi undeva, intri pe aplicatie de pe contul tau, alegi un sofer care este in zona, soferul vine si te duce unde vrei, aplicatia inregistreaza traseul si calculeaza tariful si cu asta basta.

Care este circuitul banilor in natura cu UberX?

Pasagerii care vor sa se plimbe isi fac cont si baga datele bancare. La sfarsitul unei calatorii, Uber te taxeaza de pe card exact suma calculata la finalul destinatiei. Mai precis, Uber s-a gandit sa utilizeze acelasi tarif ca si taximetristii, adica 1,39 lei/kilometru, calatoria avand nevoie sa fie de minimum 6 lei. Daca ai facut rezervare de masina dar o anulezi, ti se iau din cont 6 lei. Inainte sa te dai jos din masina, la destinatie, soferul semnaleaza finalul calatoriei in aplicatie si totul este gata. Pasagerul nu tranzactioneaza cu cash si nu isi plateste direct la sofer calatoria. In schimb, soferul devenit taximetrist, incaseaza banii la sfarsit de luna, in urma tuturor calatoriilor realizate si calculate de aplicatie, banii intrand in contul sau. Asa cum e normal, UberX incaseaza un procent din incasarile taximetristului.

De ce oricine poate sa devina taximetrist in cateva minute?

Pasagerii care nu gasesc taxi-uri normale sau sunt satui de badarania acestora, pot comanda masini prin UberX. Aplicatia este una foarte bine gandita si pusa la punct, oferind o siguranta aparte pasagerilor. Orice pasager isi poate alege masina dorita, poate sa vada poza si numele soferului, precum si numarul de inmatriculare al masinii, inainte ca aceasta sa ajunga. Pasagerii le pot trimite prietenilor o harta online prin care oricine le poate urmari traseul prin GPS.

Soferii care se pot transforma in taximetristi prin UberX trebuie sa aiba peste 21 de ani si permis de conducere valabil, fara cazier si proprietari ai unei masini cu asigurare RCA valabila. Un lucru foarte bun este ca orice sofer inscris va fi verificat individual de Uber inainte sa primeasca acceptul in aplicatie si inainte sa primeasca dreptul de a transporta pasageri. Oricum, procesul dureaza destul de putin si poate transforma orice sofer care detine o masina, dar nu are un job stabil, intr-un taximetrist.

UberX

Care sunt dezavantajele taximetriei prin UberX?

Unul din motivele pentru care lumea este momentan sceptica cu privire la UberX este faptul ca soferul incaseaza banii la sfarsit de luna. Adica el are 30 de zile in care va baga benzina din buzunar, un lucru cu care taximetristii nu sunt obisnuiti in Romania... In plus, pentru ca soferii depind de un cont bancar in care le intra banii, iar din sumele incasate in urma calatoriilor compania Uber incaseaza comision, increderea in aplicatie este destul de scazuta.

In plus, este necesara efectuarea catorva pasi la fiecare calatorie, pentru ca distanta si tariful sa fie inregistrate corespunzator. Si orice omitere a activarii sau a opririi traseului o sa duca la neconcordante intre cost si traseu. Si, la final, poate cel mai mare neajuns al aplicatiei este ca va elimina definitiv conceptul de 'spaga', atat de mult iubit de catre taximetristi... Iar despre 'manarirea' aparatului, nu poate fi vorba. Un kilometru este un kilometru, masurat prin GPS.

Dar care sunt avantajele aplicatiei UberX?

  • Nu ai nevoie de bani cash la tine ca sa te deplasezi cu masina. Odata ce ti-ai facut cont, UberX iti va lua banii direct de pe card;
  • Un alt avantaj este ca iti poti alege soferul si masina, eliminand astfel soferii care fumeaza, care nu au AC sau care au un automobil nesigur;
  • Ca si sofer, iti faci singur programul si iti alegi rutele care iti convin;
  • Ca sofer, nu ai nevoie de atestat sau insemne speciale pe masina de transport.

Sondaj

Te-ai face sofer-taximetrist cu Uber?

Sondaj

Ai apela la serviciile masinilor personale ale altor soferi cu UberX?

Distribuie pe Facebook
mai multe